Referat Sobieski și românii

Referat la cartea "Sobieski și românii" scrisa de Costache Negruzzi in 1846. Referatul nuvelei contine comentariu la tema nuvelei, despre titlu, momentele subiectului, perspectiva narativa, realizarea artistica, citate si carecterizarea personajelor principale din carte: caracterizarea lui Sobieski si caracterizarea plaiesilor. "Nuvela “Sobieski si românii’’ reinvie un episod din zbuciumata noastra istorie. Negruzzii infatiseaza textul ca o pagina de istorie din lupta poporului nostru pentru libertate,si anume eliberarea cetatii Neamtului de sub conducerea oastei poloneze."

Vezi si rezumatul Sobieski și românii








Referat Sobieski si romanii

Tema - Nuvela “Sobieski si romanii’’ reinvie un episod din zbuciumata noastra istorie. Negruzzii infatiseaza textul ca o pagina de istorie din lupta poporului nostru pentru libertate,si anume eliberarea cetatii Neamtului de sub conducerea oastei poloneze.Autorul prezinta si admira vitejia stramosilor nostrii dar si spiritual lor de sacrificiu pentru apararea tarii in vremuri de primejdie.

Titlul – Titlul este in concordanta cu textul. Acesta evidentiaza personajele principale care se confrunta.Este alcatuit dintr-un substantive propriu si unul comun,la plural articulat cu articolul hotarat ,,i’’.

Momentele subiectului  - Inlantuirea evenimentelor respecta in tocmai momentele subiectului. In expozitiune,adica partea de inceput a textului unde se prezinta locul,timpul si unele personaje,Negruzzi  descrie actiunea petrecuta la cetatea Neamtului,prin luna septembrie a anului 1686.Personajele care le intalnim in prima parte a operei sunt Sobieski,oastea lui,doi hatmani : Iablonovski si Pototki si cei 19 plaiesi care aparau cetatea.

Intriga, momentul sau faptul important care determina intreaga desfasurare a actiunii,este momentul in care Sobieski decide sa cucereasca Cetatea Neamtului,din cauza lingusitorului Pototki.

Desfasurarea actiunii,partea cea mai intinsa, care cuprinde faptele, intamplarile determinate de intriga,aici este reprezentata de momentul in care Sobieski da drumul ostirii,iar cu ajutorul dunurilor lasa urme adanci in zidurile cetatii.Lupta dintre ei durand 5 zile,din cei 19 plaiesi care aparau cetate,ramasesera decat 10,iar armata lui Sobieschi ramanand cu putini viteji.In a 5 a zi plaiesii,lasati fara provizii,au cedat cetatea regelui Poloniei,dar cu conditia de a-I lasa liberi.

Punctul culminant, partea care cuprinde momentul de maxima incordare, de intensitate in desfasurarea actiunii,este descries de momentul in care maria sa da ordinal ca plaiesii sa fie spanzurati,iar acestia si-au facut semnul crucii si asteptau momentul in care viata lor se va stinge.

Desnodamantul, ultima parte, care cuprinde sfarsitul actiunii, al evenimentelor,a fost parte in care Iablonovschi i-a marturisit regelui ca acei oameni nu si-au facut doar datoria lor,dar si datoria patriotica și că au câștigat făgăduința marelui Sobieski.Iar Sobieski auzind acestea si-a dat seama ca hotararea lui era gresita a dat voinicilor cate cincizeci de zloți.

Narator -Autorul isi exprima indirect sentimentele cu ajutorul actiunii si al personajelor.Prin intermediul naratorului sunt povestite intamplarile.

Perspectiva narativa este de 2 feluri : perspectiva narativa subiectiva si perspectiva narativa obiectiva.Aici se regaseste perspectiva narativa obiectiva, deoarece este o naratiune la persoana a-III-care presupune un narator omniscient si omnipresent,adica arcesta are capacitatea de a privii toate personajele si da impresia ca stie mai mult decat celelalte personaje.Realitatea pe care o creeaza este o realitate de gradul al-II-lea,el devenind un Demiurg de gradul al-II-lea.

Realizare Artistica – Autorul imbina naratiunea cu descrierea si dialogul .Naratiunea este condusa catre final cu intensitatea desfasurarii actiunii , iar dialogul intareste naratiunea.Descrierea prezinta expozitiunea si unele personaje .Figurile de stil folosite aici sunt epitetul si hiperbola,deoarece nuvelele istorice nu sunt ca basmele,o imbinare intre realitate si fantastic.
Citate – “Indestul că l-au înduplecat să deie pace bisericii.”
                “Au și pornit după dânșii un mârzac c-o mulțime de tatari și vro cinci steaguri de moldoveni.”

                 “A arăta măriei tale că acești viteji n-au făcut decât datoria lor, datorie patrioticăși vrednică de toată lauda, și că au avut norocirea a câștiga făgăduința marelui Sobiețki că vor fi slobozi și nesupărați”

Caracterizare Personaje – Sobieski este unul dintre personajele principale ale operei,aparand si in titlu.

                   Numele lui intreg este Ion Sobieski,ne dam seama de acest lucru din “iar acei trei fruntași ofițeri sunt hatmanii Iablonovski și Potoțki, și cel din mijlocul lor însuși Ion Sobieski, regele Poloniei”.Nu ni se precizeaza varsta si nici alti membri ai familiei lui.

                    Acesta,in opera,este prezentat ca REGELE POLONIEI,un mare cuceritor. Acesta apare ca un om orgolios si neiertator…dar poate aparea sic a un om usor influentabil. In ciuda acestor defecte se pare ca poate fi si imblanzit , daca i se arata ca a gresit. Din toate acestea deducem ca este un om cu un caracter schimbator.

                     Plaiesii, in numar de 19 , sunt prezentati in text , dar si in titlu ca “romanii’’.Acestia,chiar daca sunt “la gramada” autorul si-l imagineaza ca o singura persoana sau un singur personaj principal.Fiind o armata,acestia trebuie sa fie uniti nu despartiti.Denumirea de ”plaiesi” inseamna (În evul mediu) locuitor de la graniță însărcinat cu paza frontierei țării în părțile de munte; grănicer, străjer.

                     Nu ni se precizeaza numele lor , si nici varsta, decat stim sigur ca batranul plaies era un om cu varsta mai inaintata,iar din acestea ne putem gandii ca lui I se spunea batran, pentru ca ceilalti erau mai tineri decat el.

                   Autorul are o atitudine partinitoare fata de ei,deoarece i-a infatisat ca niste oameni curajosi si credinciosi,dar si patroti. Putem sa ne gandim ca Negruzzi le-a dat aceste insusiri,deoarece si el isi iubeste tara.