Rezumat scurt "Micul Cantemir și cireșul" de George Bălăiță

Rezumat scurt la povestea "Micul Cantemir si cireșul" scrisa de George Bălăiță si publicata in volumul "Întâmplări din noaptea soarelui de lapte" in anul 1968. Acest volum conține mai multe texte narative scurte, al căror personaj principal este un copil, micul Cantemir. Rezumatul cartii "Micul Cantemir si cireșul" in care este vorba despre un baiat care primeste cadou o vulpe. Iesind noaptea sa o vada, Micul Cantemir este cuprins de o noapte de poveste in care il vede pe povestitorul Andersen si vorbeste cu ciresul din gradina lui.

Update: am adaugat inca un rezumat scurt al povestii Micul Cantemir si ciresul. Il gasiti mai jos in pagina.







Rezumat scurt "Micul Cantemir si cireșul"
Micul Cantemir a primit cadou un pui de vulpe de la nevasta padurarului. Citise in toate povestile ca vulpile vorbeau romaneste si ii inselau pe oameni, insa vulpea lui nu vorbea. Se gandea ca probabil vulpile mai batrane vorbesc si trebuie sa mai astepte, sau doar vulpile mai intelepte si cum a lui fusese prinsa de nevasta padurarului, probabil ca nu era prea inteleapta.

Micul Cantemir observa ca ochii vulpii straluceau foarte puternic si se gandi sa o foloseasca ca lanterna. Intr-o seara baiatul se duse afara sa vada ce face vulpea si o gasi in culcusul cainelui Bob. Facu apoi 3 pasi si intunericul se transforma intr-o lumina de poveste, iar el aproape zbura.

Micul Cantemir auzi o muzica si se duse sa vada de unde vine. Se pomeni sub ciresul de langa poarta gradinii si il vazu pe povestitorul Andersen scriind povesti la o masa de sticla. Langa el era o orga tot de sticlă la care cânta o laponă mică.

Dintr-o data il auzi pe cires vorbind si uimit Micul Cantemir nu reusi sa spuna decat niste litere dea valma. Isi reveni si conversa cu ciresul pana cand acesta isi aduse aminte ca trebuie sa se duca la un consiliu. Ciresul pleca si il lasa pe baiat in mirosul florilor de cireş care plutea stăruitor in aer.

lapon, ~ă: Persoană care face parte dintr-o populație băștinașă din regiunile extrem-nordice ale Europei.

Micul Cantemir și cireșul rezumat scurt 2
Spre sfarsitul iernii Micul Cantemir primi cadou un pui de vulpe de la sotia padurarului.Timpul trecu iar puiul nu mai invata sa vorbeasca, asa cum vazuse in povesti baiatul. Puiul de vulpe semana cu un catel dar avea botul mai ascutit iar ochii puteau fi folositi drept lanterna.

Intr-o seara Micul Cantemir vru sa mearga la vulpita care statea in cusca lui Bob care era la bunici, bolnav. Totul incepu sa se schimbe iar pamantul pe care calca era elastic incat fiecare pas era un zbor. Baiatul era sub ciresul de langa poarta gradinii iar ciresul se umplu de bruma chiar daca nu se simtea frig. Baiatul fugi cativa pasi inapoi si zari un cub de gheata mai limpede ca apa. La o masuta de stica cu picioare de aur aparu Andersen care scria povesti. Ciresul vorbi dintr-o data. Cand vru sa raspunda limba lui parca era taiata si nu mai vru sa-l ajute. Bruma de pe cires se ridica si se transorma in miliarde de stele .

Ciresul spuse din nou ceva. Micul Cantemir reusi in sfarsit sa-i raspunda dar iesi ceva de genul mmmcccaabbbunddiiiiirunsttuallme000. Baiatul se pomeni intr-o gramada de flori albe de cires .

Ciresul scoase o radacina groasa si se scarpina in crestet. Se scutura apoi de sus pana jos si cazura multe flori. Se uita la cusca verde a cainelui Bob, dar acesta nu area acolo. Era la tara la bunici si visa pisici negre si ciolan cu maduva proaspata. Visa si o prietena ascultatoare cu labute gri si moi cu botul alb si urechi mici patata pe sale cu gri si galben. In cusca lui Bob, acum dormea puiul de vulpe care la randul lui visa cum il striga strabunii care traiau in libertate.

Ciresul a plecat si i-a spus lui Cantemir sa nu-l uite. Sprinten ca un acrobat isi lua florile si mirosul lor plutea in vazduh.