Rezumat la cartea Zâmbește de Raina Telgemeier

Rezumat la cartea "Zâmbește!" de Raina Telgemeier, în care este vorba despre călătoria tumultuoasă a lui Raina, o elevă de 11 ani, prin provocările adolescenței. În încercarea de a corecta un defect dentar, viața ei ia o turnură neașteptată, cu aparate dentare dureroase, intervenții chirurgicale de urgență și complicații sociale. În timp ce navighează prin presiunile grupului de prieteni și dezvoltarea personală, Raina descoperă adevărata încredere în sine. O poveste sinceră și umoristică despre acceptare, curaj și descoperirea frumuseții interioare, "Zâmbește!" explorează călătoria de a te iubi așa cum ești.

Citește și
Rezumat la cartea Surori de Raina Telgemeier
Rezumat la cartea Fantome de Raina Telgemeier
Rezumat la cartea Curaj de Raina Telgemeier



Rezumat la cartea Zâmbește de Raina Telgemeier


Cartea "Zâmbește" este povestită din perspectiva lui Raina Telgemeier, o fată de 11 ani, elevă în clasa a șasea la Școala Mijlocie Aptos. Mama lui Raina o duce la cabinetul ortodontistului Dr. Dragoni, unde află că va avea nevoie de aparate dentare pentru a corecta o supramușcare. În acea noapte, Raina se împiedică și cade cu fața înainte în timp ce alerga după prietenii ei, spărgându-și cei două dinți superiori din față. Mama o duce la Dr. Golden pentru o intervenție chirurgicală de urgență pentru a reintroduce un dinte în gură și pentru a-l coborî pe celălalt din gingii.

La început, Raina găsește situația amuzantă, dar devine frustrată de regulile stricte de recuperare, întrebările invazive și clișeele. Când se întoarce la Dr. Golden, află că dinții din față sunt acum prea sus față de ceilalți. Repararea lor necesită un tratament de canal, aparate dureroase pentru partea de sus a gurii pentru a coborî dinții din față și un aparat dentar de noapte care o face să se simtă ca un tocilar.

Mama lui Raina o consolează cumpărându-i jocuri video și permitându-i să își facă găuri în urechi în ziua ei de naștere de 12 ani. Între timp, apare un sub-conflict în care prietenii lui Raina o tachinează în privința aspectului ei, iar două dintre ele, Karin și Nicole, fac glume răutăcioase la adresa ei. Când Raina ajunge în clasa a șaptea, se îndrăgostește de Sammy, un coleg de clasa a șasea din trupa ei, care poartă și el aparate dentare. Curând după aceea, un cutremur major lovește San Francisco, iar familia lui Raina suferă doar o pierdere temporară de energie. Ea descoperă că și Sammy simte ceva pentru ea, dar apoi dezvoltă o pasiune obsesivă pentru Sean, un jucător de baschet.

Aparatele nu reușesc să coboare dinții, așa că Dr. Dragoni decide să le înlăture complet și să instaleze aparate dentare complete pentru a împinge dinții rămași împreună. Raina este terorizată, dar primește un aparat de menținere cu dinți de plastic între proceduri care o fac să se simtă normală. Ea se află într-o dilema când Sammy o invită la dansul de Sf Valentin cu intenția de a-i mărturisi dragostea. Simțindu-se rău de la stomac, Raina ajunge la sala de dans dar nu intră, iar în următoarea zi de școală îi frânge inima lui Sammy .

Noile aparate dentare ale lui Raina sunt chiar mai dureroase decât cele anterioare, iar ea trebuie să se întoarcă pentru strângerea aparatelor din când în când. În plus, ea trece printr-o experiență traumatică când leșină după o curățare eșuată a gingiilor. Prietenii ei, crezând că este prea tensionată, intensifică glumele și pregătesc o farsă de ziua ei de naștere de 13 ani, oferindu-i un machiaj de prost gust sub pretextul de a-l cuceri pe Sean. Pe măsură ce intră în clasa a opta, fetele trec prin pubertate și încep să se întâlnească cu băieții. În timp ce Raina apreciază lărgirea grupului ei de prieteni, rămâne fixată pe Sean ca fiind băiatul perfect pe care nu îl poate cuceri din cauza aspectului ei.

După absolvire, Raina planifică să înceapă liceul cu o altă atitudine, dar ajunge în aceeași grupă și are din nou probleme în clasă. Mai rău, acum trebuie să poarte un elastic între aparatele dentare pentru a corecta o mușcătură în cruce. În punctul culminant al cărții, Karin o ironizează pentru respirație după ce proviziile extinse pentru dinți îi cad din rucsac. Pe măsură ce Raina se îndepărtează furioasă, Karin și Nicole îi trag fusta în jos în mijlocul curții școlii. Plângând și umilită, Raina le ține totuși piept lor și altor prieteni care aprobă acțiunile lor.

Raina prinde încredere după ce părăsește grupul și o întâlnește curând pe Theresa, care o tratează cu respect și o prezintă altora care îi încurajează abilitățile artistice. Gândurile ei sunt departe de dinți, dar vechile ei temeri revin după ce Dr. Dragoni îi înlătură aparatele pentru a dezvălui o serie de dinți decolorați și deformați. Reasigurările prietenilor săi îi risipesc îngrijorările, iar Dr. Golden îi face un nou tratament pentru a îmbunătăți aspectul dinților. Ea își dă seama că concentrarea asupra pasiunilor sale contează mai mult pentru stima de sine decât aspectul ei exterior. Raina pictează pancarta pentru dansul de Sophomore Hop al școlii, dansează fără griji la eveniment și zâmbește strălucitor într-o fotografie de grup.