Rezumat și morală la basmul Pescarul și soția sa de Frații Grimm

Rezumat scurt la basmul "Pescarul și Soția sa" de Frații Grimm, în care povestea urmărește viața unui pescar sărac și a soției sale. După ce prinde un pește magic, soția devine tot mai lacomă și își dorește tot mai multe lucruri. Cu fiecare dorință îndeplinită, marea devine mai agitată. Într-un moment de aroganță, soția cere să devină egală cu Dumnezeu. Peștele refuză și aduce cuplul înapoi în vechea lor colibă, învățându-i lecții despre smerenie și mulțumire.

Citește si alte rezumate la povești de Frații Grimm
Rezumat scurt și morala la povestea Rapunzel de Frații Grimm
Rezumat la basmul "Cenușăreasa" + Morala povestii
Rezumat basm "Hansel si Gretel"
Rezumat Albă ca Zăpada și cei șapte pitici
Compunere despre Alba ca Zapada, învățăminte si idei principale



Rezumat scurt la basmul Pescarul și soția sa de Frații Grimm


Un pescar sărac trăiește cu soția sa într-o colibă lângă mare. Într-o zi, pescarul prinde un pește, care susține că poate îndeplini dorințe și roagă să fie eliberat. Pescarul îl eliberează amabil. Când soția sa aude povestea, spune că ar fi trebuit să ceară peștelui să-i împlinească o dorință. Ea insistă ca el să se întoarcă și să îi ceară peștișorului să îi îndeplinească dorința de a avea o casă frumoasă.

Pescarul se întoarce cu jenă la mal, dar devine neliniștit când vede că marea pare să devină tulbure, deși înainte era atât de liniștită. El compune o rimă pentru a-l chema pe peștișor, iar acesta îi îndeplinește dorința soției. Pescarul este încântat de noua sa bogăție, dar soția nu este mulțumită și cere mai mult, cerându-i soțului să se întoarcă și să își dorească să devină rege. Cu reținere, el o face și obține dorința. Dar din nou și din nou, soția îl trimite să ceară tot mai mult. Pescarul știe că este greșit, dar nu poate să-i spună soției sale. El spune că nu ar trebui să supere peștișorul și să fie mulțumiți cu ceea ce li s-a oferit, dar soția nu este mulțumită. De fiecare dată, peștișorul îndeplinește dorințele cu cuvintele: "mergi acasă din nou, ea deja are asta" sau ceva asemănător, dar de fiecare dată marea devine tot mai agitată.

În cele din urmă, soția își dorește să comande soarele, luna și cerurile, și îi spune soțului să se ducă la peștișor cu dorința "Vreau să devin egal cu Dumnezeu". În loc să îi îndeplinească dorința, peștișorul îi spune pescarului doar să se întoarcă acasă, afirmând că "ea stă din nou în vechea ei colibă". Și cu asta, marea devine din nou liniștită, iar pescarul și soția sa trăiesc din nou doar în vechea și murdara lor colibă.


Morala la povestea Pescarul și soția sa


Moralitatea basmului "Pescarul și Soția sa" de Frații Grimm este puternic legată de temele smereniei și mulțumirii. Povestea subliniază consecințele lăcomiei și a dorinței nesfârșite de mai mult. De fiecare dată când soția cerea ceva nou, marea devenea tot mai agitată, simbolizând tulburarea cauzată de nesatisfacția umană. În cele din urmă, refuzul peștelui de a-i îndeplini dorința de a deveni egală cu Dumnezeu reprezintă o lecție puternică despre smerenie și limitările umane, învățându-i pe protagoniști să fie mulțumiți cu ceea ce au.