Rezumat Dune de Frank Herbert

Rezumat la cartea "Dune" de Frank Herbert care este o saga științifico-fantastică epică, desfășurată într-o societate complexă imaginară, aproximativ 20.000 de ani în viitor. În anul 10.191, umanitatea s-a răspândit și a colonizat planete în întregul univers. Pe planeta natală, Ducele Leto al Casei Atreides se pregătește să plece pentru a deveni guvernator pe Arrakis, o planetă deșertică cu resurse valoroase de melanj, un drog apreciat de cei bogați. Însă, pericolele îi pândesc din partea rivalilor lor, Harkonnen. Când trădarea și intrigile politice amenință familia Atreides, destinul lor devine legat de Fremenii locali și de puterile speciale ale lui Paul, condamnându-i la o confruntare epică și transformări neașteptate.



Rezumat la cartea Dune de Frank Herbert


"Dune" se bazează pe o societate imaginară complexă plasată la aproximativ 20.000 de ani în viitor. Acțiunea are loc în anul 10.191, iar omenirea s-a răspândit și a colonizat planete în întregul univers. Pe planeta Caladan, Ducele Leto din Casa Atreides se pregătește să plece pentru a-și ocupa noua sa funcție de guvernator al planetei Arrakis, o planetă deșert cu resurse valoroase de melanj, o specie de drog foarte populară printre oamenii bogați. Leto și familia sa, inclusiv concubina Jessica și fiul său Paul, bănuiesc că este o capcană din partea rivalilor lor, Harkonneni, conduși de Baronul Vladimir Harkonnen. Cu toate avertismentele consilierilor săi, precum Thufir Hawat și maestrul său de arme, Gurney Halleck, Leto decide să se stabilească pe Arrakis datorită rezervelor bogate de mirodenia melanj, ignorând avertismentele acestora.

Casa Atreides ajunge pe Arrakis, iar ducele să apere și să securizeze plata după un atac al oamenilor lui Harkonnen. Planul său principal este să recruteze Fremeni, nativii duri ai deșertului Arrakeen, ca soldați și consilieri. Între timp, abilitățile speciale ale lui Paul și Jessica îi intrigă pe Fremeni. Jessica este membră a Bene Gesserit, o școală de vrăjitoare cvasi-mistice cu puteri stranii. Fremenii cred că Jessica și fiul ei sunt mântuitori veniți să-i conducă spre crearea unui paradis luxuriant pe uscatul Arrakis.

Dr. Yueh, membru al Casei Atreides, îi trădează. Harkonnenii sosesc și distrug majoritatea familiei Atreides folosind Sardaukar, super-soldații împăratului, care îi ajută în secret pe Harkonneni. Trădătorul, Dr. Yueh, îl livrează pe Ducele Leto baronului, dar simțindu-se vinovat îi ajută pe Jessica și Paul să scape. Dr. Yueh plasează un dinte secret în gura Ducelui Leto. Ducele Leto moare emițând gaz otrăvitor din dinte, într-o încercare eșuată de a-l ucide pe baron. Hawat și Halleck scapă. Halleck se alătură contrabandiștilor locali, în timp ce Hawat încearcă să se alăture Fremenilor, dar este capturat de Harkonneni. Apoi, acceptă să lucreze pentru Baronul Harkonnen ca Mentat, sau gânditor, planificând în secret răzbunarea sa împotriva baronului și împotriva lui Jessica, pe care o consideră trădătoare a lui Ducelui Leto.

Dr. Kynes, un lider Fremen și ecologist planetar, ordonă Fremenilor să o găsească pe Jessica și pe Paul. Fremenii îi capturează și apoi îi acceptă rapid pe Jessica și pe Paul ca liderii lor desemnați. Jessica devine mama lor reverendă, în timp ce Paul este recunoscut ca ceva apropiat unui profet religios. Paul își ia numele de Muad'Dib, un titlu religios care înseamnă șoarece. Pe măsură ce se maturizează rapid după moartea tatălui său, Paul descoperă că are puteri mari și chiar mai mari decât ale mamei sale. El poate vedea atât în viitor, cât și în trecutul îndepărtat. Consumul de melanj îi amplifică puterile.

Trec doi ani. Baronul, trăind pe planeta natală Harkonnen, complotează să îl detroneze pe împărat, în timp ce își pregătește propriul nepot, Feyd-Rautha, să preia funcția. Între timp, pe Arrakis, Paul devine foarte puternic și influent printre Fremeni. El este atât liderul lor secular, cât și religios, precum a fost doctorul Kynes înaintea lui, dar puterile sale sunt mult mai mari decât ale acestuia. Are un copil cu o femeie Fremen, Chani, fiica lui Kynes, iar mama sa a născut-o pe Alia, fiica Ducelui Leto. Paul îi învață pe Fremeni să lupte folosind un stil special numit "weirding way" și folosind tehnicile avansate de luptă ale școlii Bene Gesserit. Într-o zi, Fremenii descoperă că baronul și-a retras sprijinul pentru Rabban, nepotul desemnat de el să conducă Arrakis. Paul și Fremenii fac planuri să atace capitala Arrakeen acum că Rabban nu mai are sprijinul baronului.

După ce a descoperit puterea Fremen, împăratul însuși vine pe Arrakis, împreună cu soldații Sardaukari și Harkonneni. Fremenii îl atacă pe împărat, demobilizându-i rapid navele spațiale și distrugând soldații Sardaukar. În bătălie, Alia îl ucide pe Baronul Harkonnen, iar fiul cel mic al lui Paul moare într-un raid aerian. Paul îi cere împăratului să demisioneze; Paul cere să se căsătorească cu fiica împăratului, Irulan, astfel încât să devină noul împărat. Feyd-Rautha îl provoacă pe Paul, invocând dreptul de răzbunare, și Paul îl ucide într-un duel. Fără putere acum, împăratul acceptă cererile lui Paul, iar Paul devine noul împărat.