Rezumat Secretul de la Chimneys de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Secretul de la Chimneys" de Agatha Christie, în care intrigile și misterele se împletesc într-o poveste captivantă. Diamantul Koh-i-Noor, furat din Turnul Londrei și înlocuit cu o copie, devine centrul unui complot complex în care intervin hoți de bijuterii, un politician britanic și o regină dispărută. Anthony Cade, protagonistul, se implică într-o serie de evenimente periculoase și înșelătorii, încercând să descopere adevărul din spatele furtului și să evite tragediile iminente. Pe fundalul unui peisaj intrigant și cu personaje pline de secrete, Agatha Christie creează un roman captivant plin de suspans și răsturnări de situație.



Rezumat la cartea Secretul de la Chimneys de Agatha Christie


Când se întâlnesc în Bulawayo, Anthony Cade acceptă să îndeplinească două misiuni pentru prietenul său James McGrath. Anthony se îndreaptă spre Londra pentru a preda un manuscris unei edituri, care promite să plătească 1000 de lire sterline dacă este livrat până la o anumită dată; și să returneze un pachet de scrisori compromițătoare femeii care le-a scris. În Anglia, politicianul George Lomax îl convinge pe Lord Caterham să găzduiască o petrecere la casa Chimneys. Este invitată și verișoara lui George, Virginia Revel, precum și Hiram Fish, colecționar de cărți în primă ediție, împreună cu protagoniștii unui plan politic de restaurare a monarhiei în Herzoslovakia - asigurându-se în același timp că petrolul recent descoperit acolo va fi gestionat de un sindicat britanic.

În prima zi a lui Cade în Londra, este abordat de doi bărbați din Herzoslovakia care încearcă să obțină manuscrisul. Primul, un conte care susține facțiunea monarhistă, încearcă să cumpere manuscrisul, oferind să depășească oferta editorului, pentru a suprima orice informații jenante pe care le-ar putea conține; Cade refuză politicos, dar ferm. Cel de-al doilea, membru al unui grup revoluționar violent, îi cere lui Cade să i-l dea sub amenințarea armei; Cade dezarmează bărbatul și apoi îl pune pe fugă. Mai târziu în acea noapte, Cade descoperă că ospătarul său se strecoară în camera sa de hotel; ospătarul ia pachetul de scrisori și fuge. Editorul îl sună pe Cade a doua zi, spunându-i că angajatul lor, domnul Holmes, va veni să ridice scrisorile. Acestea au fost scrise de către regretatul Cont Stylptitch din Herzoslovakia; acum, că petrolul a fost descoperit, națiunea se află în haos între republicani și monarhiști. La recomandarea cuiva, Cade plasează un pachet fals în seiful hotelului.

Hoțul îi duce o scrisoare Verei Revel acasă la ea, deoarece este semnată cu numele ei pe fiecare scrisoare. Neștiind că nu ea a scris scrisorile și că soțul ei este mort, încearcă să o șantajeze. Dintr-o impulsivitate, ea plătește o sumă de bani și promite mai mult a doua zi. Când ajunge acasă a doua zi, îl găsește împușcat mortal în casa ei și Anthony Cade pe treptele ușii sale. Cade îndepărtează cadavrul, aruncându-l de-a lungul unei șosele de la țară și ascunzând arma într-un copac, pentru a evita un scandal și pentru a-i permite Verei să meargă la Chimneys.

La Chimneys, Prințul Michael, presupusul moștenitor al tronului vacant al Herzoslovakiei, este ucis în noaptea sosirii sale. Cade era la Chimneys în aceeași seară, lăsând urme pe afară, dar nu și în interior. Se prezintă cu îndrăzneală inspectorului șef Battle, explicând povestea scrisorilor și convingându-l pe Battle de nevinovăția sa în omucidere. După ce constată că prințul mort este același om cu "domnul Holmes", Cade urmărește propriile idei în găsirea criminalului, în timp ce Battle conduce investigația principală. Următorul moștenitor al tronului, Nicholas, vărul lui Michael, strânge bani pe baza așteptării sale în America. Cade investighează guvernanta, o adiție recentă în casă; călătorește în Franța pentru a vorbi cu fostul ei angajator.

Diamantul Koh-i-Noor fusese furat din Turnul Londrei și înlocuit cu o copie identică cu câțiva ani în urmă, de către un hoț de bijuterii francez numit King Victor. Chimneys este locul unde acesta ar putea fi ascuns, deși a fost căutat acolo de nenumărate ori și nu a fost găsit. King Victor fusese eliberat din închisoare în Franța cu câteva luni înainte, așa că Battle se așteaptă ca el să încerce să-l recupereze. În seara în care Cade se află în Franța, are loc o spargere la Chimneys. Virginia Revel aude zgomotul și vede unul sau doi bărbați demontând o armură veche. Ea și Bill Eversleigh nu reușesc să prindă hoțul.

În noaptea următoare, cei trei așteaptă o a doua încercare; îl prind pe M. Lemoine de la Sûreté, care era pe urmele lui King Victor. Battle îl aștepta pe acesta. Scrisorile furate reapar în camera lui Cade. Se dezvăluie că scrisorile erau mesaje codate scrise lui King Victor de către un complice. Battle realizează că hoții doresc să-i descifreze scrisoarea care indică locul diamantului furat. Acest lucru se realizează, dezvăluind indiciul: "Richmond șapte dreapta opt stânga trei dreapta". Battle urmează indiciul în Richmond către o cărămidă dintr-un pasaj ascuns, care, la rândul său, dezvăluie o enigmă perplexă. Cade fuge la Dover pentru a găsi o adresă pe o hârtie primită de la Boris Anchoukoff, valetul prințului decedat. El descoperă întâlnirea găștii lui King Victor; Hiram Fish, de fapt un detectiv Pinkerton pe urmele hoțului pentru crimele sale în America; și adevăratul M. Lemoine legat ca ostatic.

La Chimneys, toți sunt adunați pentru a afla explicațiile misterelor. În bibliotecă, Boris o găsește pe Miss Brun cu un pistol în mână, încercând să obțină bijuteria. Se luptă; arma se descarcă în mâna ei, omorând-o. Miss Brun l-a ucis pe Prințul Michael, pentru că a crezut că este altcineva. Ea era ultima regină consoartă a Herzoslovakiei, considerată că a fost ucisă împreună cu soțul ei în revoluție; dar a scăpat. Ea a scris scrisorile codate către căpitanul O'Neill, un alias al lui King Victor, și le-a semnat cu numele Virginia Revel, care trăia în Herzoslovakia cu soțul ei, un diplomat britanic. Cade îl prezintă pe adevăratul M. Lemoine grupului, în timp ce Hiram Fish îl prinde pe King Victor, care s-a dat drept detectivul francez și în America drept Nicholas. Anthony Cade i-a dat "domnului Holmes" pachetul fals; el dă adevăratele scrisori lui Jimmy McGrath pentru a-și primi cele 1000 de lire sterline. Cade și Fish rezolvă enigma; aceasta indică un trandafir din grădină, de unde ulterior este recuperat diamantul Koh-i-Noor. Anthony își dezvăluie identitatea ca fiind Prințul dispărut Nicholas, gata să se alieze cu sindicatul britanic. El se oferă ca viitor rege al Herzoslovakiei. În acea zi, el s-a căsătorit cu Virginia, care va fi regina lui.