Rezumat Heidi fetița munților Capitolul 5 - Doi oaspeți neașteptați

Rezumat la capitolul 5: "Doi oaspeți neașteptați" din cartea "Heidi, fetița munților" de Johanna Spyri, unde asistăm la o schimbare dramatică în viața lui Heidi. Învățătorul insistă să o trimită la școală, dar sosesc doi oaspeți neașteptați - pastorul din Dorfli și Dete, sora lui Adelheida. În ciuda rezistenței bunicului, Dete pleacă cu Heidi pentru a o însoți pe fiica unei familii bogate din Frankfurt. Plecarea lui Heidi lasă o adâncă tristețe în urmă și schimbă complet atmosfera în familia bunicului.



Capitolul 4: La Bunica | Capitolul 6: Un nou capitol și alte întâmplări


Rezumat la capitolul 5: Doi oaspeți neașteptați din cartea Heidi, fetița munților de Johanna Spyri


Trece puțin peste un an, iar Heidi împlinește opt ani. Învățătorul din Dorfli îl presionează pe bunic să o trimită pe Heidi la școală, dar acesta rezistă cererilor sale. Într-o dimineață, Heidi se întâlnește cu bătrânul pastor din Dorfli. Pastorul cere să-l vadă pe bunic, iar Heidi îi spune că îl poate găsi înăuntru, la masă. Bunicul o trimite pe Heidi să aibă grijă de capre. Pastorul afirmă că este important ca Heidi să înceapă lecțiile. El subliniază că Heidi trebuie să meargă la școală în iarna următoare. Îi spune bunicului: "Din dragoste pentru ea, fă ceea ce ar fi trebuit să faci demult: vino în Dorfli și trăiește printre semenii tăi." Bunicul nu este de acord și exclamă că nu se va muta în oraș doar pentru ca Heidi să meargă la școală. Bunicul crede că școala i-ar aduce stres lui Heidi, făcând-o să umble în somn, așa cum făcea mama ei Adelheida când era copilă. Pastorul pleacă trist și frustrat.

A doua zi, Dete sosește neașteptat. Îi explică bunicului că niște rude bogate ale unei familii pentru care lucrează sunt în căutarea unei însoțitoare pentru fiica lor tânără și invalidă. Această familie locuiește într-o casă foarte frumoasă la Frankfurt. Bunicul îi spune cu furie că Heidi nu va merge la Frankfurt. Dete ripostează cu amenințări. Îi spune bunicului că are toată lumea din Dorfli de partea ei, inclusiv legea, dacă nu va fi de acord. Bunicul se îndepărtează, iar Dete îi spune lui Heidi să-și facă bagajele. Heidi rezistă la început, dar apoi o întreabă pe Dete dacă îi promite că se poate întoarce oricând la bunic.

Dete și Heidi se întâlnesc cu Peter pe drumul lor în jos de pe munte. Heidi îi explică lui Peter că merge într-o vizită scurtă la Frankfurt. Peter se retrage în coliba sa și lovește cu furie de supărare, un mănunchi de nuiele. Când bunica realizează că Heidi pleacă, este distrusă. Plecarea lui Heidi îl transformă pe bunic într-un om rău, pe care toată lumea îl evită.