Rezumat scurt O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell - 1984

Rezumat la cartea "O mie nouă sute optzeci și patru sau 1984" de George Orwell, în care povestea se desfășoară în Londra anului 1984, sub stăpânirea unei societăți totalitare conduse de Partidul interior din Oceania. Protagonistul, Winston Smith, membru al Partidului Exterior, disprețuiește dictatura Partidului și Big Brother-ul său simbolic. În ciuda pericolelor, se implică într-o relație interzisă cu Julia, dar sunt descoperiți de Poliția Gândirii. Sub tortură, Winston cedează, trădându-și sentimentele anti-Partid și iubindu-l pe Fratele cel Mare. Romanul se încheie cu o perspectivă incertă despre viitor, provocând dezbateri cu privire la semnificația finalului.

Citește și
Rezumat Ferma animalelor de George Orwell
Rezumat O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell
Rezumat Zile birmaneze de George Orwell
Rezumat Omagiu Cataloniei de George Orwell
Rezumat pe capitole O fată de preot de George Orwell
Rezumat O gură de aer de George Orwell
Rezumat Fără un sfanț prin Paris și prin Londra de George Orwell



Rezumat la cartea O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell


Winston Smith este un membru al Partidului Exterior care trăiește în Londra în anul 1984. Viitorul pare sumbru: Londra este acum un oraș în super-națiunea Oceania, condusă de un partid totalitar opresiv și aflată într-un război continuu cu alte supraputeri mondiale, Eurasia și Estasia. Winston nu simpatizează cu Partidul și nici cu Fratele cel Mare, figura sa simbolică, dar vorbirea sau acțiunile împotriva Partidului sunt crime pedepsite cu moartea. Deși Partidul își menține puterea, majoritatea populației Oceaniei alcătuiește clasa proletară, descrisă ca fiind mizerabilă și subumană. Cu toate că se află într-o poziție socială inferioară, Winston crede că orice speranță de răsturnare a Partidului stă în mâinile proletariatului.

Winston crede că O'Brien, un membru al Partidului Interior, împărtășește sentimentele sale anti-Partid. De asemenea, se teme că o fată cu părul închis la culoare îl urmărește pentru a-l denunța pentru gândurile sale anti-Partid. Fata cu părul închis la culoare se dovedește a fi Julia, care îl urmărește pe Winston pentru că este interesată să înceapă o relație sexuală cu el. În ciuda pericolelor unei aventuri amoroase, Winston și Julia vizitează regulat un apartament închiriat deasupra unui magazin în districtul proletar. Proprietarul magazinului, domnul Charrington, pare să accepte relația lor amoroasă, iar magazinul său devine refugiul lor pentru momentele de dragoste și discuții politice, departe de supravegherea constantă a Partidului, sau cel puțin așa cred ei.

Charrington se dovedește a fi membru al Poliției Gândirii, o ramură secretă de control a autorității Partidului, iar Winston și Julia sunt arestați în apartamentul de deasupra magazinului lui Charrington. O'Brien l-a urmărit și el pe Winston timp de ani de zile și se dovedește a fi interogatorul și torționarul lui Winston după arestare. O'Brien îl supune pe Winston unei torturi continue până când acesta recunoaște crimele sale împotriva Partidului, o trădează pe Julia și acceptă Fratele cel Mare și Partidul. Winston este eliberat din tortură, dar este un om distrus și un membru rușinat al Partidului, care acum îl iubește pe Fratele cel Mare și nu mai are gânduri anti-Partid.

Romanul se încheie cu o anexă care explică Novlimba, limba oficială a Oceaniei, referindu-se la istoria și utilizarea sa în trecut. Acest lucru lasă cititorii cu sugestia că Novlimba și Partidul ar putea fi acum în trecut, dar ambiguitatea finalului generează dezbateri între critici și cititori cu privire la sfârșitul romanului care s-ar termina cu o vedere optimistă asupra viitorului, sau nu.