3 rezumate scurte "Zâna munţilor" de Petre Ispirescu

3 rezumate scurte ale povestii "Zâna munţilor" scrisă de scriitorul român Petre Ispirescu. Un rezumat scurt si doua rezumate foarte scurte la celebrul basm "Zâna munţilor" in care este vorba de un imparat care la batranete are un copil. Imparatul vrea sa-l insoare dar el nu vrea si se intalneste cu Zana muntilor la o nunta unde aceasta isi pierde pantoful. La fel ca in Cenusareasa, printul o gaseste pe zana cu ajutorul pantofului si apoi cei doi se casatoresc.

Citeste basmul Zâna munţilor.


Zâna munţilor Rezumat 1
Un împărat viteaz, drept și înțelept, la bătrânețe a primit în dar de la Dumnezeu, un fecior. Feciorul se dovedi,la fel ca tatăl, silitor la carte, drept la judecată și deosebit de înțelept/matur pentru vârsta lui tânără.

După ce nimeni nu a mai avut ce să-l învețe, Împăratul s-a gândit, ca orice tată, că i-a venit flăcăului vremea de însurat. Ele, fetele celorlalți împărați, tare ar mai fi vrut să aleagă pe una din ele, dar el nu și nu, că e prea tânăr pentru așa o destoinică încercare.

Iată însă că Zâna Munților, cine știe cum, se îndrăgostise de el, și temătoare, se tot deghiza în turturică și-i ieșea în cale mereu. Văzând că nu reușește să-l apropie așa, Zâna se transformă într-o fată săracă și se angajă găinăreasă la curtea de păsări a castelului. Muncea grozav de bine și fiul împăratului parcă nu-și mai putea lua ochii de la frumusețea și vrednicia ei.

Mergând la nunta fiului unui împărat vecin și prieten, flăcăul nostru se și prinse în horă cu o fată necunoscută, îmbrăcată într-un fel nemaivăzut până atunci. Tot așa, nuntă după nuntă, nu era horă sau joc unde fiul de împărat să n-o întâlnească pe frumoasa necunoscută și să nu sufere amarnic pentru că nu știa nimic despre ea.

La ultima nuntă însă, necunoscuta își pierdu în grabă, pantoful în noroi. Bineînțeles că prințul nostru își trimise credincioșii din casă-n casă să vadă pe care picior de domniță se potrivește încălțămintea fermecată. Ultima care mai rămăsese, găinăreasa își potrivi pantoful de parcă era turnat. Ea tăgăduia într-una, dar flăcăul nostru o arătă cu degetul și spuse părinților lui că EA va fi aleasa/soția lui.

Zâna mărturisi că sentimentele pentru feciorul de împărat sunt atât de puternice si că de dragul lui, se leapădă de puterile ei nepământene pentru iubirea lui pământeană.

Zâna munţilor Rezumat 2
Au fost odată un împărat şi o împărăteasă ce au avut norocul de a se bucura de un fecior minunat pe care îl dobândesc la bătrâneţe. Fiul de împărat merge la vânătoare unde răneşte o turturică pe care o ignoră cu uşurinţă. Turturica se dovedeşte a fi Zâna-Munţilor care se îndrăgostește de acesta.

Pentru a fi mai aproape de fiul împăratului, Zâna slujeşte la palat în calitate de găinăreasă. Ea reuşeşte să participe la toate nunţile împărăteşti dansând în preajma lui, la ultima nuntă împărătească, Zâna îşi pierde pantoful în smoală. Cu ajutorul pantofului, prinţul îşi găseşte aleasa care este chiar găinăreasa de la palat. Cei doi se căsătoresc, iar fiul de împărat moşteneşte tronul.

Zâna munţilor Rezumat 3
Un imparat avea un fecior destept, cu spirit de judecata, ca si tatal sau. Imparatul ii spusese ca i-a venit vremea sa se insoare, dar feciorul a zis ca este prea tanar pentru o astfel de alegere. In regat erau multe fete frumoase, dar in munti, traia o zana magica care s-a transformat intr-o fata saraca si imparatul a angajat-o la gainaria castelului, unde ea muncea foarte bine.
Ei s-au intalnit la o nunta si de fiecare data dansau impreuna la hora. Baiatului ii parea rau pentru ca nu stia mai nimic despre fata. Cand a plecat si-a pierdut pantoful in noroi, iar feciorul l-a luat, urmand ca toate fetele din regat sa-l probeze, dar doar unei singure fete i se potrivea, aceaa fiind Zâna munţilor. Ei si-au marturisit sentimentele si s-au casatorit.
Niciun comentariu