Caracterizarea regelui Sobieski si caracterizarea plăieșilor

Caracterizarea regelui polonez Sobieski si caracterizarea plăieșilor din nuvela istorica Sobieski și românii scrisa de fostul om politic si scriitor român Costache Negruzzi in 1846, cand a publicat cartea in "Almanahul de învățătură". Caracterizarea personajelor principale din cartea "Sobieski și românii". Caracterizarea lui Sobieski si a plaiesilor. "Desi prezentat sumar , Sobieski este o personalitate  complexa , evoluand de la un orgoliu nemarginit la un oarecare echiluibru . reuseste sa-si salveze demnitatea , dand ascultare sfatului intelept a lui Iablonovski."

Vezi si rezumatul Sobieski și românii







Caracterizarea Plaiesilor
PLAIESII sunt  personajul principal al nuvelei istorice , ei devin un adevarat  simbol al vitejiei romanilor . Plaiesii, apar ca un personaj colectiv insumand trasaturile morale ale poporului nostru. De aceea, cei nouasprezece plaiesi nu sunt individualizati prin nume proprii. Cele cateva amanunte legate de varsta sau de indatoririle avute, reusesc sa diferentieze cateva profiluri,  dintre care acela al batranului plaies.
             Scriitorul nu ii caracterizeaza direct.  Faptele, atitudinea si cuvintele lor pun in lumina trasaturile lor morale .
             Plaiesii se cracterizeaza in primul rand prin firescul comportarii lor, al felului de a vorbi . La fel de firesc si de constient, isi asuma si sacrificiul, fiind amenintati de un puternic simt al datoriei.
             Demnitatea, spiritul de sacrificiu, taria  de caracter, curajul si vitejia, starnesc pana si admiratia dusmanului care este nevoit sa le recunoasca .
             Din randul lor se desprinde batranul plaies. El este conducatorul plaiesilor si se bucura de autoritate in randul acestora, caci toti asculta de el, ducandu-i la indeplinire toate ordinele. Insufletit de spiritualul datoriei, gata de sacrificiu pentru binele tarii, el dispretuieste lasitatea si deaceea il infrunta cu asprime pe tanarul, ce se teme de numarul mare al lesilor. Batranul il primeste pe solul regal cu ospitalitate si il asculta cu bunavointa, dar refuza demn si categoric inchinarea cetatii. Modest si chibzuit, ii propune regelui alternativa pacii.
              Demn, ramane batranul si in momentul capitularii, caci inchina cetetea, cu conditia de a fi lasati liberi.





Caracterizarea lui Sobieski
REGELE SOBIESKI
              Insusirea fundamentala a regeleui polon este trufia. Orgolios peste masura, nu accepta postura de invins si de aceea ia cu usurinta hotarari negandite. Orgoliul regelui este sugerat si indirect  prin felul in care solul se
adreseaza plaiesilor in numele lui, neuitand nici titlurile, nici amenintarile.
              Lipsit de stapanire si impulsiv, se pripeste din nou, cand ia hotararea de a-i spanzura pe plaiesi.
              Chiar atunci, cand trebuie sa recunoasca vitejia plaiesilor, formularea nu evidentiaza admiratia, ci incercarea de a-si salva orgoliul ranit: “ati avut cinstea a va impotrivi cinci zile, regelui de Polonia“.
                Desi prezentat sumar, Sobieski este o personalitate  complexa, evoluand de la un orgoliu nemarginit la un oarecare echiluibru. Reuseste sa-si salveze demnitatea, dand ascultare sfatului intelept a lui Iablonovski.