Rezumat Heidi, fetița munților - Capitolul 1: Spre munții înalți

 Rezumat la capitolul 1 numit "Spre munții înalți" al poveștii pentru copii Heidi, fetița munților. Rezumat Heidi, fetița munților capitolul 1 în care aflăm detalii despre fetiță și de ce a venit împreună cu mătușa ei Dete în satul de munte Dörfli. Aflăm că mătușa a primit o ofertă de muncă și nu mai poate avea grijă de nepoata sa Heidi, pe care acum o duce la bunicul ei ce locuia într-o cabană în munți. Aflăm și de ciobănașul Peter, un băiețel de unsprezece ani care este păstorul caprelor din sat.

Vezi și rezumatul capitolului 2 al poveștii Heidi fetița munților


Într-o dimineață de vară, mătușa Dete și nepoata sa Heidi de vreo cinci ani, urcau drumul de munte către satul Dörfli. Lor li se alătură o tânără pe nume Barbel care este interesată de venirea lor în sat. Află că mătușa Dete care a crescut-o pe nepoata sa Heidi de la vârsta de 1 an, de când aceasta a rămas orfană, a primit o ofertă de slujbă și nu mai poate să aibă grijă de ea. Dete își își duce nepoata la bunicul ei, un bătrân ursuz care s-a mutat din sat la o cabană din munți. 

Se opriră la casa lui Peter, un băiat vreo unsprezece ani ce era păstorul caprelor din sat și care pleca dimineața cu caprele și se întorcea seara. El locuia într-o cabană dărăpănată împreună cu mama și bunica lui. Cele două tinere observă că Heidi nu mai era în spatele lor. Heidi se dusese la Peter și se uita când la el, când la caprele zburdalnice.

Îmbrăcată gros cu două rochii una peste alta și cu pantofi groși în picioare, Heidi nu mai putea de cald. Fata și-a dat jos cele două rochii și a rămas într-o cămașă și o fustiță, iar hainele și le-a lăsat pe o piatră. Dete, împreună cu Heidi și Peter au plecat spre cabana bunicului, dar mătușa a observat că fata nu mai are hainele și după ce a certat-o, i-a dat băiatului un bănuț și acesta a coborât și le-a adus. 

Cei trei urcă spre cabană unde îl găsesc pe bunic stând pe o bancă cu pipa în gură și cu mâinile pe genunchi. Bunicul află motivul veniri acestora și se întreabă ce va face el cu fetița când acesteia îi va fi urât sau va plânge. Dete îi răspunde cu obrăznicie, iar bunicul se supără și îi spune să plece și să nu se mai întoarcă.