Rezumat Harry Potter și Prizonierul din Azkaban de J. K. Rowling

Rezumat la cartea "Harry Potter și Prizonierul din Azkaban" în care este vorba despre băiatul Harry Potter ce încă are probleme cu mătușa lui. El aruncă din greșeală o vrajă asupra ei și apoi fuge de acasă fiindu-i frică să nu fie exmatriculat de la școală. El ajunge la Lumpy Cauldron cu ajutorul autobuzului fermecat și îl întâlnește pe ministrul magiei care îi cere să rămână acolo pentru a fi în siguranță.

Vezi și 
Rezumat Harry Potter și Piatra Filozofală
Rezumat Harry Potter și Camera Secretelor
Rezumat Harry Potter și Pocalul de Foc
Rezumat Harry Potter și Ordinul Phoenix
Rezumat Harry Potter și Prințul Semipur de J. K. Rowling
Rezumat Harry Potter și Talismanele Morții de J. K. Rowling



Rezumat Harry Potter și Prizonierul din Azkaban de J. K. Rowling


Harry se întoarce la familia Dursley pentru vacanța de vară, unde vede la televizor că un pușcăriaș pe nume Sirius Black a scăpat din închisoare. După ce mătușa lui, Marge, îl insultă pe el și pe părinții săi, Harry o umflă din greșeală, apoi fuge de acasă, temându-se de excluderea din școală. După ce a întâlnit un câine negru mare care pare să-l urmărească, el este luat de autobuzul Knight Bus și călătorește la Lumpy Cauldron, unde Cornelius Fudge, ministrul magiei, îi cere lui Harry să rămână în Diagon Alley pentru protecția sa. În timp ce se află acolo, se reunește cu prietenii săi Ron Weasley și Hermione Granger.

Înainte de a pleca la Hogwarts, Harry află de la Arthur Weasley că Sirius Black este un criminal condamnat din lumea vrăjitorilor și a fugit de la vrăjitorul care păzea închisoarea Azkaban pentru a-l ucide pe Harry. În drum spre Hogwarts, un Dementor urcă în tren, determinându-l pe Harry să retrăiască moartea părinților săi înainte de a leșina. Noul profesor pentru Apărare Împotriva Artei Întunecate, Remus Lupin, îl protejează de dementor. Ei află că dementorii vor patrula în școală în încercarea de a-l prinde pe Black.

În timpul unui meci de Quidditch, Harry leșină și cade de pe mătură, după ce Dementorii invadează câmpul, iar Whomping Willow distruge mătura. Ulterior, profesorul Lupin îl învață pe Harry cum să se apere de dementori folosind magia Patronus. În timpul unei călătorii la Hogsmeade, Harry aude o conversație între Fudge, McGonagall, Flitwick și Hagrid. El află că Black este nașul său, că și-a trădat familia în fața lui Voldemort și l-a ucis pe Peter Pettigrew, un prieten de familie care s-a luptat cu el.

Prietenia dintre Ron și Hermione are de suferit atunci când Ron crede că pisica lui Hermione, Crookshanks, i-a mâncat șobolanul numit Scabbers. Când Harry primește cadou anonim de Crăciun o mătură Firebolt de ultimă generație, Hermione o confiscă, temându-se că Black i-a trimis-o. Hermione devine stresată de numeroasele ei ore de la școală, dintre care unele par să aibă loc în același timp. Între timp, hipogriful Buckbeak al lui Hagrid este în pericol de a fi executat de Ministerul Magiei după rănirea lui Draco Malfoy, care l-a provocat pe Buckbeak. În ciuda eforturilor lui Hermione și Ron de a apăra hipogriful, lor și lui Harry li se pare că aud cum Buckbeak este executat. În timp ce îl vizitează pe Hagrid, Hermione descoperă că șobolanul Scabbers se ascunde acolo, iar Ron nu reușește să-l prindă și pleacă în urmărirea lui.



Câinele mare și negru îl atacă pe Ron, apoi îl târăște într-un tunel sub Whomping Willow. Crookshanks, care pare a fi în legătură cu câinele, Harry și Hermione îi urmăresc prin tunel și apoi până la Shrieking Shack, o casă bântuită din Hogsmeade. Ei descoperă că acel câinele este Black doar în formă animală. Lupin intră și le explică faptul că, deși credea că Black trădase familia Potter, el își dă seama acum că de fapt era Peter Pettigrew cel care trădase. Lupin recunoaște că este un vârcolac și că, în timp ce erau la școală, Marauderii (Lupin, Black, Pettigrew și tatăl lui Harry, James Potter) au învățat să se transforme în animale pentru a-l îmblânzi pe Lupin în timpul transformărilor sale. Lupin explică faptul că Scabbers este de fapt Pettigrew în forma sa animală. Pettigrew și-a falsificat moartea, dând vina pe Black pentru crime și ascunzându-se de acesta de când evadase.

Snape, care încă din copilărie are ceva împotriva Marauderilor, ajunge să-l prindă pe Black, dar este lovit și lăsat inconștient de Harry, Ron și Hermione. Lupin și Black îl transformă pe Pettigrew în formă umană și se pregătesc să-l omoare, dar Harry îi oprește și îi convinge să-l trimită pe Pettigrew la Azkaban. În timp ce se întorcea la Hogwarts, Lupin, care uitase de luna plină, se transformă în vârcolac și îi atacă. Pettigrew scapă, iar Harry, Hermione și Black sunt atacați de Dementori. O vrajă Patronus aruncată de o figură misterioasă îi salvează.

Trezindu-se în aripa spitalului, lui Harry și Hermione li se spune că Black a fost condamnat la înghițirea sufletului său de către Dementori. Profesorul Dumbledore le spune lui Harry și Hermione să folosească temporizatorul Hermionei, pe care aceasta l-a folosit pentru a participa la cursuri simultane, pentru a se întoarce în timp și a-i salva pe Buckbeak și pe Sirius. Ei îl salvează pe Buckbeak dar sunt atacați de Dementori. Harry aruncă apoi o vrajă Patronus care îi alungă pe Dementori. Harry și Hermione îl duc pe Buckbeak la turnul unde este ținut ostatec Black și după ce îl eliberează, acesta pleacă călare pe Buckbeak.

Harry și Hermione se întorc la spital. Înfuriat de evadarea lui Black, Snape spune tuturor că Lupin este un vârcolac, obligându-l astfel să demisioneze. Harry se întoarce la Kings Cross împreună cu prietenii săi și primește o scrisoare de la Black, în care îl anunță că el a trimis mătura Firebolt și îi permite să-l viziteze la Hogsmeade anul viitor.