Citeste Cartea lui Iona - mitul biblic

Citeste online Cartea lui Iona" din Biblie. Citeste cele 4 capitole din mitul biblic a lui Iona care a fost inghitit de un peste mare. Vezi ce este curcubetele si ce peste la inghitit pe Iona din povestea scrisa in Biblie. Iona a nesocotit cuvantul Domnului iar Dumnezeu la pedepsit punand un peste mare sa-l inghita.

Curcubetele asa cum este el in dictionar: 1 (Șîc ~ porcească, ~te-de-nutreț, cucurbite-românești) Dovleac (Curcubita pepo). In Cartea lui Iona cu sensul de vrej.

Pestele care la inghitit pe Iona nu este specificat in Biblie si nu este balena, mai ales ca balena nu este un peste.







Citeste cele 4 capitole ale mitului lui Iona.

Iona 1
1. Cuvantul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, astfel:

2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si striga impotriva ei. Caci rautatea ei s-a suit pana la Mine!"

3. Si Iona s-a sculat sa fuga la Tars, departe de fata Domnului. S-a coborat la Iafo si a gasit acolo o corabie care mergea la Tars. A platit pretul calatoriei si s-a suit in corabie ca sa mearga impreuna cu calatorii la Tars, departe de fata Domnului.

4. Dar Domnul a facut sa sufle pe mare un vant naprasnic si a starnit o mare furtuna. Corabia ameninta sa se sfarame.

5. Corabierii s-au temut, au strigat fiecare la dumnezeul lui si au aruncat in mare uneltele din corabie, ca s-o faca mai usoara. Iona s-a coborat in fundul corabiei, s-a culcat si a adormit dus.

6. Carmaciul s-a apropiat de el si i-a zis: "Ce dormi? Scoala-te si cheama pe Dumnezeul tau! Poate ca Dumnezeu va voi sa Se gandeasca la noi si nu vom pieri!"

7. Si au zis unul catre altul: "Veniti sa tragem la sorti, ca sa stim din pricina cui a venit peste noi nenorocirea aceasta!" Au tras la sorti, si sortul a cazut pe Iona.

8. Atunci ei i-au zis: "Spune-ne din pricina cui a venit peste noi nenorocirea aceasta? Ce meserie ai si de unde vii? Care iti este tara si din ce popor esti?"

9. El le-a raspuns: "Sunt evreu, si ma tem de Domnul Dumnezeul cerurilor care a facut marea si uscatul!"

10. Oamenii aceia au avut o mare teama si i-au zis: "Pentru ce ai facut lucrul acesta?" Caci oamenii aceia stiau ca fugea de fata Domnului, pentru ca le spusese el.

11. Ei i-au zis: "Ce sa-ti facem, ca sa se potoleasca marea fata de noi?" Caci marea era din ce in ce mai infuriata.

12. El le-a raspuns: "Luati-ma si aruncati-ma in mare, si marea se va linisti fata de voi! Caci stiu ca din vina mea vine peste voi aceasta mare furtuna!"

13. Oamenii acestia vasleau ca sa ajunga la uscat, dar nu puteau, pentru ca marea se intarata tot mai mult impotriva lor.

14. Atunci au strigat catre Domnul si au zis: "Doamne, nu ne pierde din pricina vietii omului acestuia si nu ne impovara cu sange nevinovat! Caci Tu, Doamne, faci ce vrei!"

15. Apoi au luat pe Iona si l-au aruncat in mare. Si furia marii s-a potolit.

16. Pe oamenii aceia i-a apucat o mare frica de Domnul, si au adus Domnului o jertfa, si I-au facut juruinte.

17. Domnul a trimis un peste mare sa inghita pe Iona, si Iona a stat in pantecele pestelui trei zile si trei nopti.


Iona 2
1. Iona s-a rugat Domnului Dumnezeului sau din pantecele pestelui

2. si a zis: "In stramtorarea mea am chemat pe Domnul, si m-a ascultat; din mijlocul Locuintei mortilor am strigat, si mi-ai auzit glasul.

3. Si totusi ma aruncasesi in adanc, in inima marii, si raurile de apa ma inconjurasera; toate valurile si toate talazurile Tale au trecut peste mine.

4. Ziceam: "Sunt lepadat dinaintea ochilor Tai! Dar iarasi voi vedea Templul Tau cel sfant."

5. Apele m-au acoperit pana aproape sa-mi ia viata, adancul m-a invaluit, papura s-a impletit in jurul capului meu.

6. M-am coborat pana la temeliile muntilor, zavoarele pamantului ma incuiau pe vecie; dar Tu m-ai scos viu din groapa, Doamne Dumnezeul meu!

7. Cand imi tanjea sufletul in mine, mi-am adus aminte de Domnul, si rugaciunea mea a ajuns pana la Tine, in Templul Tau cel sfant.

8. Cei ce se lipesc de idoli deserti indeparteaza indurarea de la ei.

9. Eu insa Iti voi aduce jertfe cu un strigat de multumire, voi implini juruintele pe care le-am facut. Mantuirea vine de la Domnul."

10. Domnul a vorbit pestelui, si pestele a varsat pe Iona pe pamant.


Iona 3
1. Cuvantul Domnului a vorbit a doua oara lui Iona astfel:

2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da!"

3. Si Iona s-a sculat si s-a dus la Ninive, dupa cuvantul Domnului. Si Ninive era o cetate foarte mare, cat o calatorie de trei zile.

4. Iona a inceput sa patrunda in oras, cale de o zi, strigand si zicand: "Inca patruzeci de zile, si Ninive va fi nimicita!"

5. Oamenii din Ninive au crezut in Dumnezeu, au vestit un post si s-au imbracat cu saci, de la cei mai mari pana la cei mai mici.

6. Lucrul a ajuns la urechea imparatului din Ninive; el s-a sculat de pe scaunul lui de domnie, si-a scos mantia de pe el, s-a acoperit cu un sac si a sezut in cenusa.

7. Si a trimis sa se dea de stire in Ninive, din porunca imparatului si mai marilor lui, urmatoarele: "Oamenii si vitele, boii si oile sa nu guste nimic, sa nu pasca si nici sa nu bea apa deloc!

8. Ci oamenii si vitele sa se acopere cu saci, sa strige cu putere catre Dumnezeu si sa se intoarca de la calea lor cea rea si de la faptele de asuprire de care le sunt pline mainile!

9. Cine stie daca nu Se va intoarce Dumnezeu si Se va cai, si daca nu-Si va opri mania Lui aprinsa, ca sa nu pierim!"

10. Dumnezeu a vazut ce faceau ei si ca se intorceau de la calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a cait de raul pe care Se hotarase sa li-l faca si nu l-a facut.


Iona 4
1. Lucrul acesta n-a placut deloc lui Iona, si s-a maniat.

2. S-a rugat Domnului si a zis: "Ah! Doamne, nu este aceasta tocmai ce ziceam eu cand eram inca in tara mea? Tocmai lucrul acesta voiam sa-l inlatur fugind la Tars. Caci stiam ca esti un Dumnezeu milos si plin de indurare, indelung rabdator si bogat in bunatate, si ca Te caiesti de rau!

3. Acum, Doamne, ia-mi viata, caci vreau mai bine sa mor decat sa traiesc!"

4. Domnul a raspuns: "Bine faci tu de te manii?"

5. Si Iona a iesit din cetate si s-a asezat la rasarit de cetate. Acolo si-a facut un umbrar si a stat sub el, pana va vedea ce are sa se intample cu cetatea.

6. Domnul Dumnezeu a facut sa creasca un curcubete care s-a ridicat peste Iona ca sa faca umbra capului lui si sa-l faca sa-i treaca mania. Iona s-a bucurat foarte mult de curcubetele acesta.

7. Dar a doua zi, la rasaritul soarelui, Dumnezeu a adus un vierme care a intepat curcubetele, si curcubetele s-a uscat.

8. Cand a rasarit soarele, Dumnezeu a facut sa sufle un vant uscat de la rasarit, si soarele a batut peste capul lui Iona, si Iona a lesinat. Atunci a dorit sa moara si a zis: "Mai bine sa mor decat sa traiesc!"

9. Dar Dumnezeu a zis lui Iona: "Bine faci tu de te manii din pricina curcubetelui?" El a raspuns: "Da, bine fac ca ma manii pana la moarte!"

10. Atunci si Domnul a zis: "Tie iti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nicio truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit.

11. Si Mie sa nu-Mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite!"