Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas

Rezumat bun de o pagina Word la cartea "Laleaua neagră" scrisa de romancierul francez Alexandre Dumas. Rezumat al romanului "Laleaua neagră" care prezintă o lume guvernată de supremaţia adevărului, onoare şi dragoste. In plus, gasiti in aceasta pagina si citate din opera lui Dumas si opinia personala a fetei care a scris acest rezumat. Daca doreste, ii vom publica si numele.


Vedeti si comentariu literar al romanului Laleaua neagră.





Rezumat "Laleaua neagră" de Alexandre Dumas
În cartea "Laleau Neagră" se prezintă o lume guvernată de supremaţia adevărului, onoare şi dragoste.

Primul capitol intitulat în mod ironic “Un popor recunoscător” prezintă  intriga romanului, de unde  pornesc toate problemele personajelor romanului. Personajul principal este Cornelius Van Baerle, un tânar de 28 de ani care renunţase la cariera de medic, în favoarea cultivării lalelelor. Această pasiune a lui, îl face să descopere cinci specii noi de lalele, printre care şi râvnita “Laleaua Neagra“.

Bineînţeles că până şi în cea mai pură dintre lumi, personajele negative nu pot lipsi.

Vecinul său Isaac Boxtel care urăşte faptul că îi merge atât de bine şi că e pe cale de a descoperi secretul lalelei negre înaintea sa, începe să-l spioneze si află de existenţa şi pastrarea unei corespondenţe incriminatoare. Acestea reprezintă adevărate probe în faţa poporului, despre complotul finului său, Corneille cu regele Franţei în asasinarea fraţilor Witt, care doriseră libertatea Olandei. Această corespondenţă o încredinţase lui Cornelius, ascuzîndu-i totuşi adevărata însemnătate a ei.

Acuzat pe nedrept de trădare el este închis pe viaţa, această sentinţă reprezentînd şi curmarea unicului său vis: descoperirea marii Lalele Negre, considerată în Olanda acelor timpuri, cea de–a opta minune a lumii.
În închisoare o cunoaşte pe Roza, frumoasa frizonă cu ochii albaştri, fiica temnicerului Gryphus, iar Cornelius rămâne impresionat de bunătatea fetei. În sufletul său ia naştere un nou sentiment, cel al iubirii pentru Roza care îl cucereşte şi ofera visului său o nouă speranţă.

Acesta îi dă mugurii pentru ai sădi, însa diferite împrejurări încurca acest proces. În scurt timp marele vis ajunge în mâinile inamicului care se dă drept stăpânul Lalelei Negre, dar răutatea şi comportamentul lor nedrept sunt în final învinse de dragoste şi adevăr. Roza este cea care prezinta prinţului cel de-al treilea mugur cât şi hârtia care era dovada nevinovăţiei lui Cornelius Van Baerle. Astfel, prinţul Wilhelm îi înmânează premiul Rozei şi îi ofera libertate nevinovatului Cornelius. Cei doi se căsătoresc şi trăiesc împreună cultivând lalele.





Citate : 
 Despre destinul uman :
  “Omul primeşte întotdeauna prea mult de la soartă ca să fie fericit şi destul ca să nu fie. “

Despre supremaţia adevărului :
 “A dispreţui florile înseamnă a jigni pe Dumnezeu “

Despre dragoste :
“Niciodată n-am văzut femei mai frumoase,nici suflet mai curat,şi dacă din momentul ăsta n-am să te mai primesc : iartă-mă, e pentru că aş prefera ca plecând din viaţă să nu regret nimic. “

Despre onoare :
“Ai suferit destul pentru a avea dreptul să nu spui niciodata: sunt prea fericit !“

Opinie personală: 
Pentru a realiza fişa de lectură am fost nevoită să recitesc cartea marelui şi mult îndrăgitului Dumas care la rândul său mi-a dăruit aceleaşi sentimente şi fiori ca la prima lectură. Are un fel aparte de a povesti, care, deşi sună a clişeu, te transportă într-o altă lume, nu doar într-un alt spaţiu. O lectură frumoasă în cel mai pur mod posibil. M-a lăsat cu o stare de fericire, voie bună, intuziasm.