Rezumat Misterul celor șapte cadrane de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Misterul celor șapte cadrane" de Agatha Christie, în care povestea începe cu o petrecere la conacul Chimneys și o formulă secretă furată, urmată de un șir de evenimente enigmatice și crime. Bill Eversleigh descoperă o organizație clandestină numită Șapte cadrane, care se ocupă de servicii secrete pentru guvern. Într-un fir intrigant de răsturnări de situație, se dezvăluie că aparentul criminal, Jimmy Thesiger, este de fapt o piesă într-un plan elaborat de demascare. În final, misterul se deslușește, iar povestea se încheie cu un nou început pentru personajele implicate.



Rezumat la cartea Misterul celor șapte cadrane de Agatha Christie


Sir Oswald și Lady Coote organizează o petrecere la conacul Chimneys, pe care l-au închiriat pentru sezon. Lista de invitați îi include pe Gerry Wade, Jimmy Thesiger, Ronny Devereux, Bill Eversleigh și Rupert "Pongo" Bateman. Din cauza obiceiului lui Gerry Wade de a dormi prea mult, ceilalți îi fac o glumă plasând opt ceasuri deșteptătoare în camera lui și le setează să sune la diferite intervale. A doua zi dimineață, un servitor găsește cadavrul lui Gerry Wade în pat, cu cloral pe noptieră. Jimmy Thesiger observă că lipsește unul dintre cele opt ceasuri deșteptătoare. Acesta este găsit ulterior într-un tufiș.

Lordul Caterham și fiica sa, Lady Eileen "Bundle" Brent, se mută înapoi la Chimneys. Când Lady Eileen merge cu mașina la Londra să-l vadă pe Bill Eversleigh, Ronny Devereux sare în fața mașinii ei. Înainte să moară, Ronny Devereux șoptește "Șapte cadrane..." și "Spune-i... lui Jimmy Thesiger." Lady Eileen îl duce la un doctor, care îi spune că mașina ei nu l-a lovit pe Ronny Devereux; el a fost împușcat.

Se pare că Șapte cadrane este un club de noapte și cazinou mizerabil. Lady Eileen îl recunoaște pe paznic ca fiind Alfred, un servitor de la Chimneys. Alfred îi spune că a părăsit Chimneys pentru un salariu mult mai mare oferit de Mosgorovsky, proprietarul clubului. Alfred o duce pe Lady Eileen într-o cameră secretă, unde se ascunde într-un dulap și asistă la o întâlnire a șapte persoane care poartă capete cu ceas. Ei vorbesc despre "Numărul Șapte" care lipsește mereu și despre o petrecere iminentă la casa Wyvern Abbey, unde un om de știință numit Eberhard va oferi o formulă secretă spre vânzare ministrului britanic al Aerului.

La petrecere, formula este furată și Jimmy Thesiger este împușcat în brațul drept. Jimmy Thesiger povestește cum s-a luptat cu un bărbat care a coborât pe iederă. A doua zi dimineață, ofițerul de poliție Battle găsește în șemineu o mănușă arsă pentru mâna stângă cu urme de dinți. Teoria lui este că hoțul a aruncat arma pe peluză de pe terasă și apoi a urcat înapoi în casă pe iederă. Tatăl lui Lady Eileen anunță că Bauer, servitorul care l-a înlocuit pe Alfred, lipsește.

Executorii lui Ronny Devereux i-au trimis lui Bill Eversleigh o scrisoare scrisă de Ronny Devereux. Jimmy Thesiger o sună pe Lady Eileen și pe sora lui Gerry Wade, Loraine, și le spune să se întâlnească cu el și cu Bill Eversleigh la clubul Șapte cadrane. Lady Eileen îi arată lui Jimmy Thesiger camera în care se întâlnesc cei de la Șapte cadrane. Loraine Wade îl găsește pe Bill Eversleigh în stare de inconștiență în mașină și îl aduc în club.

Cineva o lovește pe Lady Eileen lăsând-o inconștientă și apoi se trezește în brațele lui Bill Eversleigh. Domnul Mosgorovsky îi duce la întâlnirea cu Șapte cadrane, unde Numărul Șapte este dezvăluit a fi Ofițerul de poliție Battle. El dezvăluie că sunt un grup de oameni care fac servicii secrete pentru guvern. Battle îi spune lui Lady Eileen că asociația a reușit cu ținta lor principală, un criminal internațional ale cărui afaceri constau în furtul de formule secrete: Jimmy Thesiger a fost arestat în acea după-amiază împreună cu complicea sa, Loraine Wade. Battle explică că Jimmy Thesiger l-a ucis pe Gerry Wade și pe Ronny Devereux când au ajuns pe urmele lui. Ronny Devereux a luat al optulea ceas din camera lui Gerry Wade pentru a vedea dacă cineva reacționează la existența "celor șapte cadrane". La casa Wyvern Abbey, Jimmy Thesiger a furat formula, i-a pasat-o lui Loraine Wade, apoi s-a împușcat în brațul drept și a scăpat de mănușa stângă folosindu-și dinții. Bill Eversleigh a simulat inconștiența în mașina de la clubul Șapte cadrane. Jimmy Thesiger nu s-a dus niciodată la un doctor, ci s-a ascuns în club și a lovit-o pe Lady Eileen lăsând-o inconștientă. Lady Eileen îi ia locul lui Gerry Wade în Șapte cadrane și se căsătorește cu Bill Eversleigh.