Rezumat scurt Motanul Încălțat de Charles Perrault

Rezumat scurt la povestea "Motanul Încălțat" scrisă de prozatorul francez Charles Perrault.  Rezumat la povestirea basm "Motanul Încălțat" în care este vorba despre un motan care fusese lăsat moștenire unui flăcău. Flăcăul cel mic era foarte supărat că se alesese cu motanul, dar acesta îi spuse să-i facă rost de niște cizme și î-a promis că îl va ajuta. Făcu motanul încălțat cum făcu și reuși să-l însoare pe flăcău cu fata regelui din acele ținuturi.







Trei feciori a căror tată murise, au primit moștenire o moară, un măgar și un motan. Cel mare a primit moara, cel mijlociu măgarul iar cel mic s-a pricopsit cu motanul. Flăcăul cel mic a fost foarte supărat, găndindu-se că un motan nu îl poate ajuta să-și câștige pâinea, dar într-o zi acesta i-a zis să-i facă rost de o pereche de cizme pentru a umbla mai ușor prin păduri și i-a promis că n-o să-i pară rău.

După ceva timp, motanul află că regele ieșise cu fiica lui la plimbare și alergă înaintea caleștei pentru a le zice sătenilor că dacă vor fi întrbați ale cui sunt câmpurile roditoare, să spună că sunt ale marchizului de Carabas. Motanul îi amenință cu streangul și atunci când trecu regele și întrebă ale cui sunt câmpurile, aceștia înfricoșați, spuseră că sunt ale marchizului de Carabas.

Motanul încălțat îl învăță pe stăpân să facă baie în râu, iar când trecu regele strigă tare că cineva i-a furat hainele marchizului de Barabas. Regele se supără rău și după ce supușii săi îl scoaseră pe flăcău din râu, îl îmbrăcă în haine regale. Fata regelui îl văzu așa frumos și se îndrăgosti imediat de el, iar regele îl invită la o plimbare cu trăsura.





Între timp, motanul cel isteț plecă la castelul căpcăunului care era stăpânul acelor câmpuri și când îl întâlni, îi spuse că de mult vroia să-l cunoască, mai ales că auzise că se poate transforma în orice animal.

Motanul îl întrebă dacă se poate transforma într-un leu fioros și căpcăunul se transformă pe dată. Îl întrebă și dacă se poate transforma într-un șoarece și cum căpcăunul luă înfățișarea unui șoricel, motanul sări repede pe el și îl înghiți.

Când caleașca regelui poposi la poarta castelului, motanul încălțat ieși în întâmpinarea trăsurii și le ură bun venit la palatul marchizului de Carabas. Toți rămaseră surprinși de bogăția marchizului, dar flăcău era mai uimit decât toți.

Văzând bogăția palatului, regele îi propuse flăcăului s-o ia de nevastă pe fata lui, iar acesta acceptă pe dată, nevenindu-i să creadă ce noroc dăduse peste el. Făcură nuntă mare și apoi trăiră fericiți până la adânci bătrâneți.