Rezumat Aproape sigur de Lisa Graff

Rezumat la cartea "Aproape Sigur" de Lisa Graff, în care este vorba despre Albie, un băiat de zece ani, ale cărui lupte academice îl conduc la schimbarea școlii. Cu ajutorul noii sale dădace, Calista, el învață nu doar matematica, ci și să-și accepte propria valoare. În ciuda perioadelor de insecuritate și excludere socială, Albie formează legături autentice cu prieteni precum Betsy și Darissa, depășind bullying-ul lui Darren. Cu sprijinul lui Calista și al profesorului său de matematică, Albie descoperă că superputerea sa este bunătatea. O carte captivantă despre maturizare și auto acceptare.



Rezumat la cartea Aproape sigur de Lisa Graff


Albie, în vârstă de zece ani, nu a fost niciodată cel mai bun la a face ceva. În special, întâmpină dificultăți în ceea ce privește aspectele academice și sarcinile similare. Acest lucru duce la cererea școlii Mountford Prep unde învață Albie, să plece, spre consternarea părinților săi. Povestea începe în vara dinaintea anului său de clasa a cincea, când Albie va începe la o nouă școală.

Vara aduce și alte schimbări și noi începuturi. Albie va avea o nouă dădacă pe nume Calista. Deși Albie este inițial rezistent la ideea ca cineva de vârsta lui să aibă o dădacă și, în consecință, este nepoliticos cu ea, în cele din urmă începe să o accepte pe Calista datorită modului ei neconvențional. Ea este sufletistă și îl acceptă pe Albie așa cum e, fiind prima persoană care îl consideră inteligent. Tot în acea vară, începe filmarea la casa lui Erlan Kasteev, cel mai bun prieten al lui Albie; familia lui Erlan are un reality show despre ei, iar Erlan va deveni curând celebru la televizor.

În prima zi de școală, Albie își face prietenă o fată numită Betsy - acest lucru atrage atenția sarcastică a lui Darren, cel mai popular băiat din clasă, deoarece Betsy are un bâlbâit și este evitată de ceilalți. Cu toate acestea, lui Albie nu îi pasă de asta; Betsy este amabilă cu el, îl ajută atunci când devine confuz cu sarcinile și împarte cu el bomboane gumate.

Anul școlar avansează fără prea multă agitație. Noua învățătoare a lui Albie, doamna Rouse, îl înscrie într-un club de matematică, condus de profesorul de matematică, domnul Clifton. În ciuda scepticismului inițial față de club, Albie se bucură curând de sesiunile în care grupul mixt de copii joacă jocuri matematice. De asemenea, primește comentarii pozitive pe jurnalul său de lectură de la doamna Rouse. Cu toate acestea, întâmpină dificultăți cu testele săptămânale de ortografie.

În ciuda progresului lui Albie, părinții săi nu sunt mulțumiți de performanțele sale. După o conferință cu părinții, tatăl își exprimă dezamăgirea față de notele lui Albie și cere scoruri perfecte la testele de ortografie; mama, la rândul ei, vrea ca Albie să citească la un nivel mai înalt decât cel actual. La sugestia consilierului școlar, mama îl supune chiar și unui test de dislexie și este dezamăgită când rezultatele arată că Albie nu suferă de această tulburare de învățare.

Toate aceste așteptări apasă greu asupra lui Albie. Calista îl ajută în diferite moduri; pe lângă faptul că îl ajută să învețe pentru testele sale săptămânale, face lucruri distractive cu el, inclusiv îl învață să deseneze benzi desenate și îl duce la magazinul de la parterul apartamentului său să mănânce gogoși în fiecare zi. Cu toate acestea, Albie devine tot mai nesigur și mai disperat să fie bun la ceva - și acest lucru îl determină să primească ofertele bruște de prietenie ale lui Darren atunci când acesta descoperă prietenia lui cu Erlan, care va apărea la televizor.

Scurta perioadă a lui Albie cu copiii populari din școală îl îndepărtează de Betsy, cu care nu i se permite să interacționeze pentru că nu este "cool". Cu toate acestea, când episodul pilot al emisiunii TV a lui Erlan este difuzat în cele din urmă, Albie nu apare în el, deoarece tatăl refuzase să-l filmeze; acum, Darren și prietenii săi cred că Albie minte despre prietenia sa cu Erlan, iar Albie devine peste noapte un paria social. Este continuu luat în derâdere de Darren, care îi strică chiar și sărbătorirea zilei de naștere la școală; în plus față de asta, cina de ziua lui merge prost. Tata îi dă lui Albie un avion model, uitând că îi cumpărase deja același model acum aproape doi ani; Albie așteptase ca tatăl să-l ajute să-l construiască, ceea ce tatăl promisese pe atunci.

Albie este rănit și supărat de diferitele lucruri care se întâmplă acasă și la școală, și i se confesează lui Calista, care îl lasă să lipsească o zi de la școală. Mai târziu, când învățătoarea lui Albie cere o scutire pentru ziua pierdută, Albie falsifică semnătura mamei pentru a o proteja pe Calista de probleme. Cu toate acestea, mama lui află, iar Calista este concediată.

Albie este distrus de plecarea Calistei; totuși, lucrurile încep încet să se îmbunătățească din nou pentru el. O fată nouă, Darissa, se alătură clubului de matematică, iar Albie devine prieten cu ea. Domnul Clifton îi dă lui Albie câteva sfaturi care îl ajută să facă față hărțuirii lui Darren și să continue să încerce să fie bun la școală. Betsy și Albie își refac prietenia atunci când el își asumă vina pentru ceva ce ea a făcut în răspuns la hărțuirea lui Darren. Cu ajutorul lui Betsy, notele lui Albie la testele de ortografie se îmbunătățesc, iar el primește o notă de B, cea mai mare pe care a obținut-o vreodată. Albie descoperă și un cadou de rămas-bun pe care Calista i l-a lăsat: ilustrații ale unui super erou pe care Albie îl crease ca reprezentare a sa, "Omulețul Gogoșii," cu o notă despre cum superputerea Omulețului Gogoșii este bunătatea. Diversele experiențe ale lui Albie îl fac să înceapă în cele din urmă să se accepte pe sine așa cum este, iar povestea se încheie cu el recunoscându-și propria valoare.