Rezumat Cei Patru Mari de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Cei Patru Mari" de Agatha Christie, în care este vorba despre celebrul detectiv Hercule Poirot investigând o rețea internațională de infractori. Misterul începe cu moartea domnului Paynter și continuă cu asasinatele și intriga între cei patru lideri ai organizației. Poirot și companionul său, Hastings, se confruntă cu conspirații și răsturnări de situație, dezvăluind identități ascunse și comploturi întunecate. Punctul culminant constă într-o călătorie în Italia, unde Poirot își pune propria moarte în scenă pentru a dezvălui adevărul și ai demasca pe Cei Patru Mari. O poveste captivantă, plină de înșelăciuni și finaluri surprinzătoare.



Rezumat la cartea Cei Patru Mari de Agatha Christie


Un vizitator neașteptat numit Mayerling intră în camera lui Hercule Poirot și se prăbușește pe podea. Singurul indiciu cu privire la ce vrea este repetarea numelui și adresei lui Poirot și scrierea numărului 4 de mai multe ori. Când Hastings spune în glumă că este vorba de "Misterul celor Patru Mari," omul începe să vorbească despre un cartel internațional de crimă cu același nume. El descrie cei patru lideri: Numărul 1 este un geniu politic chinez numit Li Chang Yen; Numărul 2 este probabil american; Numărul 3 este o femeie franceză; și Numărul 4 este cunoscut doar ca "Distrugătorul". Omul moare curând după ce Poirot și Hastings pleacă pe urmele celor Patru Mari.

De aici, romanul devine o serie de povești scurte slab conectate.

- Poirot și Hastings vizitează un informator pe nume John Ingles, pentru a-l întreba despre cei Patru Mari. Ingles îi arată lui Poirot un bilet de la un pescar care i-a cerut câteva sute de lire sterline să se ascundă de cei Patru Mari. Poirot, Hastings și Ingles descoperă că omul care a scris biletul, este un domn Jonathan Whalley care a fost ucis de Numărul 4.

- Poirot descoperă că cei Patru Mari au creat o formă de energie fără fir capabilă să focalizeze un fascicul de mare intensitate în orice punct. Un om de știință britanic numit Halliday era aproape de succes cu aceeași idee când a fost răpit în timpul unei conferințe în Franța. Poirot și Hastings o vizitează pe notabila femeie din domeniul științific, franțuzoaica Madame Olivier și descoperă că ea este Numărul 3.

- Poirot descoperă că milionarul american Abe Ryland este Numărul 2 și îl trimite pe Hastings să-l spioneze.

- Poirot investighează moartea unui domn Paynter în Worcestershire. Înainte de moartea sa, Paynter scrisese cu cerneală "iasomie galbenă" pe ziarul său și încercase să deseneze un număr 4. Poirot dezvăluie că medicul care l-a tratat pe Paynter, un doctor numit Quentin, era de fapt Numărul 4, care i-a administrat o injecție cu iasomie galbenă.

- O lună mai târziu, Japp îl informează pe Poirot despre o altă moarte misterioasă - cea a marelui maestru de șah Gilmour Wilson, care a murit din cauza unei insuficiențe cardiace în timp ce participa la o partidă cu refugiatul rus Doctor Savaronoff. Poirot deduce că adevăratul Savaronoff a murit în Rusia și că Numărul Patru s-a dat drept el, omorându-l pe Wilson pentru a-și păstra acoperirea.

- Hastings este răpit de Cei Patru Mari, iar Poirot îl salvează.

- Poirot îl identifică pe Numărul 4 ca fiind un actor obscur numit Claude Darrell. O fostă iubită dezvăluie excentricitățile identificatoare ale lui Darrell.

- Pentru a-i urmări pe Cei Patru Mari în secret, Poirot pune în scenă propria moarte. El și Hastings călătoresc la ascunzătoarea montană a Celor Patru Mari din Italia și sunt luați captivi. Poirot le spune că el nu este Hercule Poirot, ci fratele său geamăn, Achille. Le spune Celor Patru Mari că muntele a fost încercuit și poliția este la fața locului. Trei dintre Cei Patru Mari sunt uciși într-o explozie chiar în momentul în care poliția atacă ascunzătoarea. Al patrulea s-a sinucis. Acasă, Poirot dezvăluie că Achille Poirot nu a existat - era Hercule Poirot deghizat tot timpul. El se plânge că toate celelalte cazuri ale sale vor părea plictisitoare și banale în comparație cu acest caz. Romanul se încheie cu Hastings întorcându-se în Argentina și Poirot luând în considerare retragerea.