Rezumat Războiul lumilor de H. G. Wells

Rezumat la cartea "Războiul lumilor" de H. G. Wells în care este vorba despre invazia marțienilor pe Pământ. Naratorul, fără nume, relatează evenimentele tulburătoare ce încep în Woking, în secolul al XX-lea. Cilindri uriași aterizează, iar marțienii, cu tehnologie superioară, declanșează un atac devastator. Oamenii încearcă să supraviețuiască, iar Naratorul traversează haosul, întâlnind un artilerist și confruntându-se cu transformările dramatice ale lumii. Descoperă că marțienii au căzut victime bacteriilor terestre, iar Pământul scapă de amenințare. În ciuda beneficiilor, Naratorul rămâne marcant și afectat de distrugere și moarte.

Citește și
Rezumat Omul invizibil de H.G. Wells
Rezumat Insula Doctorului Moreau de H. G. Wells
Rezumat Mașina timpului de H. G. Wells



Rezumat la cartea Războiul lumilor de H. G. Wells


Naratorul fără nume locuiește în Woking, în afara Londrei, la începutul secolului al XX-lea. El povestește despre o invazie a Pământului de către marțieni. Evenimentele încep la sfârșitul secolului al XIX-lea, în timp ce Pământul este observat de către marțieni. Resursele de pe Marte se epuizează, iar marțienii, cu o tehnologie superioară, plănuiesc să cucerească Pământul. Astronomii observă eliminarea gazelor pe Marte, fără a ști că este vorba de marțieni care lansează atacul.

O stea căzătoare aterizează în apropierea casei Naratorului și el merge să investigheze. Mai mulți oameni de știință au început deja să inspecteze obiectul ciudat. Este vorba despre un cilindru metalic lung cu un capac de dimensiunea unei mese. Când capacul începe să se deșurubeze singur, oamenii de știință concluzionează că înăuntru trebuie să fie călători. Mase de oameni se adună, iar în cele din urmă marțieni ciudați ies din cilindru. Naratorul descoperă ulterior că aceste ființe ciudate sunt de fapt vehicule pe care marțienii le pilotează (doar o parte din "creatura" mare pe care o vede toată lumea este de fapt marțiană).

În timp ce oamenii de știință încearcă să comunice cu marțienii, un dispozitiv ciudat se ridică din groapă. Marțienii folosesc un Undă de Căldură pentru a incinera instantaneu orice se află în calea sa. Ei balansează raza în jurul gropii, arzând oamenii de știință și aproape toți oamenii adunați. Naratorul scapă cu greu. Aleargă acasă și îi spune soției sale.

Viața continuă pentru cei din jurul zonei locului prăbușirii care nu sunt conștienți de pericolul pe care îl prezintă marțienii. Un regiment militar a fost activat, iar artileriștii sunt trimiși să investigheze. Un al doilea cilindru se strecoară pe cer și aterizează în apropiere. Când izbucnește lupta între soldați și marțieni, Naratorul decide să fugă la Leatherhead (un alt oraș în afara Londrei) cu soția sa. Împrumută un cal și o căruță de la un vecin și călătorește pentru restul zilei. După ce își lasă soția cu familia, se întoarce spre Woking pentru a returna căruța și calul.

În drumul său spre Woking, Naratorul observă un al treilea cilindru traversând cerul. Două vehicule mari se izbesc prin copaci în apropiere, iar el face o manevră bruscă, răsturnând căruța și ucigând calul. Se ascunde până când vehiculele au trecut și aleargă spre casa sa. Naratorul observă un artilerist ascuns în afara casei sale și îl invită pe om înăuntru. Artileristul îi povestește Naratorului cum Unda de Căldură a distrus instantaneu poziția sa de artilerie. Artileristul și Naratorul pleacă a doua zi. Într-o bătălie la râul Thames, unul dintre vehiculele marțiene este distrus. Marțienii se retrag cu vehiculul distrus, iar Naratorul scapă cu greu, ascunzându-se în cele din urmă într-o clădire cu un cleric care se comportă în mod deranjant.

Naratorul descrie fuga fratelui său din Londra. Fratele Naratorului face parte dintr-o exod masiv care este extrem de periculos, nu doar din cauza vehiculelor marțiene, ci și din cauza celor șase milioane de cetățeni care încearcă să fugă din oraș. Fratele Naratorului salvează două femei de niște huligani, iar cei trei scapă în cele din urmă pe o șalupă cu aburi, părăsind coasta Essex.

Naratorul și clericul călătoresc prin suburbiile Londrei, ascunzându-se de marțieni. În timp ce se ascund într-o clădire cu o cămară bine aprovizionată, un alt cilindru de pe Marte aterizează în afara clădirii și distruge jumătate din ea. Naratorul și clericul sunt prinși înăuntru, dar pot privi marțienii printr-o mică crăpătură în moloz. Naratorul îi urmărește îndeaproape pe marțieni. Clericul, care arăta deja semne de nebunie, devine și mai tulburat în fiecare zi. De asemenea, refuză să facă rații de hrană. După câteva zile, începe să țipe, iar Naratorul îl lovește și îl lasă inconștient. Zgomotul atrage unul dintre marțieni, care trage corpul clericului departe. Naratorul se ascunde în pivnița cu cărbune și este aproape descoperit.

După zile de tăcere, Naratorul părăsește clădirea ruinată și constată că toți marțienii au dispărut. Rătăcește prin peisajul ars în căutare de hrană. Dă peste artileristul care s-a ascuns în casa sa. Artileristul descrie un viitor în care oamenii trebuie să trăiască sub pământ și să se pregătească să înfrângă marțienii într-o zi. Naratorul găsește planurile artileristului tulburătoare, dar acceptă să-l ajute pentru că vrea să aibă din nou un scop. Cu toate acestea, Naratorul își schimbă opinia a doua zi și vrea să-și găsească soția. Pe măsură ce Naratorul trece prin Londra, nu vede nicio urmă a marțienilor. Descoperă că toți marțienii au murit din cauza bacteriilor, deoarece nu aveau niciuna pe planeta lor de origine.

Oamenii se reîntorc în oraș, iar Naratorul este îngrijit și își recapătă sănătatea la o familie amabilă. Află că Leatherhead a fost distrus. Părăsește familia, se întoarce acasă la Woking și își găsește soția. Naratorul își încheie povestea afirmând că atacul marțian a fost, de fapt, benefic, deoarece le-a permis oamenilor să știe că există amenințări și de pe alte planete. El este încă bântuit de toată moartea și distrugerea pe care a văzut-o.