Rezumat "Cișmigiu et comp" de Grigore Băjenaru

Un rezumat scurt însă cu destule detalii la romanul "Cișmigiu et comp" scris de scriitorul român Grigore Băjenaru. Rezumat al celebrei povestiri "Cismigiu et comp" în care autorul cărții îsi povestește anii de liceu. Grigore Băjenaru propune să aibă o reuniune cu cu toți colegii de liceu și să sărbătorească 15 ani de la absolvire. Un rezumat preluat de pe scribd.com.

Vezi si rezumate clasa 6 și fișă de lectură Cișmigiu et comp.






     Băjenaru propune o întâlnire cu toți colegii din liceu, sărbătorind 15 an de la absolvire. El pornește spre liceu, adică locul de întâlnire și ajunge la "morminte". Își aduce aminte de poreclele celorlalți elevi de la alte licee, date de ei.
     Acesta primește manualele,iar printre ele se află două materii noi. Toți elevii sunt obligați să poarte șepci cu numere și litere scrise pe ele.
     Înainte de teză, elevul primește cea mai mare notă, iar la teză un zece pentru compunerea sa de succes.
     Școlarii obișnuiesc să dea porecle profesorilor, acestea folosindu-le și acasă. Din neștiința unui părinte, i se adresează profesorului cu porecla "Crăcănel", el înfuriindu-se.
     La ora de română, elevii sunt anunțați că celebrul scriitor Alexandru Vlahuță a decedat. Dar ei trebuie să se concentreze pe concurs, unde autorul este premiat cu locul al treilea, tatăl său nefiind tocmai încântat.





     Băjenaru este admis la cursul superior. El ajută un coleg pentru a nu fi ascultat, iar la germană "Chiorul" râde fără motiv.
     În clasa a patra, profesorul de chimie se așteaptă ca elevii săi să știe materia, deși el nu știe să facă experimente. O altă întâmplare este victoria școlii la un meci de fotbal.
     La serbarea liceului, autorul este nevoit să joace în piesa "Prometeu". După succesul scenei, elevul este invitat să imite profesorii tocmai în Cancelarie, nefiind toți încântați de aceasta idee.
     Colegii lui Băjenaru, aflând că este un scriitor minunat, îl roagă să le scrie poezii, acesta fiind asaltat de ei o lungă bucată de timp.
     Elevul merge în excursie cu clasa, acolo făcând năzbâtii, ce se aud în toată școală. Directorul dorește să-i exmatriculeze, dar din nefericire pentru el, nu s-a putut.
     În final, elevii clasei autorului se strâng în sală, așteptându-i pe profesori, pentru o revedere.