Rezumat Cartea Junglei de Rudyard Kipling

Rezumat la povestea "Cartea Junglei" de Rudyard Kipling, în care se explorează lumea captivantă a animalelor indiene. Primele trei povești se concentrează pe Mowgli, un copil adoptat de o haită de lupi, și aventurile sale în junglă. În "Tigru! Tigru!," Mowgli se confruntă din nou cu Shere Khan, iar evenimentele duc la o transformare în viața sa. "Foca Albă" relatează călătoria unei tinere foci albă în căutarea unui refugiu sigur pentru semenii săi. "Rikki-Tikki-Tavi" prezintă povestea unei manguste eroică în lupta împotriva șerpilor pentru a-și proteja familia adoptivă. "Toomai al Elefanților" explorează dorința unui copil de a vedea elefanții dansând, iar "Servitorii Majestății Sale" oferă o perspectivă umoristică asupra conversațiilor animalelor din armatele anglo-indiană și afgană. Aceste povești pline de aventură dezvăluie conexiunile complexe dintre oameni și animale în inima junglei.



Rezumat la romanul Cartea Junglei de Rudyard Kipling


Fiecare poveste din Cartea Junglei se concentrează pe lumea animalelor, în principal animale indiene, iar fiecare poveste se încheie cu o epigramă sub forma unui cântec sau poezie. Primele trei povești din Cartea Junglei se concentrează pe personajul Mowgli, ilustrând adopția lui de către o haită de lupi, educația sa în junglă și înfrângerea eventuală a tigrului Shere Khan. În prima poveste, "Frații lui Mowgli," o pereche de lupi numiți Rama și Raksha găsesc un bebeluș uman vânat de tigrul parțial "șchiop" Shere Khan. Mama lupoaică, Raksha, se atașează de bebeluș și decide să-l numească Mowgli, însemnând broască. Haita de lupi, condusă de un lup numit Akela, dezbat dacă ar trebui să-l adopte pe Mowgli. Shere Khan protestează, cerând să-l mănânce. Baloo ursul susține adopția lui Mowgli, iar Bagheera pantera ucide un taur pentru haită în schimbul vieții lui Mowgli. Mowgli crește cu lupii, dar Shere Khan așteaptă o șansă de răzbunare când Akela îmbătrânește și devine slăbit. Bagheera îl sfătuiește pe Mowgli să meargă la satul oamenilor și să aducă focul, pe care animalele îl numesc "floarea roșie". Când Akela devine prea bătrân și este alungat din conducerea haitei, Mowgli folosește focul pentru a-l alunga pe Shere Khan. Cu toate acestea, utilizarea sa a tehnologiei umane înseamnă că trebuie să părăsească jungla și să meargă să trăiască în satul oamenilor.

A doua poveste, "Vânătoarea lui Kaa", are loc înainte de sfârșitul poveștii anterioare, în timpul copilăriei lui Mowgli cu haita de lupi. În această poveste, Baloo îl învață pe Mowgli să vorbească în limbajul diferitelor animale din junglă. Un grup de maimuțe numite Bandar-log îl răpește pe Mowgli, dorind să învețe tehnici umane pentru a împleti bețe în case, dar fără inteligența și etica muncii necesare. Baloo și Bagheera se duc la șarpele Kaa pentru ajutor, deoarece se știe că Kaa urcă în copaci și mănâncă maimuțe tinere. În ruinele unui oraș uman antic unde trăiesc maimuțele, Baloo și Bagheera luptă pentru a-l elibera pe Mowgli, care este prins într-o cameră cu cobre. Mowgli poate vorbi cu cobrele și evita pericolul. Kaa vrăjește maimuțele cu "dansul foamei", hipnotizându-le să meargă spre el, spre moarte. Baloo și Bagheera sunt, de asemenea, hipnotizați, dar inteligența umană a lui Mowgli îi ajută să reziste trucului șarpelui și să-și elibereze prietenii de pericol.

A treia poveste, "Tigru! Tigru!," continuă de unde a rămas prima, când Mowgli merge să trăiască în satul oamenilor. Este adoptat de o femeie numită Messua, dar găsește dificil să se adapteze obiceiurilor umane, cum ar fi dormitul în interior și purtatul hainelor. Mowgli critică bătrânii care spun povești superstițioase despre fantome, așa că merge să pască bivolii satului. În timp ce este cu turma, fratele său lup vine să-i spună că Shere Khan s-a întors, recuperat din foc, și intenționează să-l vâneze. Cu ajutorul lupilor, Mowgli întinde o capcană pentru Shere Khan într-o prăpastie îngustă, folosind lupii pentru a împinge bivolii și a-l călca în picioare pe Shere Khan până la moarte. Cu toate acestea, bătrânul superstițios Buldeo vede prietenia lui Mowgli cu lupii și le spune celorlalți săteni că Mowgli este un demon care se poate transforma în animal. Sătenii aruncă cu pietre în Mowgli, iar el se întoarce în junglă cu pielea lui Shere Khan. Prezintă pielea haitei și rămâne în junglă până când crește și se căsătorește.

"Foca Albă" schimbă decorul într-o insulă din Marea Bering. Protagonistul este o focă tânără numită Kotick, care este de o culoare albă pură neobișnuită. Kotick vede alte foci tinere fiind lovite cu ciocanul de vânători. În loc să accepte acest lucru ca pe o modalitate naturală a lumii, Kotick petrece ani căutând mări în lung și în lat după o insulă fără pericole umane pentru foci unde să locuiască. În cele din urmă, descoperă una, dar trebuie să lupte cu o altă focă adultă pentru a-i convinge pe semenii săi să părăsească insula și să se mute pe această nouă insulă, superioară.

"Rikki-Tikki-Tavi" se întoarce într-un cadru indian și spune povestea unei manguste salvată de o familie engleză de o inundație. Mangusta, numită Rikki-Tikki-Ravi pentru sunetele sale trăncănitoare, apără copilul englez, Teddy, de un șarpe, câștigându-și laudele familiei. În grădină, Rikki-Tikki-Tavi descoperă două cobre numite Nag și Nagaina, care mănâncă puii de păsări și plănuiesc să omoare familia umană. Rikki-Tikki-Tavi îl omoară pe Nag în timp ce cobra încearcă să organizeze o ambuscadă pentru tată în baie. Ea îl aude pe Nagaina vorbind despre ouăle pe care le-a depus în grădină și merge să le găsească și să le distrugă. Când se întoarce, descoperă că Nagaina este pe cale să-l muște pe Teddy, dar Rikki-Tikki-Tavi o păcălește să se întoarcă amenințând-o cu distrugerea ultimului ei ou. În cele din urmă, o urmărește într-o gaură și o ucide, salvând familia și câștigându-și afecțiunea lor.

"Toomai al Elefanților" urmărește un copil indian numit Toomai, al cărui tată este un îngrijitor de elefanți în armata anglo-indiană. Idolatrizează un comandant alb numit "Peterson Sahib" care este priceput în prinderea elefanților sălbatici. Tatăl lui Toomai îi interzice să iasă în junglă să prindă elefanți, iar ceilalți soldați îi spun că se poate alătura doar atunci când vede un elefant dansând. În acea noapte, elefantul familiei lui Toomai, Kala Nag, evadează din tabără și îi permite lui Toomai să-l însoțească într-o poiană din junglă. Acolo, Toomai vede un grup mare de elefanți adunați care încep să bătătorească pământul, eliberând un spațiu nou pentru turma lor. Se întoarce dimineața triumfător pentru a dezvălui că acum a văzut un elefant dansând și este încorporat în serviciul forestier.

Povestea finală, "Servitorii Majestății Sale," înfățișează o conversație auzită care are loc într-o noapte între animalele folosite în război în armatele anglo-indiană și afgană. Animalele - doi catâri, o cămilă, un cal, un taur și un elefant - explică ce fac în armată și de ce. Animalele participă la o ierarhie militară care ajunge până la Regina Victoria. La o paradă militară în ziua următoare, un om din armata afgană este impresionat de puterea și supunerea animalelor armatei anglo-indiene, plângându-se că își dorește ca oamenii din Afganistan să fie la fel de supuși.