Despre cartea "Hoţul de cărţi" - Wikipedia Hoţul de cărţi de Markus Zusak

Hoţul de cărţi este un roman istoric din anul 2005 al autorului australian Markus Zusak și este cea mai populară opera a lui.

Publicat în 2005, Hoţul de cărţi a devenit un bestseller internațional și a fost tradus în mai multe limbi. Cartea a fost adaptată in 2013 într-un film de lung metraj cu același nume.

Intrigă
După moartea fratelui mai mic al lui Liesel, într-un tren spre Molching, Liesel ajunge la casa noilor părinți adoptivi, Hans și Rosa Hubermann, oameni distrași și retrași. În timpul petrecut la ei, este expusă ororilor regimului nazist, prinsă între inocența copilăriei și maturitatea cerută de împrejurările  distructive în care trăia. Pe măsură ce situația politică din Germania se deteriorează, părinții adoptivi ascund un luptător evreu numit Max Vandenburg. Hans, care a dezvoltat o relație strânsă cu Liesel, o învață să citească, mai întâi în dormitorul ei, apoi în subsol. Recunoscând puterea de a scrie și de a împărtăși cuvântul scris, Liesel nu numai că începe să fure cărți pe care partidul nazist încearcă să le distrugă, ci și să scrie povestea proprie și să împărtășească puterea limbajului cu Max.

PERSONAJE
Liesel Meminger
Protagonistul acestei povestiri este o fată adoptată la marginea adolescenței, cu părul blond care este "o marcă destul de aproape de blonda germană" și un "zâmbet care suferă" atunci când o arată. Cu toate acestea, ochii ei sunt maro. Ea este încurajată de Hubermann, după ce tatăl ei biologic "abandonează" familia, fratele ei moare, iar mama ei este forțată să o trimită într-o casă de ajutorare datorită convingerilor ei (comunismului), care este interzis în acel moment. Liesel este "hoțul de cărți" la care se face referire în titlul cărții Hoţul de cărţi. Liesel este fascinată de puterea cuvintelor, după cum se arată într-un citat: "Am urât cuvintele și le-am iubit". Ea fură cărți din zăpadă, foc și de la soția primarului.

Hans Hubermann (Papa)
Tatăl adoptiv al lui Liesel și soțul Rosei, Hans este un fost soldat german în timpul primului război mondial, cântăreț la acordeon și pictor. El dezvoltă o relație strânsă și iubitoare cu Liesel și devine o sursă principală de putere și sprijin pentru ea pe parcursul romanului. El, ca și Liesel, nu are prea multă experiență în citire. Împreună, cei doi se ajută reciproc cu citirea și scriu cu vopsea albă toate cuvintele pe care le învață pe un perete în subsol. Îl ajută pe Max, deoarece tatal lui Max s-a sacrificat pentru a-l salva pe Hans în primul război mondial.

Rosa Hubermann (Mama)
Mama adoptivă are limba ascuțită, o față neplăcută, păr brun-gri, bine strâns și adesea legat într-un coc. În ciuda temperamentului ei, este o soție iubitoare pentru Hans și mamă buna pentru Liesel. Pentru a suplimenta venitul gospodăriei, spală și calcă pentru cinci dintre cele mai bogate gospodării din Molching.

Rudy Steiner
Vecinul lui Liesel, Rudy, are picioare osoase, ochi albaștri, păr de culoarea lămâii și o înclinație pentru a ajunge în mijlocul situațiilor în care nu ar trebui să fie. În ciuda faptului că arată ca un german arhetipal, el nu susține direct naziștii. Ca membru al unei familii relativ sărace, cu șase copii, Rudy este în mod obișnuit înfometat. El este cunoscut în întregul cartier din cauza incidentului "Jesse Owens", în care s-a colorat negru cu un cărbune într-o seară și a alergat o sută de metri până la terenul sportiv local. Este talentat din punct de vedere academic și sportiv, fapt care atrage atenția oficialilor partidului nazist și duce la o încercare de recrutare. Lipsa suportului pentru partidul nazist devine problematică pe măsură ce povestea progresează. Rudy devine cel mai bun prieten al lui Liesel și în cele din urmă, se îndrăgostește de ea, încercând întotdeauna să o sărute.

Max Vandenburg
Max este un luptător evreu care se refugiază de regimul nazist în subsolul lui Hubermann. El este fiul unui soldat german din primul război mondial care a luptat alături de Hans Hubermann, iar cei doi au dezvoltat o prietenie strânsă în timpul războiului. Are păr brun și ochi maro. În timpul domniei naziste, Hans este de acord să-l adăpostească pe Max și să-l ascundă de partidul nazist. În timpul șederii sale la casa lui Hubermann, Max se împrietenește cu Liesel, datorită afinității lor comune pentru cuvinte. El scrie două cărți pentru ea și îi prezintă o schiță care conține povestea lui de viațăși care o ajută pe Liesel să se dezvolte ca scriitor și cititor.

TEMATICI
Mortalitate
Cartea este introdusă de personajul / naratorul Moartea, care subliniază faptul că mortalitatea este foarte prezentă în viețile fiecărui personaj. De-a lungul romanului, moartea personajelor proeminente reafirmă prezența mortalității. Deoarece romanul are loc în timpul celui de-al doilea război mondial, moartea și genocidul sunt aproape omniprezente în roman.

Moartea este prezentată într-o manieră mai puțin îndepărtată și amenințătoare. Deoarece Moartea povestește și explică motivele care stau la baza distrugerii fiecărui personaj, ea explică și ce simte când trebuie să ia viața fiecărui personaj. Moartea are mai degrabă un sens de grijă decât de teamă. La un moment dat, Moartea spune "chiar și moartea are o inimă", care reafirmă că există un concept de grijă în conceptul de moarte și de a muri.

Limbă, citire și scriere
Aceste trei lucruri acționează ca simboluri ale libertății de exprimare în întreaga poveste. Ca elemente simbolice, ele oferă eliberare și identitate personajelor care își pot arăta puterea. Acestea oferă, de asemenea, un cadru pentru intrarea personajului Liesel. La începutul romanului, ea obține o carte la înmormântarea fratelui ei, una pe care nu o poate citi. Pe măsură ce povestea progresează, ea învață încet să citească și să scrie ajutată de tatăl ei adoptiv, Hans. La sfarsitul poveșii, caracterul ei este puternic definit de abilitatea ei de a citi si de a scrie.

Limbajul, lectura și scrierea servesc de asemenea și ca indicatori sociali. Cetățenii bogați din poveste sunt adesea portretizați ca având propria lor bibliotecă și fiind învățați, în timp ce personajele sărace sunt analfabete și nu dețin cărți.

Arderea cărților de către naziști este de asemenea prezentată în roman. Din punct de vedere simbolic, salvarea continuă de către Liesel a cărților pe care le ard naziștii reprezintă recuperarea libertății și lupta împotriva controlului de către naziști.

Dragoste
În mijlocul daunelor pe care războiul, moartea și pierderea le-au provocat Liesel-ei și celorlalte personaje din carte, dragostea este văzută ca un agent al schimbării și libertății. Liesel își depășește traumele, învățându-se să iubească și să fie iubită de familia ei adoptivă și de prietenii ei. La începutul romanului, Liesel este traumatizată nu numai de moartea fratelui ei și de separarea ei de familie, ci și ca urmare a problemelor mult mai mari care sunt legate de Germania sfâșiată de război și distrugerea ei de către partidul nazist. În timp ce tatăl adoptiv al lui Liesel, Hans dezvoltă o relație cu ea, vindecarea și progresul sunt un rezultat direct. Acest model este reflectat în dinamica relațională dintre familia Hubermann și Max. În mijlocul politicilor guvernamentale care reflectă cine este vrednic de iubire și acceptare, relația lui Hubermann cu Max sfidează regimul nazist. În plus, dragostea pe care o dezvoltă Max și Liesel prin prietenia lor, creează un contrast puternic cu ura care este fundalul povestirii "Hoţul de cărţi".

Tema dragostei interconectează cu temele identității și limbajului / lecturii, deoarece toate aceste teme au scopul de a asigura libertate și putere în mijlocul haosului și al controlului.