Cortina de Agatha Christie - fișă de lectură si rezumat

Fisa de lectura si prezentarea pe scurt a subiectului (rezumatul) cartii "Cortina" scrisa de americanca Agatha Christie. Fisa lecturii si rezumatul romanului politist "Cortina" care il are ca personaj principal pe celebrul detectiv Hercule Poirot. Acest roman este ultimul al celebrei scriitoare si ultimul caz anchetat de Hercule Poiroit, detectivul belgian micut cu mustata si joben cu o minte sclipitoare si intuitiva asupra cazurilor de crima pe care le-a anchetat.

Citește și
Fişă de lectură: Zece negri mititei
Rezumat scurt "Zece negrii mititei" de Agatha Christie - plus inca un rezumat
Rezumat Zece negri mititei de Agatha Christie
Rezumat la cartea Cortina de Agatha Christie



FIŞĂ DE LECTURĂ Cortina de Agatha Christie

Opera epică

1. Trăsăturile operei


Cortina este un roman politist scris de Aghata Christie, avandu-l ca erou principal pe celebrul detectiv Hercule Poirot

2. Prezentarea pe scurt a subiectului (rezumat)


Acest roman este ultimul al celebrei scriitoare si ultimul caz anchetat de Hercule Poiroit, detectivul belgian micut cu mustata si joben cu o minte sclipitoare si intuitiva asupra cazurilor de crima pe care le-a anchetat. In aceasta carte actiunea se petrece in satucul Styles din Essex, locul acesta fiind primul loc unde Poiroi si amicul sau Hastings au rezolvat primul lor caz.

Intamplarea a facut ca tot aici sa se petreaca si ultimul lor caz. Eroii au imbatranit si Poirot era cel mai afectat o data cu inaintarea in varsta, devenind irascibil, fara sa se mai poata controla, tipand la cei din jur, pe care ii si batjocoreste fara mila. Sufera de artrita se deplaseaza intr-un carucior si are probleme cu inima. Celebra lui mustata si-o caneste si poarta peruca. Autoarea cartii il numeste “maniac egocentric”.

Cei doi prieteni sunt pe urma unui ucigas care avea la activ cinci victime. In ciuda problemelor de sanatate pe care le are materia cenusie de invidiat a lui Poirot functioneaza impecabil si primeste provocarea acestui ucigas pe care il considera un excelent manipulator, care-si alege victimele, le momeste, le intinde capcane din cele mai iscusite, pregatite minutios atacul, apoi altii le executa, fara ca el sa se murdareasca pe maini.

Hastings devine ochii si urechile lui Poirot sit rage de limb ape locatarii casei de oaspeti, le urmareste miscarile si interpreteaza in stilul sau actiunile lor. Dar se incurca si concluziile lui sunt eronate. Tot lui Poirot îi revine meritul de a-l descoperi pe asasin. Inainte de asta, insa, mai are loc o tentativa de omor, şi se mai comit doua asasinate.

Si de această data Agatha Christie rămâne o maestra a loviturilor de teatru. Ultima crimă de la Styles are un autor surprinzator. El este dezvaluit într-un manuscris pe care detectivul belgian, între timp doborat de un infarct, face sa-i parvină lui Hastings prin intermediul unei firme de avocatura.

3. Personajele


-principale trăsături morale: Hercule Poirot (atent la detalii, un excellent detectiv), Hastings (bun anchetator)
-secundare:
-alte personaje (colective, episodice, pozitive, negative, fantastice, reale etc):victimele

4. Motivează de ce te-a impresionat opera


Mi-a placut pentru ca e un roman politist dar cu sfarsit tragic si neasteptat

Rezumat scurt Cortina de Agatha Christie


"Cortina" este un roman polițist al celebrei autoare Agatha Christie, avându-l în centrul acțiunii pe Hercule Poirot. Povestea îl urmărește pe personajul principal, Arthur Hastings, într-o călătorie la pensiunea Styles, unde el locuise odată când prietenii săi dețineau proprietatea. Aici, Hastings se întâlnește cu prietenul său, celebrul detectiv Hercule Poirot, care și el se cazează la Styles. Poirot, investigator privat francez de renume mondial, îi dezvăluie lui Hastings cinci cazuri de crimă și susține că un singur criminal, denumit X, este responsabil pentru toate.

Poirot afirmă că știe cine este criminalul, dar nu știe cine este victima intenționată. El refuză să îi dezvăluie lui Hastings identitatea lui X și, fiind bătrân și suferind de probleme cardiace, îi cere lui Hastings ajutorul în investigație. Atunci când Doamna Franklin - soția doctorului Franklin și colega fiicei lui Hastings - este otrăvită, pare că X a lovit din nou. Deși moartea este declarată sinucidere, Poirot afirmă ferm că ea a fost omorâtă intenționat.

La finalul romanului, Norton, un alt oaspete al casei și persoana pe care Poirot o identifică drept X, moare de mâna lui Poirot. Acesta din urmă moare, de asemenea, din cauza unui atac de cord, conform constatărilor medicului legist.