Rezumat pe capitole la cartea Unde fugim de-acasă de Marin Sorescu în care autorul ne poartă într-o călătorie fantastică în jurul lumii, alături de cei doi copii ai săi, Mirela și Radu. În această peregrinare vom desena pe asfalt, vom merge pe Lună, vom juca fotbal, dar vom călători și la Polul Nord, precum și la cel Sud, vom merge la circ, vom vedea cum este să fi bătrân și vom învăța să numărăm ascultând povestea fiecărui număr. Autorul ne poartă pas cu pas, rimă cu rimă, prin întregul nostru univers, un univers extrem de complex văzut prin ochii unui copil. Este o carte care ne invită să visăm și să călătorim prin cele mai fantastice expediții, cu o prezentare care are un farmec aparte, arătându-ne că Marin Sorescu este de fapt un poet înnăscut căruia îi place să scrie povești pentru copii.
Unde fugim de-acasă de Marin Sorescu - Rezumat pe capitole
Lumea - format mic
În primul capitol, copiii desenează pe asfalt figuri geometrice, animale și oameni mari, chiar dacă nu au decât creioane și câteva bucăți de var. Ei creează lumi noi în care găinile sunt deosebite, iar ouăle lor pot deveni copaci, veverițe și albine. Desenul lor este plin de detalii și economii, iar ceea ce contează cel mai mult este ca totul să fie frumos. Copiii se bucură de ceea ce fac și își doresc să continue să deseneze și să creeze, punându-și sufletul în fiecare lucrare.
Scamatorii, scamatorii, scamatorii
Acest capitol descrie spectacolul de circ prin ochii unui copil, care remarcă faptele incredibile ale magicienilor, acrobaților, animalelor și fachirilor. El încurajează copiii să viziteze circul pentru a învăța lucruri noi și a se distra. În final, îi sfătuiește să organizeze propriul lor circ cu păpuși, astfel încât să poată experimenta și ei bucuria de a face spectacol.
La Grădina Zoologică
Capitolul descrie o vizită la grădina zoologică și prezintă diferite animale exotice. Autorul atrage atenția copiilor să nu deranjeze animalele și să învețe despre zoologie. El face glume despre modul în care animalele se comportă și vorbește despre obiceiurile lor alimentare. Autorul încheie prin a sugera că este timpul să plece și să le povestească celorlalți cum a fost experiența lor la grădina zoologică.
Cunoștinţe peste cunoștinţe
Capitolul prezintă diverse animale domestice și caracteristicile lor, încurajând o atitudine de respect și înțelegere față de acestea. Sunt menționate rolurile diferitelor animale în producția de alimente și textile. Autorul îi îndeamnă pe cititori să fie cuminți și să aibă grijă de animale, subliniind importanța acestora în viața noastră de zi cu zi.
Fugă cu mingea
În capitolul "Fugă cu mingea", autorul descrie o curte plină de oameni care joacă fotbal și care, deși sunt pasionați, nu produc zgomote prea mari. Mingea este personificată și pare să fie plină de "vaiete" atunci când este atinsă de jucători, și un jucător este plin de abilități și jonglerii, dar se împiedică în fața porții și primește sticle de bere și lapte în față din partea spectatorilor. Autorul compară jocul cu "de-a baba oarba" și menționează alte jocuri violente din alte părți ale lumii. Capitolul are un ton jucăuș și este o oda simplă pentru plăcerea de a juca fotbal.
Marea, o apă folositoare
Capitolul "Marea, o apă folositoare" prezintă punctul de vedere al unui adult care încearcă să le explice copiilor importanța mării și ce se întâmplă în jurul lor. El îi încurajează să se uite la vapoare, pești și castelele de pe fundul mării și să fie atenți la furtunile de vară. În timp ce îi sfătuiește să nu petreacă prea mult timp în soare, autorul îi încurajează să se bucure de plaja și de valurile care se joacă în jurul lor.
Muntele cel Hodoronc-Tronc
Capitolul „Muntele cel hodoronc-tronc” descrie frumusețea munților și bogăția lor naturală, subliniind importanța respirației aerului curat. Autorul îi provoacă pe copii să exploreze munții, prezentându-le ascunzișurile și animalele sălbatice care locuiesc acolo. Pe lângă frumusețea lor, munții au și rolul de a direcționa ploile și de a ajuta la producerea de medicamente naturale.
De-a Delta Dunării
Autorul descrie frumusețea și bogăția Deltei Dunării, unde se întâlnesc diferite specii de păsări, printre care pelicani, lișițe, nagâți și cormorani. Aici se organizează anual Expoziția păsărilor neîmpăiate, unde se premiază cea mai frumoasă pasăre cu o broască țestoasă. Delta Dunării oferă un habitat perfect pentru puii de rață, nagâț și bâtlani, care se joacă pe trestii și în apa dulce. Autorul dezvăluie o "șmecherie": poate scoate hârtie din trestii, care ar fi o comoară pentru un scriitor. Capitolul se încheie cu o întâlnire cu un cârd de bâtlani pescari, care pot fi ghizi în Delta Dunării.
Pământul
În acest capitol, Făt-Frumos coboară pe o funie de coajă din teiul cel mai înalt, în căutarea unui loc mai puțin alunecos de a coborî. În cele din urmă, ei găsesc o peșteră și încep să exploreze lumea subterană. Ei descoperă că sub pământ este o altă lume, mai densă și mai adevărată, unde toate lucrurile încep. Textul descrie peisajul subteran, cu pietre care sună sub picioare, lilieci care atârnă de tavan și umbre care țin vulturii în zbor. Capitolul încurajează cititorii să oprească gălăgia din gânduri și să asculte cum începe lumea din pământ, în timp ce descrie cum lucrurile cresc și se formează din sol, inclusiv pietre, cărbune, aur și alte comori.
La ce latră Grivei?
În capitolul "La ce latră Grivei?", autorul ne introduce într-o lume imaginară în care personajele merg pe jos pe drumul frumos către Luna. Deși nu există flori, animale sau nori pe Luna, personajele decid să umple luna cu viață și încep să aducă animale și plante de pe Pământ. Aceștia aduc și o girafă pentru a ajuta la construirea unei colonii pe Luna și încep să facă o listă de animale și plante necesare pentru a popula Luna. Capitolul se încheie cu optimismul personajelor în ceea ce privește transformarea Lunii într-un loc locuibil.
La Polul Nord
Capitolul "La Polul Nord" descrie o aventură la Polul Nord, unde autorul își propune să cerceteze oceanul înghețat plin de mistere. Autorul își invită prietenii să se alăture expediției și propune o metodă inedită de a ajunge acolo - cu o săniuță trasă de iepurași și ulterior de un ren. Descrie condițiile grele de la Polul Nord, precum gerul și conservarea alimentelor, dar și posibilele mistere ale soarelui și ale lunii. În final, autorul îi îndeamnă pe prietenii săi să se pregătească pentru că "polul a venit la noi", și să se bucure de aventura la săniuș.
Într-o poveste
Un capitol plin de aventuri și suspans, în care autorul îi duce pe cititori într-o călătorie prin lumea fantastică a poveștilor. În căutarea Zânei Zânelor, eroii întâlnesc pericolele de-a lungul drumului, inclusiv un balaur cu șapte capete. După ce reușesc să scape, ajung la un palat strălucitor, pe care îl pot vedea doar cu ochelari de soare. Capitolul ne lasă cu suspansul de a afla ce se întâmplă în continuare, încurajând cititorii să exploreze și ei lumi fantastice pline de aventuri.
Gâștele în afară de pericol
Capitolul descrie o excursie a unor copii care încearcă să găsească palatul ascuns în depărtare. Pe drum întâlnesc diverse obstacole, cum ar fi ușile ciudat vorbitoare ale palatului, dar și niște gâște care plâng pentru că vecinele lor le-au înghețat apa într-un lac. Copiii decid să îi ajute pe gâște și să nu le mănânce.
Calul fermecat, dar nefermecat bine
În acest capitol, autorul călător însoțit de cei doisprezece pitici, se îndreaptă în căutarea Zânei Zânelor. În timpul călătoriei lor, se întâlnesc cu un pui de broască țestoasă, care nu poate fi trezită din somn. Ei încearcă să o ajute și pun o sonerie pe ea, iar în cele din urmă reușesc să o trezească și să o salveze de un vultur care o atacă. Broasca va trăi sub țestul ei de acum înainte și puiul cel mic este avertizat să nu mai facă abuz de sonerie.
Zmeule, nenorocitu-le!
În acest capitol, autorul povestește despre cum a reușit să găsească calul năzdrăvan al poveștii cu ajutorul unui plan ingenios și cu o mâncare delicioasă. În timp ce căuta calul, autorul a fost provocat la luptă de Zmeu, dar a primit ochelari magici pentru a-l vedea și a reușit să plece la luptă cu ajutorul unui cal neobișnuit, încărcat pe spinarea sa.
Măr
Capitolul vorbește despre un măr fermecat, care conține toate elementele lumii, inclusiv izvoare, fluviile și munții. Autorul explică modul în care munții s-au format și importanța lor pentru oameni, inclusiv utilizarea lor pentru obiecte de uz casnic și mașini. De asemenea, se vorbește despre tehnologie și modul în care roțile sunt esențiale pentru viața cotidiană.
Unu și cu celelalte numere
În acest capitol pentru copii, autorul explică importanța numerelor și a numărătorii în viața noastră de zi cu zi. Personajul principal își amintește cum a învățat să numere până la doi și cum a visat despre numărul trei. El subliniază faptul că numerele ne urmăresc și ne influențează viața, și că este important să învățăm să le numărăm pentru a putea ajuta pe cei din jurul nostru. Capitolul încurajează copiii să învețe să numere și să-și exerseze abilitățile de numărare în moduri diferite.
În clocotul pieții
Capitolul "În clocotul pieții" descrie atmosfera aglomerată și haotică a unei piețe, unde teatrele de păpuși vin să ia accesorii pentru spectacolele lor, iar oamenii cumpără diverse produse proaspete și interacționează. Tarabele sunt pline cu produse, iar gospodinele grăbite aleargă într-o parte și într-alta, adesea hipnotizate de animalele expuse spre vânzare. În final, naratorul sugerează să ia o sfeclă vopsită și să o planteze acasă, pentru a se distra împreună cu prietenii trăgând de ea.
Pe fundul tuturor ploilor
În acest capitol, autorul descrie experiența de a explora fundul mării, unde există multe creaturi interesante și obiecte pierdute. Ei se distrează în apă, încercând să se scufunde și să exploreze, și chiar pregătesc o ciorbă de pește într-o scoică. Autorul observă cum creaturile de pe fundul mării își țin gurile deschise pentru a lumina întunericul și se întreabă de ce toate vietățile au această caracteristică. În cele din urmă, protagoniștii părăsesc marea cu burțile lor pline.
Să îmbătrânim-de-o probă
Capitolul "Să îmbătrânim - de-o probă" ne invită să ne punem în pielea unui bunic pentru o zi, să ne dăm sfaturi și să ne spunem povești, descoperind astfel farmecul și înțelepciunea bătrâneții. Autorul remarcă cu ironie simptomele bătrâneții și amintirile trecutului, dar, în același timp, subliniază frumusețea și înțelepciunea pe care o aduce vârsta înaintată. Capitolul încheie cu un apel la iubirea și recunoștința față de bunicii noștri, care sunt "cei mai grozavi de pe pământ".
La Polul Sud
Capitolul intitulat "La polul sud" îi îndeamnă pe cititori să exploreze ambele capete ale Pământului, pentru a avea un echilibru în viață. Naratorul și echipajul său de pe o corabie de hârtie navighează spre Polul Sud și întâmpină provocări pe mare, precum corăbiile de pirați și apa care inundă corabia. Ei evadează de sub amenințarea piraților datorită unei sugative care le permite să navigheze pe o baltă lată creată din norii scoși din corabie. Călătoria lor îi duce prin diverse țări și pe insule frumoase, în timp ce observă obiceiuri și tradiții unice.
La o adică
În capitolul "La o adică", autorul își exprimă gândurile despre viața și despre căutarea sensului ei. El ne arată, prin aventurile personajului său care dorește să ajungă la Polul Sud, că drumul ales poate să fie uneori greșit și că sensul vieții poate să nu fie întotdeauna evident. Mesajul principal al capitolului este acela de a nu ne descuraja atunci când ne confruntăm cu eșecuri și de a învăța din ele.
Feriți cerul!
Capitolul "Feriți cerul" descrie clădirea unei case sau a unui bloc de la începutul construcției până la momentul în care este locuită de oameni. Naratorul ne poartă prin diferite etaje și zone ale clădirii, prezentând diferite aspecte ale procesului de construcție, precum și detaliile vieții din interiorul acesteia. De asemenea, subiectul se întoarce la tema "Feriți cerul" de-a lungul întregului text, sugerând că oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și să se gândească la modul în care construcția poate afecta natura și viața sălbatică.
Cai verzi și întâmplări breze
Capitolul "Cai verzi și întâmplări breze" vorbește despre istoria filmului, de la originile sale din vise până la evoluția sa tehnologică. Autorul vorbește despre perioada filmului surdo-mut, în care personajele se mișcau fără sunet și despre cum tehnologia a făcut ca acum să putem vedea și auzi totul în filme. De asemenea, autorul vorbește despre experiența de a merge la cinema și de a viziona un film, spunând că este greu să descrii un film în cuvinte și că este important să îl vezi înainte de a-l judeca.
Căutăm o frunză
Capitolul "Căutăm o frunză" este o povestire despre căutarea unei frunze într-un peisaj pustiu de toamnă. Autorul face o călătorie prin pădure, găsind doar câteva cuiburi goale și veverițe, dar nicio frunză. Povestirea este presărată cu imagini poetice și analogii inedite, cum ar fi cea despre păduri care își înfig frunzele în pământ pentru a le repara sau despre penele păsărilor care își lasă sufletul în copaci. Autorul își exprimă dorința de a găsi o frunză și de a avea noroc în viață, iar la sfârșit îndeamnă veverițele și vulpile să ajute la căutare.
La școală, dar nu rămânem acolo
În capitolul
La școală, dar nu rămânem acolo, autorul sugerează că există o alternativă la educația formală și că un certificat de inteligență ar putea fi suficient. Cu toate acestea, autorul subliniază importanța școlii și a educației formale și arată că școala poate fi găsită oriunde există o cretă și caiete. În timp ce copiii sunt instruiți în diverse subiecte, ei au, de asemenea, posibilitatea să se joace și să se distreze în timpul recreației. În cele din urmă, autorul sugerează că lectura cărților este importantă și că, deși cărțile pot deveni tot mai mari, imaginile lor vor deveni tot mai mici, iar când nu vor mai exista poze în cărți, atunci știința și cunoștințele vor fi ajuns foarte departe.
Rezumat și
exerciții pentru capitol.
Capitala Bazaconiei
"Capitala bazaconiei" este un capitol care descrie un oraș fantastic unde casele au schiuri în loc de acoperișuri, iar aerul este făcut din spirt care iese din brazi. Animalele fundamentale, cum ar fi lupul, oaia și iepurele, au roluri diferite în poveștile principale, iar oamenii mari cu nasurile roșii stau în jurul orașului călări pe ceasuri. Orașul copiilor este descris ca un loc unde lucrurile pot fi schimbate cu ușurință și unde există o lumină extraordinară. Capitolul se încheie cu ideea că orașul copiilor se termină când oamenii mari își taie mustățile și nu mai pot veni acolo.
Nu ne-a rămas decât să fumăm o țigară
Capitolul final "Nu ne-a rămas decât să fumăm o țigare" descrie un moment de contemplare a trecutului după un efort fizic și găsirea unui fir de tutun pentru a fuma o țigară. Autorul reflectează asupra călătoriei sale și a diverselor întâmplări care au avut loc în timpul acesteia. Observațiile sale includ peisaje naturale și animale, precum și reflecții filozofice despre viață și moarte. Capitolul se încheie cu o întrebare retorică despre importanța uimirii în viață.
Post a Comment