Rezumat Misterul trenului albastru de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Misterul trenului albastru" de Agatha Christie, în care este vorba despre celebrul detectiv Hercule Poirot investigând o misterioasă crimă și un furt de bijuterii. În timpul călătoriei cu trenul Le Train Bleu spre Riviera Franceză, Ruth Kettering este găsită strangulată în compartimentul ei, iar faimosul rubin "Inima de Foc" dispare. Cazul pare rezolvat atunci când amanta disprețuită a soțului lui Ruth îl acuză pe acesta de crimă. Cu toate acestea, Poirot nu este convins și, în urma unei investigații atente, dezvăluie o conspirație mai complexă. Prin reconstituirea evenimentelor pe Blue Train, el dezvăluie adevărul șocant despre asasin și complicele său.



Rezumat la cartea Misterul trenului albastru de Agatha Christie


Poirot urcă în trenul Le Train Bleu, care merge către Riviera Franceză. Același lucru face și Katherine Grey, care își petrece prima sa iarnă în afara Angliei după ce a primit recent o moștenire destul de mare. În tren, Katherine Grey o întâlnește pe Ruth Kettering, o moștenitoare americană care fuge de căsnicia nefericită în care se găsește pentru a se întâlni cu iubitul ei. În dimineața următoare, Ruth este găsită moartă în compartimentul ei, victima unei strangulări.

Se descoperă că celebrul rubin "Inimă de Foc", pe care Ruth îl primise recent de la tatăl ei, lipsește. Rufus Van Aldin, tatăl miliardar al Ruth, și secretarul său, maiorul Knighton, îl conving pe Poirot să preia cazul. Ada Mason, menajera lui Ruth, spune că l-a văzut pe un bărbat în compartimentul lui Ruth, dar nu a putut vedea cine era. Poliția suspectează că iubitul lui Ruth, Comte de la Roche, a ucis-o și a furat rubinul, dar Poirot nu crede că Comte este vinovat. El este suspicios față de soțul de care a fugit Ruth, Derek Kettering, care se afla în același tren, dar susține că nu a văzut-o pe Ruth. Katherine spune că l-a văzut pe Derek intrând în compartimentul lui Ruth. Suspiciunile cresc asupra lui Derek când este găsită acolo o tabacheră cu țigări cu litera "K" inscripționată.

Poirot investighează și descoperă că omorul și furtul bijuteriilor ar putea să nu fie conectate, deoarece celebrul hoț de bijuterii "Marchizul" este implicat în crimă. În cele din urmă, Mirelle, lacomă și în trecut amanta lui Derek, care era și ea în tren - acum respinsă și plină de dorință de răzbunare împotriva lui Derek - îi spune lui Poirot că l-a văzut pe Derek ieșind din compartimentul lui Ruth în jurul momentului în care ar fi avut loc omorul. Derek este arestat. Toată lumea este convinsă că cazul este rezolvat, dar Poirot nu este sigur. El continuă să investigheze și să afle mai multe informații, discutând cu prietenii săi și cu Katherine și ajungând în cele din urmă la adevăr.

El îi roagă pe Rufus Van Aldin și pe secretarul lui, maiorul Knighton să vină cu el în Blue Train pentru a reconstitui omorul. Le spune că Ada Mason este de fapt Kitty Kidd, o renumită imitatoare de bărbați și actriță. Katherine Grey a văzut ceea ce credea că era un băiat coborând din tren, dar era de fapt Ada Mason. Poirot realizează că Ada Mason a fost singura persoană care pretindea că a văzut pe cineva cu Ruth în compartiment, așa că asta ar fi putut să fie o minciună. El dezvăluie că criminalul și complicele lui Ada Mason este maiorul Knighton, care de fapt este nemilosul "Marchiz". El mai spune că tabachera de țigări cu litera K nu reprezintă numele 'Kettering', ci 'Knighton'. Deoarece se presupunea că maiorul Knighton era în Paris, nimeni nu l-ar fi suspectat. Derek Kettering a intrat în compartiment pentru a vorbi cu Ruth după ce a văzut că este în tren, dar a plecat când a văzut că ea dormea. Poliția îl arestează pe maiorul Knighton și cazul este închis.