Rezumat scurt Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi

Rezumat scurt la povestea "Aventurile lui Pinocchio" scrisă de scriitorul italian Carlo Collodi în anul 1883. Povestirea pe scurt la romanul pentru copii "Aventurile lui Pinocchio" în care este vorba despre un bătrân care a cioplit un băiețel dintr-un trunchi de lemn. Noaptea un greiere spiriduș a suflat peste el și băiețelul de lemn a început să se miște. A doua zi când l-a văzut bătrânul Gepetto s-a bucurat foarte mult și i-a pus numele Pinocchio.







A fost odată un tâmplar bătrân, pe nume Gepetto, care trăia într-o căsuţă uitată, la marginea unui orăşel. El îşi dorea tare mult un copil. Într-o zi, s-a hotărât să cioplească dintr-un trunchi de lemn un băieţel, care să-i mai aline singurătatea.

După ce a terminat de cioplit, Gepetto s-a culcat. Un greier- spiriduş a intrat în odaie şi, văzând băieţelul de lemn, a suflat peste el şi l-a făcut să se mişte.

Dimineaţa, tâmplarul a constatat cu uimire că băieţelul cioplit se putea mişca. Bătrânul l-a considerat copilul lui şi l-a numit Pinocchio. Însă băiatul era foarte neastâmpărat şi greierul-spiriduş îl certa mereu  şi-i spunea să asculte de sfaturile bătrânului tată.

După un timp, Gepetto l-a înscris pe Pinocchio la şcoală şi i-a cumpărat un abecedar. Pe drumul către şcoală, băiatul a întâlnit un grup de păpuşari, care tocmai dădeau un spectacol.                                             Văzând cât de drăguţ e băieţelul de lemn, directorul grupului i-a oferit cinci bănuţi de aur, cu care   Pinocchio a plecat spre casă.

Şi, cum mergea Pinocchio spre casă, i-au ieşit în cale o vulpe şchioapă şi un motan orb care l-au întrebat pe băiat unde se grăbește. Vulpea cea șireată vrea să-l păcălească și îi spune că poate înmulți banii dacă îi îngroapă pe câmpul minunilor.

Naiv fiind, Pinocchio a acceptat, însă a fost păcălit şi ţinut captiv de vulpe şi de motan. El a strigat după ajutor şi a apărut o zână, care l-a eliberat. Aceasta l-a întrebat unde sunt banii, însă Pinocchio a început să mintă. Cu fiecare minciună, nasul îi creştea din ce în ce mai lung.





Cînd a văzut că îi crește nasul, Pinocchio i-a promis zânei că va fi cuminte și va merge la școală. Zânei i s-a făcut milă de el, i-a scurtat nasul şi l-a dus pe băieţel la Gepetto. Din păcate, peste câteva zile, Pinocchio a uitat de promisiunea făcută. Ieşind la joacă, a dat peste o trăsurică, trasă de un măgăruş.

Cei din trăsurică l-au ademenit pe Pinocchio să meargă în Ţara Jucăriilor iar băiatul nici nu a stat pe gânduri. Ajuns în împărăţia jucăriilor, s-a distrat şi a lenevit, uitând de alte griji. Însă, după câteva zile, s-a trezit cu nişte urechi lungi, de măgar, şi cu coadă.

Nişte circari l-au dus la circ, împreună cu alţi copii ca el. Şi, acolo, a trebuit să muncească din greu. Cu prima ocazie ivită, Pinocchio a scăpat și a început să o rupă la fugă. Ajuns la malul unei ape, a căzut şi a fost înghiţit de o balenă. Băiatul s-a zbătut cât a putut ca să scape şi, deodată, l-a văzut pe Gepetto, care i-a povestit că a pornit în căutarea lui pe o barcă şi a fost înghiţit şi el de balenă.

Într-o noapte, ei s-au agăţat de coada unui peşte şi au aşteptat până când balena şi-a deschis gura. Atunci, împreună cu peştele, au ieşit afară şi au scăpat teferi.

Ajunşi acasă, bătrânul s-a îmbolnăvit şi a căzut la pat. Pinocchio l-a îngrijit tot timpul şi, când acesta dormea, băiatul citea şi învăţa să scrie singur.

Văzând faptele lui bune, zâna a intrat în încăpere şi i-a dat micuţului viaţă. Când a văzut că băiatul lui este cu adevărat viu, Gepetto s-a vindecat pe loc, iar Pinocchio a devenit un băieţel cuminte şi ascultător.