Rezumat Kira-Kira de Cynthia Kadohata

Rezumat la cartea "Kira-Kira" de Cynthia Kadohata, în care este vorba despre povestea lui Katie Takeshima și a familiei sale. Cartea urmărește viața lor în Iowa și Georgia, relația strânsă dintre Katie și sora sa mai mare, Lynn, și modul în care Lynn o învață pe Katie să vadă lumea ca pe un loc strălucitor, chiar și în fața obstacolelor grele. Când Lynn moare, Katie se străduiește să își ajute părinții și să îndeplinească visurile surorii sale. O călătorie în California aduce un moment de speranță și amintiri frumoase.



Rezumat Kira-Kira de Cynthia Kadohata


La începutul anilor 1950, Katie Takeshima și familia ei locuiesc în Iowa, unde părinții ei dețin un supermarket japonez. Când magazinul se închide în 1956, familia se mută din Iowa într-un apartament din Georgia, unde părinții lui Katie lucrează la un incubator alături de alte familii japoneze. Cel mai bun prieten al lui Katie este sora ei mai mare, Lynn, pe care Katie o admiră considerând-o cea mai inteligentă persoană pe care o cunoaște. Ea menționează  ca exemplu, abilitatea lui Lynn de a-l învinge pe unchiul lor Katsuhisa, un autoproclamat maestru de șah, la propriul lui joc. Katie ține la inimă termenul japonez "Kira-Kira", pe care Lynn a învățat-o. Îl folosesc pentru a descrie lucrurile care strălucesc în viețile lor. Când se mută pentru prima dată în Georgia, Lynn o ghidează pe Katie în noile ei împrejurimi și o învață să fie întotdeauna pozitivă. În această perioadă, Lynn este portretizată ca fiind foarte sensibilă și independentă, deoarece o învață pe Katie să economisească bani pentru părinții lor.

Când Katie începe școala, are dificultăți fiind singura japoneză-americană din clasa ei. Notele ei sunt în general C-uri, în comparație cu A-urile constante ale lui Lynn. Când Katie are șase ani, fratele ei Samson (cunoscut sub numele de Sammy) se naște. Lynn își face o prietenă pe nume Amber, și devine adolescentă, interesându-se de băieți și petrecând mai mult timp cu prietenii ei și mai puțin cu Katie. Katie observă, de asemenea, schimbarea de comportament a lui Lynn pe măsură ce începe să se machieze și să se îngrijoreze de frumusețe. Fără compania lui Lynn, Katie devine prietenă cu o fată numită Sylvia "Silly" Kilgore, a cărei mamă lucrează, de asemenea, la incubator. Cu toate acestea, Lynn începe să se simtă din ce în ce mai obosită și bolnavă și i se pune diagnosticul de anemie. Lynn este ulterior diagnosticată cu limfom și devine și mai bolnavă, iar apoi prietena ei Amber o părăsește, împreună cu Gregg, iubitul ei. Familia decide să se mute într-o casă aleasă de Lynn pentru a o ajuta să se recupereze, ceea ce pare să funcționeze o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, starea de sănătate a lui Lynn se deteriorează continuu, iar ea devine absentă și irascibilă.

Mai târziu, Katie iese afară să se relaxeze, iar când se întoarce, tatăl ei îi spune că Lynn a murit. Katie își dă seama de ce Lynn a învățat-o cuvântul "Kira-Kira", pentru că Lynn își dorea ca întotdeauna să privească lumea ca pe un loc strălucitor și să nu-și piardă niciodată speranța, cu toate obstacolele dificile. Katie încearcă să-și susțină părinții în suferința lor, făcând treburi casnice și gătind, activități pe care le disprețuia anterior. În această perioadă dificilă, Katie devine la fel ca Lynn, o fată sensibilă și independentă.

În ziua în care Lynn moare, tatăl lui Katie, de obicei, calm și reținut, se înfurie după ce l-a văzut pe Sammy chinuindu-se cu șchiopătatul pe care îl după ce a fost prins într-o capcană. O ia pe Katie cu el să vadă cum distruge mașina lui domnului Lyndon, un act care o șochează. Mai târziu, el merge la domnul Lyndon și recunoaște ceea ce a făcut, ceea ce îl duce la concediere. Katie este uluită că tatăl ei este acum șomer, dar el îi spune că se deschide un incubator în Missouri, unde probabil va lucra în viitor, deși va trebui să facă o călătorie mai lungă.

Când drama se calmează, Katie rămâne cu jurnalul lui Lynn. Citindu-l, își dă seama că Lynn știa că va muri și a scris un testament cu patru zile înainte de moartea sa. Katie încearcă să îndeplinească unul dintre visurile lui Lynn - să obțină note mai bune.

Pentru a ridica moralul tuturor, familia decide să plece în vacanță. Katie propune California, deoarece acolo ar fi fost situată casa de vis a lui Lynn de lângă mare. Familia ajunge în California, iar când Katie merge pe plajă, poate auzi vocea surorii sale în valuri: "Kira-Kira! Kira-Kira!"