Rezumat scurt "Basmul Toamnei" de Ionel Teodoreanu

Două rezumate scurte la povestirea scurtă "Basmul Toamnei" scrisă de Ionel Teodoreanu și inclusă în volumul "Jucării pentru Lily". Rezumat scurt la "Basmul Toamnei" în care este vorba despre plantele, copacii și animalele care trăiesc în timpul toamnei și așteaptă venirea iernii.

Vezi si
Comentariu Basmul Toamnei
Fișă de lectură Basmul Toamnei
Rezumat Lorelei de Ionel Teodoreanu







Rezumat scurt Basmul Toamnei 1
O frunza e pe cale de a muri. Gastele si gansacul aproba spusele frunzelor. Prunii, merii si perii se coc. Gutuile ingalbenesc privind-o pe sora lor, Luna, iar bostanii rad de fratele lor, Soarele.
Nucii cu miros amar se intreaba de ce frunzele sunt mahnite, frunzele vitei de vie imbraca culori aprinse. Pasarile pleaca impreuna cu vara.
Greierii canta tristi, lacustele se joaca si broscoii ingana ciorile.
Tantarii inteapa frunzele rosii.
Castanul isi arunca manios fructele iar floarea-soarelui se apleaca la pamant.
Iarna a venit si povesteste basmul de aur al Toamnei.





Rezumat scurt Basmul Toamnei 2
Basmul toamnei este inceput de o frunza, care este pe moarte. El este continuat de gaste si de gansac, aproband spusele frunzei. Prunii se coc, merele si perele de asemenea; gutuile se ingalbenesc din pricina lunii inspaimantatoare. Dovlecii rad de soare pentru ca este berbec. Nucile cad din copaci iar frunzele viei au
 luat culori tomnatice. Pasarile zboara in departare, impreuna cu vara.
 Greieri canta cu tristete, asteptand inghetul. Lacustele sar, si tot sar, ca niste stelute cazatoare. Se mai aud doar ciorile croncaitoare si broscutele triste. Tanta
rii zboara neincetat, nemaistiind unde sa intepe.
 Castanele cad din copaci, floarea-soarelui se apleaca la pamant, iar
Iarna aproape a sosit!