Rezumat Heidi fetița munților Capitolul 4 - La bunica

Rezumat la capitolul 4: "La bunica" din cartea "Heidi, fetița munților" de Johanna Spyri, unde descoperim cum timpul trece de la vară la iarnă și cum legătura dintre Heidi și Peter se adâncește. Heidi vizitează familia lui Peter și le întâlnește pe mama și pe bunica băiatului, aceasta din urmă fiind oarbă. În ciuda unei întâlniri inițial emoționante, Heidi și bunica dezvoltă o relație specială, iar bunicul susține aceste vizite. Se conturează un tablou cald al iernii, al legăturilor umane și al bucuriei aduse de prezența lui Heidi.



Capitolul 3: La Pășune | Capitolul 5: Doi oaspeți neașteptați


Rezumat la capitolul 4: La bunica din cartea Heidi, fetița munților de Johanna Spyri


Timpul trece de la vară la iarnă. Heidi i se alătură lui Peter în fiecare zi pe munte, cu excepția cazului în care vântul suflă prea tare. Peter se simte singur când Heidi nu îl poate însoți. În acele zile, Heidi privește cum bunicul bate cu ciocanul, taie cu ferăstrăul și construiește diverse lucruri. Într-o seară, Peter o vizitează și discută despre școală cu bunicul și cu Heidi. Bunicul pregătește o masă, iar toți se așază la cină. Peter îi spune lui Heidi că bunica lui ar vrea ca ea să o viziteze. Ea acceptă, iar patru zile mai târziu, bunicul este de acord să o ducă pe Heidi la casa lui Peter pentru a o întâlni pe bunica.

Heidi deschide ușa colibei și o vede pe Brigitta, mama lui Peter, care coase unul dintre paltoanele lui Peter. Heidi o salută pe bunica care lucra la roata de tors, iar Heidi confirmă că este fata tânără care locuiește în coliba bunicului. Bunica este oarbă, așa că îi cere fiicei sale, Brigitta, să-i descrie cum arată Heidi. Heidi este curioasă să afle ce poate vedea bunica. Bunica explică că nu poate vedea nici măcar o luminiță, iar acest lucru o face pe Heidi să plângă. Bunica o consolează pe Heidi și o întreabă despre bunic.

Bunica împărtășește că-l cunoștea destul de bine pe bunic. Ea adaugă că speră ca Peter să învețe să citească. Heidi și bunica petrec ziua împreună până când Heidi observă că se apropie întunericul. Heidi anunță că trebuie să plece, iar bunicul este bucuros că Heidi și-a ținut promisiunea de a pleca la timp. Brigitta iese afară și-l vede pe bunic înfășurând-o pe Heidi într-un sac gros și călduros și ducând-o pe poteca muntelui. Heidi îl roagă pe bunic să repare a doua zi un oblon stricat pentru bunica, iar el promite să facă acest lucru.

A doua zi după-amiază, bunicul și Heidi se întorc la colibă pentru a repara oblonul bunicii. Bunica este încântată să petreacă timp cu Heidi din nou și îi mulțumește bunicului că repară oblonul. Bunicul se ocupă și de alte probleme în casă înainte de a se întoarce acasă cu Heidi. Heidi continuă să o viziteze pe bunica în timpul iernii, iar cele două devin foarte apropiate. Bunica este foarte fericită și așteaptă cu nerăbdare vizitele lui Heidi. Bunicul nu se mai opune niciodată când Heidi îl roagă să o ducă să o vadă pe bunica.