Rezumat Crima de pe terenul de golf de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Crima de pe terenul de golf" de Agatha Christie, în care Hercule Poirot și căpitanul Hastings investighează moartea suspectă a lui Paul Renauld în Merlinville-sur-Mer, Franța. Arestările greșite, trădările și identitățile false complicate dezvăluie o intrigă șocantă. Descoperind că Renauld era, de fapt, Georges Conneau, călătoria lui Poirot aduce la lumină un șantaj și o crimă perfect orchestrate. O serie de evenimente tensionate dezvăluie adevărata criminală, Marthe Daubreuil, iar finalul aduce revelații surprinzătoare și planuri de viitor pentru protagoniști, într-un mod tipic genial al lui Agatha Christie.


Rezumat la cartea Crima de pe terenul de golf de Agatha Christie


Hercule Poirot și căpitanul Hastings călătoresc la Merlinville-sur-Mer, Franța, pentru a se întâlni cu Paul Renauld, care le-a solicitat ajutorul. La sosire, poliția locală îi întâmpină cu știrea că Renauld a fost găsit mort în dimineața aceea, înjunghiat în spate cu un cuțit și lăsat într-o groapă proaspăt săpată lângă un teren de golf local. Soția sa, Eloise Renauld, susține că bărbați mascați au intrat în vila lor la ora 2 dimineața, au legat-o și l-au luat pe soțul ei cu ei. După ce inspectează cadavrul, Eloise se prăbușește de durere la vederea soțului său mort. Domnul Giraud de la Sûreté conduce ancheta poliției și este nemulțumit de implicarea lui Poirot.

Poirot observă patru aspecte cheie ale cazului: o bucată de țeavă de plumb este găsită lângă cadavru; în vilă erau doar trei servitoare, deoarece atât fiul lui Renauld, Jack, cât și șoferul său fuseseră trimiși departe; o persoană necunoscută a făct o vizită cu o zi înainte; iar vecina lui Renauld, Doamna Daubreuil, a depus 200.000 de franci în contul ei bancar în ultimele săptămâni.

Când secretarul lui Renauld, Gabriel Stonor, se întoarce din Anglia, sugerează șantajul, deoarece trecutul angajatorului său este un mister complet înainte de cariera sa în America de Sud. Între timp, Hastings întâlnește neașteptat o tânără pe care o cunoscuse în tren, cunoscută doar sub numele de "Cenușăreasa". Ea cere să vadă locul crimei și apoi dispare cu arma crimei.

Poirot descoperă că cazul este aproape identic cu unul de acum 22 de ani, în care un bărbat numit Georges Conneau și amanta sa, Doamna Beroldy, au conspirat să-l ucidă pe soțul acesteia. Poirot călătorește la Paris pentru a afla mai multe despre crimă. La întoarcere, Poirot află că a fost găsit cadavrul unui cerșetor, înjunghiat în inimă cu arma crimei. O examinare arată că a murit înainte de uciderea lui Renauld din cauza unei crize epileptice și a fost înjunghiat mai târziu.

Giraud îl arestează pe Jack, pe baza presupunerii că acesta ar fi dorit banii tatălui său. Poirot dezvăluie că Renauld și-a schimbat testamentul cu două săptămâni înainte de ucidere, excluzându-l pe Jack din moștenire. Jack este eliberat din închisoare după ce Bella Duveen, o artistă engleză de scenă de care el este îndrăgostit, mărturisește că ea este criminalul. Ambii au găsit cadavrul în noaptea crimei și fiecare a presupus că celălalt l-a ucis pe Renauld. Poirot dezvăluie că niciunul dintre ei nu l-a ucis, deoarece adevăratul criminal este Marthe Daubreuil.

Poirot detaliază teoria sa: Paul Renauld era de fapt Georges Conneau, care s-a întors în Franța după ce a fugit cu mulți ani în urmă. Din nefericire, el a descoperit că vecina sa va fi doamna Beroldy; ca și el, ea și-a schimbat identitatea pentru a deveni doamna Daubreuil. Șantajat de aceasta în legătură cu trecutul său, situația lui Renauld se înrăutățește când Jack se simte atras de fiica ei. Când un cerșetor a murit pe proprietatea sa, el a văzut o oportunitate de a-și simula propria moarte și a scăpa de doamna Daubreuil. Avea să deformeze fața cerșetorului cu țeava de plumb și apoi să îl îngroape pe cerșetor împreună cu țeava lângă terenul de golf, înainte de a fugi din zonă cu trenul. Orice persoană care ar fi recunoscut că cadavrul nu îi aparține ar fi fost trimisă departe. Cu toate acestea, planul a fost descoperit de Marthe, care l-a urmărit pe Renauld și l-a înjunghiat după ce acesta a săpat groapa pentru trupul cerșetorului. Motivul ei sunt banii; Jack va moșteni averea tatălui său la moartea mamei sale. Pentru a o expune pe Marthe ca fiind criminalul, Poirot i-a cerut lui Eloise să declare în mod deschis că îl va exclude pe Jack din moștenire. Marthe încearcă să o omoare pe Eloise în vila ei, dar moare într-o luptă cu Cenușăreasa lui Hastings.

Mama lui Marthe dispare din nou. Jack și mama sa plănuiesc să meargă în America de Sud, alături de Hastings și Cenușăreasa lui, care se dovedește a fi sora geamănă a Bellei Duveen, pe nume Dulcie.