Rezumat Zece negri mititei de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Zece negri mititei sau Și din zece n-a mai rămas nici unul" de Agatha Christie care este o intrigantă poveste cu crime ce începe cu opt străini și doi servitori invitați pe o insulă englezească izolată. Încurcați de misteriosul absent „Domnul Owen”, o voce înregistrată îi acuză pe fiecare de crime din trecut. Când unul dintre ei moare într-un mod care amintește de o veche poezie, atmosfera tensionată escaladează. O serie de crime urmează, iar supraviețuitorii descoperă că judecătorul Wargrave este arhitectul malefic al întregului plan, dorind să aplice o justiție proprie. Finalul inedit dezvăluie ingeniozitatea și motivul macabru al judecătorului Wargrave.

Citește și
Cortina de Agatha Christie - fișă de lectură si rezumat
Fişă de lectură: Zece negri mititei
Rezumat scurt "Zece negrii mititei" de Agatha Christie - plus inca un rezumat
Rezumat la cartea Cortina de Agatha Christie



Rezumat la cartea Zece negri mititei sau Și din zece n-a mai rămas nici unul de Agatha Christie


Opt persoane, care nu se cunosc între ele, sunt invitate pe Insula Negrului, o insuliță izolată aflată la mai bine de o milă de coasta comitatului Devon, din Anglia.. Vera Claythorne, o fostă guvernantă, crede că a fost angajată ca secretară; Philip Lombard, un aventurier, și William Blore, un fost detectiv, cred că au fost angajați să supravegheze lucrurile peste weekend; Dr. Armstrong crede că a fost angajat să aibă grijă de soția proprietarului insulei. Emily Brent, General Macarthur, Tony Marston și Judecătorul Wargrave cred că merg să-și viziteze vechii prieteni.

Când ajung pe insulă, oaspeții sunt întâmpinați de domnul și doamna Rogers, majordomul și gospodina, care spun că gazda, pe care o numesc domnul Owen, nu va sosi decât a doua zi. În acea seară, pe măsură ce toți oaspeții se adună în salon după o cină excelentă, aud o voce înregistrată acuzându-i pe fiecare de o crimă specifică comisă în trecut și niciodată descoperită. Își compară biletele și realizează că niciunul dintre ei, inclusiv servitorii, nu-l cunosc pe "domnul Owen", ceea ce sugerează că au fost aduși de un plan ciudat al cuiva.

Pe măsură ce discută ce să facă, Tony Marston se sufocă cu whiskey otrăvit și moare. Speriați, petrecerea se termină și fiecare se retrage în câte un dormitor, unde aproape fiecare este chinuit de vinovăție și amintiri ale crimelor săvârșite. Vera Claythorne observă asemănarea dintre moartea lui Marston și primul vers al unei poezii pentru copii, "Zece negri mititei", care atârnă în fiecare cameră.

A doua zi dimineață, oaspeții constată că doamna Rogers a murit aparent în somn. Oaspeții speră să plece în dimineața aceea, dar barca care livrează regulat provizii pe insulă nu apare. Blore, Lombard și Armstrong decid că decesele trebuie să fi fost crime și hotărăsc să cerceteze insula în căutarea misteriosului domn Owen. Nu găsesc pe nimeni, însă. Între timp, cel mai în vârstă oaspete, Generalul Macarthur, este sigur că va muri și se duce să privească oceanul. Înainte de prânz, Dr. Armstrong îl găsește pe general mort, lovit la cap.

Cei rămași se întâlnesc pentru a discuta situația în care se află. Decid că unul dintre ei trebuie să fie criminalul. Mulți fac acuzații vagi, dar Judecătorul Wargrave le reamintește că probele existente sugerează că oricare dintre ei ar putea fi criminalul. După-amiaza și cina trec neliniștitor, iar toată lumea merge la culcare, încuind ușa înainte de a adormi. A doua zi dimineață, descoperă că Rogers a fost ucis în timp ce tăia lemne pentru micul dejun. La acest punct, oaspeții sunt siguri că omorurile se desfășoară conform indicațiilor poeziei pentru copii. De asemenea, își dau seama că masa din sufragerie avea inițial zece figurine, dar cu fiecare moarte, una dintre figurine dispare.

După micul dejun, Emily Brent se simte ușor amețită și rămâne singură la masă un timp. Ea este găsită moartă în curând, gâtul ei fiind injectat cu otravă. La acest punct, Wargrave inițiază o percheziție organizată a bagajelor fiecăruia, iar orice ar putea fi folosit ca armă este închis sub cheie. Oaspeții rămași stau împreună, așteptând să treacă timpul și aruncând priviri suspicioase unul către altul. În cele din urmă, Vera merge să facă baie, dar este speriată de o bucată de alge marine care atârnă de tavan și țipă. Blore, Lombard și Armstrong aleargă să o ajute, dar când se întorc înapoi, îl găsesc pe judecătorul Wargrave învelit într-o perdea care seamănă cu robele de tribunal și având o urmă roșie pe frunte. Armstrong examinează corpul și concluzionează că Wargrave a fost împușcat în cap.

În acea noapte, Blore aude pași pe coridor; verificând, constată că Armstrong nu este în camera sa. Blore și Lombard îl caută pe Armstrong, dar nu îl găsesc nicăieri în casă sau pe insulă. Când se întorc de la căutări, descoperă că încă o figurină lipsește de pe masă.

Vera, Lombard și Blore ies afară, hotărâți să rămână în siguranță pe teren deschis. Blore decide să se întoarcă în casă să aducă mâncare. Cei doi aud un zgomot puternic și descoperă că cineva a împins o statuie pe fereastră, ucigându-l pe Blore în timp ce se apropia de casă. Vera și Lombard se retrag pe țărm, unde găsesc cadavrul lui Armstrong înecat pe plajă. Convinsă că Lombard este criminalul, Vera îi fură arma acestuia și îl împușcă. Se întoarce în camera ei să se odihnească, bucuroasă că a supraviețuit. Dar, găsind o funie așteptând-o în cameră, simte un impuls straniu de a pune în aplicare ultimul vers al poeziei și se spânzură.

Misterul îi înșală pe polițiști până când se găsește un manuscris într-o sticlă. Judecătorul Wargrave a scris manuscrisul explicând că a planificat omorurile pentru a-i pedepsi pe cei ale căror crime nu sunt pedepsite de lege. Wargrave își recunoaște deschis propria sa sete de sânge și plăcerea de a-i vedea pe cei vinovați pedepsiți. Când un doctor i-a spus lui Wargrave că e pe moarte, a decis să moară cu un scop, în loc să își lase viața să se scurgă încet din el. El discută cum și-a ales victimele și cum a scăpat de Marston, domnul și doamna Rogers, Macarthur și Emily Brent. Wargrave descrie apoi cum l-a păcălit pe Dr. Armstrong să-l ajute să-și falsifice moartea, promițând că se va întâlni cu doctorul la stânci pentru a discuta un plan. Când Armstrong a ajuns, Wargrave l-a împins peste în mare, apoi s-a întors în casă și a pretins că este mort. Înșelătoria sa i-a permis să scape de ceilalți oaspeți fără a le stârni suspiciuni. Odată cu spânzurarea lui Vera cu o funie pe care el i-a pregătit-o, Wargrave a planificat să se împuște într-un mod care să facă să pară că corpul său căzut pe pat a fost așezat de cineva acolo. Astfel, spera el, poliția ar găsi zece cadavre pe o insulă pustie.