Rezumat "Singur pe lume" de Hector Malot + personaje

Rezumat al cartii "Singur pe lume" scrisă de scriitorul francez Hector Malot si publicata de acesta in anul 1878 la editura Eugène Dentu din Paris. Rezumat de o pagina Word la celebrul roman "Singur pe lume" care spune povestea unui orfan, micul Rémi, care trăiește în casa unei femei numita tușa Barberin. Vedeți care sunt personajele din acest roman .
Singur pe lume
de Hector Malot
- rezumat -

De opt ani, Remi  traieste la buna mama Barberin la Chavarron, in masivul central, dar atunci cand sotul acesteia, Jerome, zidar la Paris, revine acasa ranit (in urma unui accident) si ruinat, copilul afla ca mama Barberin nu este mama sa adevarata si ca, de fapt, este un copil abandonat. Ca sa supravietuiasca, Barberin (Jerome) va vinde mai intai vaca Roussette si apoi il  inchiriaza pe Remi pentru 40 de franci unei trupe de actori ambulanti conduse de un anume Vitalis.
  Acesta da reprezentatii cu cainii sai savanti, Capi, Dolce si Zerbino si cu maimuta Joli-Coeur pentru a-si castiga existenta. In timpul unei reprezentatii la Toulouse, Vitalis este arestat si inchis pentru doua luni.
Remi se trezeste singur cu animalele si este invitat de doamna Mulligan si de fiul sau paralizat Arthur, un tanar englez bolnav, care calatoreste cu mama sa la bordul Lebedei, o ambarcatiune amenajata pentru croaziere.
Lui Remi i-ar placea sa ramana cu ei, dar cele doua luni au trecut si Vitalis isi reia drumul cu trupa sa. In timpul unei furtuni de zapada, doi dintre caini sunt ucisi de lupi si maimuta moare.
In drum, el il intalneste pe Mattia, la ingrozitorul Garrofoli -  hot de copii si sef al unei bande de falsi infirmi.
Apoi, la Paris, Vitalis moare de frig si Remi este primit la un gradinar din Gentilly, care are doi baieti si doua fete, dintre care una, Lise, este muta. Remi se indragosteste de Lise, care sta la capataiul lui mai multe zile, in timpul unei congestii pulmonare. Remi si Capi raman la gradinar pana cand acesta este inchis. Fratii si surorile sunt separati.
Trezindu-se singuri, Remi si Capi trebuie sa-si castige existenta si-si reiau meseria de actori ambulanti. 
Ei se reintalnesc cu Mattia, care l-a ucis pe Garrofoli pentru a evada si care va deveni pentru Remi ca un frate. Fiind un bun muzician, el intra in trupa.
Ca sa supravietuiasca, Remi merge sa-l viziteze pe unul din fratii Lisei si il inlocuieste ca miner. Intr-o zi mina este inundata, dar Remi si alti cativa gasesc o punga cu aer si supravietuiesc sub pamant paisprezece zile. In cele din urma sunt salvati.
Remi si Mattia cumpara o vaca pentru mama Barberin si aceasta ii povesteste lui  Remi ca un barbat a venit sa-l caute pentru a-l duce la adevarata sa familie. Remi, Mattia si Capi pleaca atunci la Paris pentru a-l cauta pe Barberin, dar acesta este mort si cei doi copii si  cainele trebuie sa plece in Anglia.
Aici, sunt dati familiei Driscoll, care pretind a fi parintii lui Remi, dar care, de fapt, sunt niste tainuitori. Remi, Mattia si Capi raman la ei pana in ziua cand Mattia aude o discutie intre dl Driscoll si unchiul lui Arthur Mulligan, dl James Mulligan. Acesta din urma vrea sa-l ucida pe Arthur pentru a putea fi el mostenitorul familiei.
Dupa ce este aruncat in inchisoare pe nedrept, Remi fuge cu un vapor in Franta impreuna cu Mattia si Capi. Apoi, strabatand toate fluviile in cautarea dnei Mulligan si a lui Arthur, ei ii regasesc in Elvetia impreuna cu Lise, care isi recapatase graiul.
Doamna Mulligan ii destainuie lui Remi ca este fiul ei. Luat chiar de  la nastere de langa mama sa, lady Mulligan, de unchiul sau, James Mulligan, care dorea mostenirea fratelui sau mort, Remi a fost dat lui Jeroboam Driscoll, care fusese platit sa-l faca sa dispara. Dar Driscoll l-a incredintat pe Remi cuplului Barberin.
Anii au trecut si Remi s-a casatorit cu Lise, au avut un copil si s-au mutat in Anglia. Mattia a devenit un mare muzician.

Lista personajelor

 • Rémi: copil găsit, în vârstă de opt ani, muzicant ambulant, într-un final fratele lui Arthur.
 • Vitalis: muzician ambulant, care îl cumpără pe Rémi de la Jérôme Barberin.
 • Mattia: un amic al lui Rémi, știe să cânte la toate instrumentele muzicale și îl ajută pe Rémi să-și regăsească familia.
 • Arthur: fiul lui Madame Milligan, un copil cu un handicap care luptă din răsputeri ca să supraviețuiască, să se vindece de o maladie teribilă. Un simbol al curajului, întîlnirea cu el îl va marca pe Rémi care dezvoltă pentru el o mare afecțiune. Ei se întîlnesc pentru prima oară pe puntea vasului Lebăda, vas care aparține mamei lui Arthur, după arestarea lui Vitalis la Toulose.
 • Suflețel, Capi, Zerbino și Dolce: animalele din trupa ambulantă a lui Vitalis.
 • Jérôme Barberin: zidarul care îl vinde pe Rémi lui Vitalis, saltimbancul.
 • Madame Barberin: mama adoptivă a lui Rémi.
 • Madame Milligan: englezoaică bogată, mama lui Arthur, trăiește pe puntea unui vas cu zbaturi și navighează cu el pe diverse râuri din Franța și care la final se dovedește a fi chiar mama lui Rémi.
 • James Milligan: unchiul lui Arthur si cumnatul doamnei Milligan, dar în același timp și cel care îl fură pe Rémi de la mama lui.
 • Garrofoli: patronul foarte rău al unor copii cu talent muzical și unchiul lui Mattia.
 • Nenea Acquin: bătrânul care îl salvează pe Rémi și care îl ingrijeste.
 • Alexis, Benjamin, Etiennette și Liza: copiii lui nenea Acquin.