Rezumat Omul în costum maro de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Omul în Costum Maro" de Agatha Christie, în care se explorează aventurile pline de mister ale Annei Beddingfeld într-o lume plină de conspirații și intrigi. În călătoria sa de la Paris la Rhodesia, Anne devine martora unor evenimente neobișnuite, descoperind legături între un șantaj, un furt de diamante și un criminal în costum maro. Împreună cu partenerul ei, Harry Rayburn, Anne dezvăluie adevărul despre identitatea criminalului și își croiește propria cale către dragoste și fericire într-un decor exotic de pe insula Zambezi. Cu suspans și dezvăluiri surprinzătoare, romanul captivant oferă cititorilor o călătorie fascinantă prin mintea genială a Agathei Christie.



Rezumat la cartea Omul în costum maro de Agatha Christie


Nadina, o dansatoare din Paris, și Contele Sergius Paulovici, ambii în serviciul "Colonelului", un agent provocator internațional, plănuiesc să-l șantajeze pentru a împiedica retragerea sa, lucru care ar face ca agenții săi să fie în dificultate.

Anne Beddingfeld este martora unui accident la stația de metrou Hyde Park Corner, când un bărbat cade pe șine. Anne găsește o notă lăsată de doctorul care a examinat bărbatul decedat, care conținea textul "17.1 22 Castelul Kilmorden" și o comandă de la un agent imobiliar pentru a viziona Casa Mill din Marlow, unde a fost găsită o femeie moartă a doua zi. Un tânăr într-un costum maro este identificat ca suspect, intrând în casă imediat după moartea femeii.

Anne își dă seama că examinarea bărbatului decedat a fost făcută în mod ciudat și vizitează Casa Mill, unde găsește o rolă de film nedevelopată. Află că 'Castelul Kilmorden' este o navă de pescuit și rezervă o călătorie pe aceasta. La bordul navei, Anne îi întâlnește pe Suzanne Blair, Colonelul Race și Sir Eustace Pedler, precum și pe secretarii săi, Guy Pagett și Harry Rayburn.

Colonelul Race povestește despre furtul de diamante petrecut cu câțiva ani în urmă, atribuit fiului unui magnat al aurului din Africa de Sud, John Eardsley, și prietenului său Harry Lucas. Cei doi prieteni s-au înrolat în război, unde John a fost ucis, iar imensa avere a tatălui său a trecut la urmașul lui, Race însuși. Lucas a fost declarat "dispărut în acțiune".

Anne și Suzanne examinează bucata de hârtie obținută în stația de metrou și își dau seama că aceasta ar putea face referire la cabina 71, cabina lui Suzanne, rezervată inițial de o femeie care nu a apărut. Anne face legătura între descoperirea rolei de film la Casa Mill și un cilindru de film conținând diamante brute, care a fost aruncat în cabina lui Suzanne în primele ore ale zilei de 22. Ele speculează că Harry Rayburn este Omul în Costum Maro.

În Cape Town, Anne este ademenită într-o casă din Muizenberg, unde este închisă, dar reușește să scape a doua zi dimineața și se întoarce în Cape Town unde află că Harry este căutat ca fiind Omul în Costum Maro și a dispărut. Pedler îi oferă lui Anne rolul de secretar pe durata călătoriei sale cu trenul către Rhodesia, iar ea acceptă în ultimul moment, reîntâlnindu-se în tren cu Race, Suzanne și Pedler, care are o nouă secretară numită Miss Pettigrew.

În Bulawayo, Anne primește o notă de la Harry care o atrage într-un șanț lângă hotelul lor. Este urmărită și cade în șanț. Aproape o lună mai târziu, Anne se trezește într-o colibă pe o insulă în Zambezi alături de Harry Rayburn, care a salvat-o. Anne și Harry se îndrăgostesc, iar Harry îi spune povestea sa, dezvăluind că atât el, cât și John erau îndrăgostiți de Anita/Nadina, care i-a înșelat. Carton, soțul ei, a căzut pe șine la șocul revederii cu Harry. Acesta recunoaște că el este bărbatul în costum maro, dar neagă că ar fi omorât-o pe Anita. Insula lui Harry este atacată, dar cei doi reușesc să scape, iar Anne se întoarce la petrecerea lui Pedler. Ei își schimbă codurile pentru a fi folosite în comunicările viitoare, astfel încât niciunul să nu poată fi înșelat din nou. Ea primeșteo telegramă semnată Harry, care o invită să-l întâlnească, dar fără a folosi codul lor.

În schimb, Anne se întâlnește cu Chichester, alias Miss Pettigrew. Ea este condusă la Sir Eustace, unde Pedler o forțează pe Anne să scrie o notă către Harry pentru a-l atrage în biroul său. Harry apare, iar Pedler este extaziat până când Anne scoate un pistol și îl capturează. Race apare cu întăriri, dar Sir Eustace scapă în timpul nopții. Race îi spune că Harry este John Eardsley, nu Harry Lucas. Harry recunoaște că primirea unei averi imense îl îngrijorează și că și-a găsit fericirea cu Anne, iar ei se căsătoresc și trăiesc pe insula din Zambezi, având un fiu.