Rezumat Cartea lui Iona - povestea mitului biblic

Rezumat pe scurt al povestii din mitul biblic "Cartea lui Iona". Cititi rezumatul la povestea lui Iona, personaj biblic din Biblie. Povestea pe scurt la Cartea lui Iona care este a cincea în colecția celor douăsprezece cărți profetice minore din Vechiul Testament. Cartea îl are în prim-plan pe Iona, fiul lui Amitai, chemat de Dumnezeu să profețească în Ninive distrugerea cetății.

Rezumat personaj biblic Iona (ebraică יוֹנָה Yona, arabă يونس Yunus, latină Ionas, numele înseamnă porumbel) care primeste porunca de la Dumnezeu sa mearga sa propovăduiaşcă in cetatea Ninive. Iona nesocoteste cuvantul Domnului si pleaca cu o corabie pe mare catre Tarsis. Dumnezeu se manie si agita marea, iar corabierii ca sa scape il arunca pe Iona in apa si apoi il inghite un peste mare.







Citeste Cartea lui Iona.

Rezumat sau povestea pe scurt a Cartii lui Iona.
Conform „Cărții lui Iona”, el a fost fiul lui Amitai (din ebraică adevărul meu). Dumnezeu îi comandă lui Iona să prezică în orașul Ninive. Nevrând să meargă, Iona încearcă să evite comanda Dumnezeului ducându-se la Iope și apoi plecând la Tarsis. Începe furtuna mare. Marinarii descoperă repede că furtuna nu este una obișnuită și a apărut din cauza nesupunerii lui Iona în fața Domnului. Iona admite aceasta și spune că furtuna se va sfârși atunci când marinarii îl vor arunca peste bord. Marinarii încearcă să ducă corabia spre coastă dar, neputând, se simt forțați să îl arunce pe Iona. Când Iona se află în apă, marea se calmează. Iona este înghițit de către un pește mare. După ce stă în burta peștelui rugându-se, a treia zi este scuipat de acesta pe țărmul cetății Ninive. Ca urmare a propovăduirii sale ninivitenii se pocăiesc și Dumnezeu îi iartă. Iona privește acest lucru ca pe un afront personal și se mânie pe Dumnezeu. Dumnezeu se folosește de un vrej pentru a-i demonstra că mânia sa nu este dreaptă. Povestirea se sfârșește cu cuvintele lui Dumnezeu la adresa lui Iona: "Ție îți pare rău de un vrej pe care nu l-ai semănat sau udat, care într-o noapte a crescut și în alta a pierit, iar mie să nu îmi fie milă de atâția oameni care nu pot deosebi stânga de dreapta?". Cartea nu ne spune reacția finală a lui Iona arătând astfel că întrebarea este adresată în principal cititorului și nu neapărat lui Iona.