Rezumat Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd sau Asasinarea lui Roger Ackroyd sau Uciderea lui Roger Ackroyd" de Agatha Christie, în care Dr. Sheppard, naratorul poveștii, devine implicat într-un misterios suicid și omucidere în micul sat King's Abbot. După moartea bogatei văduve Mrs. Ferrars și a lui Roger Ackroyd, celebrul detectiv Hercule Poirot preia investigația. În timp ce deslușește indicii cheie, Poirot dezvăluie secrete și conspirații întunecate în familia și personalul lui Ackroyd. Într-o întorsătură surprinzătoare, Poirot îl identifică pe adevăratul vinovat, iar Dr. Sheppard, a cărui încredere în detectiv este zdruncinată, se confruntă cu alegerea dintre mărturisire și o altă formă de dreptate.



Rezumat la cartea Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd de Agatha Christie


Naratorul persoana întâi al poveștii, Dr. James Sheppard, locuiește cu sora sa Caroline mai în vârstă și nemăritată, în satul rural King's Abbot, la periferia Londrei. În calitate de medic local cu o practică activă, Dr. Sheppard se implică într-o sinucidere și un omor misterios și în investigațiile ulterioare pe parcursul a nouă zile.

Dr. Sheppard își începe relatarea în dimineața zilei de 17 septembrie, odată cu moartea prin supradoză a pacientei sale, doamna Ferrars, o văduvă bogată al cărei soț murise în anul precedent. Dr. Sheppard fusese prezent și la moartea domnului Ferrars, declarând că acesta a murit de gastrită acută cauzată de alcoolism. Acum trebuie să determine cauza morții doamnei Ferrars. Caroline are o curiozitate neobosită despre toată lumea și o imaginație ageră. Ea îi spune lui Dr. Sheppard că crede că supradoza doamnei Ferrars nu a fost accidentală, ci o sinucidere cauzată de remușcările avute pentru otrăvirea soțului ei.

În momentul morții sale, doamna Ferrars se întâlnea cu un alt pacient al lui Dr. Sheppard, văduvul înstărit Roger Ackroyd, iar locuitorii așteptau să anunțe planuri de căsătorie. Ackroyd își pierduse și el soția din cauza alcoolismului cu douăzeci și unu de ani în urmă, lăsându-l să-l crească pe fiul acesteia dintr-o căsătorie anterioară, Ralph Paton, pe care Ackroyd l-a adoptat. În casa sa, conacul Fernly Park, locuiesc și văduva fratelui său decedat, doamna Cecil Ackroyd, și fiica ei, Flora. Personalul principal îi include pe secretarul Geoffrey Raymond, casiera Miss Russell, majordomul Parker, servitoarea Ursula Bourne și camerista Elsie Dale.

În seara zilei de 17 septembrie, Roger Ackroyd îl invită pe Dr. Sheppard la cină pentru a discuta cu el despre o problemă care-l preocupă foarte mult. După cină, se retrag în biroul lui Ackroyd pentru a discuta în privat. Ackroyd îi spune lui Dr. Sheppard că era logodit cu doamna Ferrars de trei luni. În ziua precedentă morții ei, ea i-a mărturisit că l-a otrăvit pe soțul ei, Ashley Ferrars, că este șantajată și că va dezvălui numele șantajiștilor în termen de douăzeci și patru de ore. În acel moment, majordomul Parker aduce un plic albastru cu scrisul doamnei Ferrars pe el, iar Roger Ackroyd citește cu voce tare în fața lui Dr. Sheppard scrisoarea ei de sinucidere. Dar Ackroyd se oprește brusc din citit înainte ca doamna Ferrars să dezvăluie numele șantajiștilor. Dr. Sheppard își notează în manuscrisul său, pe care l-a început după crimă, că Ackroyd i-a cerut să fie lăsat singur pentru a citi tot conținutul scrisorii. Dr. Sheppard se întoarce acasă până la 9:15. La 10:15, primește un telefon și se întoarce în grabă la Fernly Park, spunându-i lui Caroline că majordomul Parker l-a anunțat că Ackroyd a fost asasinat.

Când Dr. Sheppard ajunge la Fernly Park, majordomul Parker neagă că a făcut apelul telefonic și nu are cunoștință despre nicio crimă. Ei sparg ușa biroului lui Roger Ackroyd, care a fost închisă din interior, și îl găsesc pe Ackroyd mort cu un cuțit în gât. Scrisoarea doamnei Ferrars lipsește. Poliția este chemată la fața locului și găsește urme de pași intrând și ieșind din birou prin fereastra deschisă. Sunt intervievate toate persoanele din casă, dar nimeni nu a văzut nimic neobișnuit. Poliția nu-l poate găsi pe Ralph Paton, ultima oară văzut în acea zi la taverna Three Boars unde se caza. Aceștia colectează o pereche de bocanci a lui Ralph Paton pentru a-i compara cu urmele de noroi și constată că se potrivesc.

A doua zi, Flora îi vizitează pe Caroline și pe Dr. Sheppard pentru a le cere ajutorul. Flora explică faptul că noul lor vecin este celebrul detectiv Hercule Poirot și îl roagă pe Dr. Sheppard să o însoțească să-i solicite implicarea în caz pentru a-l disculpa pe Ralph Paton, cu care este logodită. Cu toate că Poirot s-a retras din activitatea polițienească, ascultă rugămintea lui Flora. Poirot o avertizează pe Flora că, dacă ar prelua cazul, nu s-ar opri până când nu află întregul adevăr, iar ea acceptă condițiile sale.

Imediat, Poirot îl roagă pe Dr. Sheppard să viziteze locul crimei împreună cu el. Dr. Sheppard îi prezintă informațiile de bază, iar Poirot face observații. Poirot identifică pentru Dr. Sheppard indicii cheie: apelul telefonic, fereastra deschisă, ușa încuiată din interior și un scaun într-un loc nepotrivit. Pe parcursul investigației lui Poirot, acesta descoperă adevăruri. El indică persoanele care aveau de câștigat din moartea lui Roger Ackroyd. Șantajiștii necunoscuți erau pe cale să fie deconspirați. Ralph Paton și servitoarea Ursula erau căsătoriți în secret, ceea ce ar fi fost motiv de excludere a lui Ralph Paton din moștenire. Poirot afirmă categoric că toți cei implicați ascund ceva.

Dr. Sheppard înregistrează evoluția anchetei într-un manuscris personal, exprimând din ce în ce mai multă neîncredere față de tehnicile lui Poirot. Poirot împărtășește tot mai puține lucruri cu Dr. Sheppard. Pe măsură ce Poirot îmbină piesele puzzle-ului folosind dovezi și cunoștințe despre comportamentul uman, apare un portret robot al criminalului. Poirot conturează un portret psihologic al șantajiștilor - un om odată decent, dar acum slab, care nu poate rezista tentației de a șantaja o văduvă bogată și care merge prea departe. Poirot presupune că, pe măsură ce acest om se confrunta cu dezvăluirea crimei sale, devenea disperat și omora persoana care îl amenința.

Poirot își încheie ancheta și adună familia și personalul, unde îi provoacă pe toți din cameră să iasă cu mărturisiri până a doua zi, moment în care va dezvălui criminalul poliției. Avertismentul lui Poirot este însă adresat exclusiv lui Dr. Sheppard. Poirot îi spune apoi în privat lui Dr. Sheppard că l-a identificat pe acesta ca fiind șantajistul doamnei Ferrars și ucigașul lui Roger Ackroyd. Dr. Sheppard îl ironizează, iar Poirot expune întreaga scenă a motivelor, mijloacelor și oportunității, oferindu-i lui Dr. Sheppard o singură alternativă la arestare și condamnare. Dr. Sheppard încheie manuscrisul său cu detaliile crimei și mărturisirea sa. Apoi se otrăvește cu aceeași substanță care a ucis-o pe doamna Ferrars.