Rezumat Insula Doctorului Moreau de H. G. Wells

Rezumat la cartea "Insula Doctorului Moreau" de H. G. Wells în care este vorba despre aventurile lui Edward Prendick, naufragiatul pierdut pe o insulă îndepărtată. După naufragiul navei Lady Vain, Edward ajunge pe insula condusă de Doctorul Moreau, un savant obsedat de transformarea animalelor în ființe umane. Descoperind experimente înfiorătoare și apărându-se de Oamenii-animale rezultați, Edward se confruntă cu teroarea în crearea unui nou ordin biologic. Cu intrigă și tragedie, povestea explorează limitele etice ale științei și transformările tulburătoare care pot surveni când linia dintre uman și animal devine neclară.

Citește și
Rezumat Omul invizibil de H.G. Wells
Rezumat Războiul lumilor de H. G. Wells
Rezumat Mașina timpului de H. G. Wells



Rezumat la cartea Insula Doctorului Moreau de H. G. Wells


Naratorul, Edward Prendick, explică că intenționează să relateze povestea stranie și înspăimântătoare a anului în care s-a fost pierdut pe mare și a fost dat dispărut. Povestea sa începe cu naufragiul navei Lady Vain pe coasta Americii de Sud. Edward și alți doi pasageri urcă într-un șalupă și plutesc pe mare timp de câteva zile fără hrană sau apă. Din ce în ce mai disperați, cei trei bărbați încep să încep să aibă gânduri de canibalism. Companioni lui Edward se luptă între ei și amândoi cad peste bord, murind, lăsându-l pe Prendick singur pe șalupă. Parcă condamnat și devenind delirant, Edward este luat și salvat de o șalupă care trece pe lângă el.

Edward își recapătă conștiința câteva zile mai târziu în cabina lui Montgomery, un pasager care a avut grijă de el. El îl întâlnește, de asemenea, pe însoțitorul lui Montgomery, M'ling, un om timid cu o nuanță întunecată a pielii și un corp ciudat proporționat, care provoacă un sentiment inexplicabil de respingere în Edward și în alții. Șalupa transportă o încărcătura bizară de animale, inclusiv iepuri, câini cerbi, lame și o pumă. Animalele, care îi aparțin lui Montgomery, sunt transportate pe insula unde trăiesc Montgomery și M'ling. Căpitanul navei, un bețiv înnebunit, îl disprețuiește pe Montgomery, animalele și mai ales pe M'ling, pe care el și restul echipajului îl consideră un monstru. EEdward devine și el ținta furiei căpitanului când încearcă să-i apere pe Montgomery și pe M'ling.

Când nava ajunge la insulă, Montgomery debarcă cu încărcătura sa de animale. Căpitanul refuză să-l lase pe Edward să rămână pe navă, iar în cele din urmă, Montgomery este de acord să-l lase pe Edward să-l însoțească pe insulă. Acolo, Edward întâlnește câțiva oameni ai lui Montgomery și observă că au corpuri ciudat proporționate și o nuanță de piele bizară. Montgomery îl prezintă pe Edward doctorului Moreau, un bărbat cu păr alb, care explică că insula este o stație de cercetare biologică. Edward recunoaște numele lui Moreau și își amintește că, cu ani în urmă, un om de știință cu același nume fusese hărțuit în Anglia pentru experimentele sale îngrozitoare asupra animalelor. Îndoielile lui Edward sunt confirmate ulterior când aude strigătele chinuite ale unui animal și presupune că este puma, aparent supusă unei vivisecții în camera de lângă a sa. Deranjat de strigătele pumei, Edward fuge din clădire în junglă.

În junglă, el se întâlnește cu un bărbat ciudat care merge pe patru picioare și linge apă dintr-un pârâu precum un animal. Încearcă să se întoarcă în clădire, dar omul ciudat îl urmărește. Din frică pentru viața sa, Edward improvizează o bâtă și îl lovește pe bărbat până la inconștiență. Întors în clădire, el aude din nou strigăte chinuite în camera de alături și bănuiește că Moreau secționează un om. Împingând ușa, descoperă că Moreau secționează o creatură legată de un suport. De frică că Moreau își propune să-l secționeze pe el în următoarea fază, Edward fuge din nou în junglă. Acolo, întâlnește un Om-maimuță prietenos care îi oferă mâncare. Omul-maimuță îl duce într-o peșteră, unde trăiește cu mai multe creaturi care par să fie parțial umane, parțial animale. Liderul lor, care se prezintă drept Cel care face Legea, îi conduce pe acești "Oameni-animale" care recită "Legea", o serie de interdicții quasi-religioase ale comportamentelor asemănătoare animalelor, cum ar fi mersul pe patru picioare, consumul de carne și urmărirea altor "oameni". Aceste ritualuri par să fie concepute pentru a le aminti animalelor să se comporte ca "oameni", nu ca animale, în caz contrar vor fi pedepsite și supuse la mari dureri de către Moreau, pe care îl venerează ca pe un fel de divinitate înfricoșătoare.

Montgomery și Moreau ajung în peșteră și le ordonă creaturilor să-l captureze pe Edward. Acesta fuge prin junglă și ajunge în mare, hotărât să-și ia viața înainte de a deveni următoarea victimă a lui Moreau. Dar Moreau îl convinge pe Edward că nu-i dorește răul. Înapoi în clădire, Moreau îi explică că cercetează "plasticitatea formelor de viață". Experimentele sale vizează transformarea unui animal într-un om prin vivisecție, reconfigurarea părților corpului, combinarea cu părți de la alte animale, modificarea chimiei corpului și implantarea anumitor idei în minte. Până acum, a reușit doar să creeze Oameni-animale cu unele calități și abilități umane, dar toți cedează instinctelor animale în moduri care îl dezamăgesc și îl frustrează pe Moreau. Oamenii-animale de pe insulă sunt toți creații experimentale ale lui Moreau, pe care îi aruncă când îi găsește insuficient de umani.

Mai târziu, în junglă, Edward și Montgomery descoperă cadavrul mutilat al unui iepure și își dau seama că unii dintre Oamenii-animale deviază de la Lege. Moreau decide să găsească și să pedepsească vinovatul ca exemplu. El convoacă toți Oamenii-animale și îl acuză pe Omul-Leopard că a încălcat Legea. Omul-Leopard îl atacă pe Moreau și apoi fuge în junglă. Oamenii-animale și oamenii pornesc în urmărire, îl încolțesc în cele din urmă pe Omul-Leopard. Dar într-un moment de simpatie, Edward îl împușcă pe Omul-Leopard în loc să îl lase să fie capturat și torturat de către Moreau.

Bărbații se întorc în clădire cu neliniște. Câteva săptămâni mai târziu, puma se eliberează din legături și fuge. Moreau o urmărește, dar nu se mai întoarce înapoi. Montgomery merge să-l caute și descoperă că Oamenii-animale s-au sălbăticit și l-au ucis pe Moreau. Obosit și disperat, Montgomery merge pe plajă, unde și el este ucis, lăsându-l pe Edward singurul om pe insulă.

Edward supraviețuiește încă zece luni pe insulă revendicând autoritatea asupra Oamenilor-animale. El încheie o alianță cu Omul-Câine, care pare dispus să îl servească, și respinge provocările celorlalți fluturând arme și formulând amenințări goale care se dovedesc eficiente asupra Oamenilor-animale simpli. Totuși, trăiește în frică constantă de Omul-Hienă-Porc, care refuză să îl servească.

Pe măsură ce trece timpul, Edward observă că toți Oamenii-animale regresează treptat, pierzându-și trăsăturile și abilitățile umane. Într-o zi, o barcă mică ajunge la țărm. Edward o umple cu provizii și părăsește insula. După câteva zile, este preluat de o navă. Nu povestește nimănui povestea sa, temându-se că va fi considerat nebun. Se întoarce în Anglia, unde este bântuit de amintirile insulei. Incapabil să se reintegreze în societatea civilizată, se retrage într-un sat de la țară și caută alinare în studiul solitar al astronomiei.