Rezumat Omul din castelul înalt de Philip K. Dick

Rezumat la cartea "Omul din Castelul Înalt" de Philip K. Dick, în care este vorba despre o lume alternativă în care forțele Axei au câștigat Al Doilea Război Mondial. Intriga urmărește diverse personaje, cum ar fi Frank Frink și Juliana, care se confruntă cu consecințele dominației naziste și japoneze asupra Statelor Unite ale Americii. O întâlnire crucială dezvăluie planurile Germaniei de a lansa o bombă atomică asupra Japoniei. În timp ce conspirațiile se desfășoară, personajele, precum Tagomi și Juliana, explorează idei filozofice și căutări de adevăr, înconjurate de misterele cărților I Ching și "Lăcusta abia se târăște". O poveste complexă despre realități alternative și contradicții morale.

Cartea "Omul din Castelul Înalt" a câștigat premiul Hugo pentru Cel Mai Bun Roman în 1963 și a fost adaptat într-un serial pentru televiziune de către Amazon Prime Video sub numele de "Omul din Castelul Înalt" în 2015.

Citește și
Rezumat Visează androizii oi electrice de Philip K. Dick
Rezumat la cartea Ubik de Philip K. Dick
Rezumat la cartea Substanța M de Philip K. Dick
Rezumat Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch de Philip K. Dick
Rezumat Timpul dezarticulat de Philip K. Dick
Rezumat Jucătorii de pe Titan de Philip K. Dick
Rezumat Loterie solară de Philip K. Dick



Rezumat la cartea Omul din castelul înalt de Philip K. Dick


"Omul din Castelul Înalt" are loc într-o lume alternativă în care forțele Axei au câștigat al Doilea Război Mondial. În această versiune a realității, Franklin D. Roosevelt a fost asasinat în 1933, iar Statele Unite ale Americii nu s-au recuperat cu adevărat din Marea Depresiune. Ca rezultat, Statele Unite ale Americii nu s-au alăturat celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva forțelor Axei ale Germaniei Naziste, Japoniei Imperiale și Italiei Fasciste. Germania a cucerit cea mai mare parte a Europei și a învins Uniunea Sovietică, permițându-le să continue exterminarea a numeroase popoare. Puterile Axei au cucerit împreună Africa, în timp ce Japonia Imperială a preluat controlul asupra unei mari părți a Asiei. În timp ce Japonia a invadat coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, Germania a invadat coasta de est. Aliații au capitulat oficial în 1947, iar Statele Unite ale Americii au devenit o țară ocupată.

Statele Unite ale Americii sunt divizate. Regiunile controlate de japonezi în vest se numesc Statele Pacificului ale Americii. O zonă tampon în Munții Stâncoși separă SPA de teritoriile controlate de Germania, împărțite în două părți: Sudul și resturile Statelor Unite ale Americii în Nord. Sudul este controlat de un regim marionetă instalat de naziști, în timp ce SUA este condusă direct de naziști. În același timp, Canada rămâne independentă.

Robert Childan este proprietarul unui magazin de antichități din San Francisco în SPA în 1962. Cei mai mulți dintre clienții săi sunt japonezi bogați fascinați de obiecte din trecutul Americii. Childan îi disprețuiește pe clienții săi, în special pe un oficial de comerț numit Nobusuke Tagomi. Cu toate acestea, arată oarecare afecțiune pentru un cuplu tânăr numit Paul și Betty Kasoura. Tagomi îl roagă pe Childan să-i găsească un obiect antic interesant pe care să-l poată oferi unui important client suedez numit Baynes. Presiunea de a găsi antichitatea potrivită îl face pe Childan să fie anxios. În secret, pentru cei mai mulți oameni (inclusiv Childan), multe dintre produsele lui Childan sunt falsuri fabricate de corporația Wyndam-Matson.

Frank Frink este un muncitor metalurgist recent concediat de la Corporația Wyndam-Matson. El își ascunde identitatea evreiască schimbându-și numele din Fink în Frink și minte despre istoricul său de război. Deoarece găsirea unui loc de muncă este dificilă pentru Frank și alți evrei, el acceptă să înceapă o companie de bijuterii cu un fost coleg numit Ed McCarthy. Fosta soție a lui Frank, Juliana, locuiește în Statele Munților Stâncoși, considerate politico-neutre. Ea predă judo în Colorado și are o relație romantică cu un șofer italian de camion numit Joe Cinnadella. Asemenea multor personaje, Juliana crede în puterile profetice ale unei cărți de înțelepciune chinezească antică numite I Ching. Mulți citesc și o carte intitulată "Lăcusta abia se târăște", care imaginează o lume în care Aliații au câștigat cel de-Al Doilea Război Mondial. Naziștii interzic această carte, dar SPA permite publicarea ei. Juliana citește cartea într-o călătorie cu mașina spre Denver cu Joe.

Frank Frink îl șantajează pe fostul său șef dezvăluindu-i lui Childan că Corporația Wyndam-Matson i-a vândut antichități false. Utilizează banii din această șantajare pentru a începe o afacere cu bijuterii cu colegul său, Ed McCarthy. Nobusuke Tagomi dorește să înceapă întâlnirea cu Baynes, dar este frustrat de întârzierea constantă a acestuia. Baynes pretinde că așteaptă o terță parte misterioasă care vine din Japonia. Tagomi pune la îndoială onestitatea lui Baynes cu privire la identitatea sa. Când Martin Bormann, cancelarul Germaniei Naziste, moare neașteptat, creează un vid de putere care va fi curând umplut de unul dintre ceilalți oficiali naziști de rang înalt. Tagomi se îngrijorează de cantitatea masivă de putere pe care succesorul lui Bormann o va avea în calitate de cancelar. Frank îl trimite pe Ed cu bijuteriile lor la magazinul lui Childan. Childan este de acord să vândă câteva dintre obiectele originale printre antichitățile sale, dar numai în regim de consignație. Childan îi oferă o bijuterie lui Paul Kasoura, care crede că aceasta posedă o mare putere. Sugerează că Childan ar trebui să producă în masă bijuteriile. Suspectând că Paul îl testează, Childan este ofensat de sugestia lui Paul. Călătorind spre Denver, Joe Cinnadella sugerează neașteptat o deviere pentru a-l vizita pe Hawthorne Abendsen, omul care a scris "Lăcusta abia se târăște". În acest timp, Joseph Goebbels este anunțat ca noul cancelar german. Stând într-un hotel, Juliana descoperă că Joe este un asasin nazist secret din Elveția, trimis să-l ucidă pe Abendsen. Ea îl ucide pe Joe și apoi merge la Abendsen pentru a-l avertiza cu privire la complotul german împotriva lui.

Oficialul japonez ajunge în cele din urmă, astfel că Baynes este de acord să continue întâlnirea cu Nobusuke Tagomi. Bătrânul este dezvăluit a fi importantul general Tedeki. Baynes transmite secretul că germanii planifică să lanseze o bombă atomică împotriva Japoniei. Agenți naziști sosesc pentru a-l aresta pe Baynes și a împiedica dezvăluirea planurilor, denumite Operațiunea Dandelion. Tagomi intervine folosind un pistol antichitate; împușcă agenții și-l salvează pe Baynes. După ce se întoarce în Germania, Baynes află că Reinhard Heydrich ar putea pregăti o lovitură de stat împotriva lui Goebbels care ar putea împiedica Operațiunea Dandelion. Vinovăția de a ucide este imposibilă pentru Tagomi să o gestioneze. Are viziuni ale unei realități alternative ciudate în care japonezii nu controlează San Francisco. În același timp, Frank Frink este arestat de autorități, care cred că este evreu în secret. Cu toate acestea, este eliberat datorită intervenției lui Tagomi.

Juliana călătorește la Castelul Înalt, locuința fortificată unde Hawthorne Abendsen trăiește, în mod presupus. Cu toate acestea, i se spune că Abendsen nu mai respectă legenda omului din castelul înalt. În schimb, îl găsește într-o casă obișnuită și modestă, unde se distrează cu prietenii. Ea vorbește cu Abendsen și află că nu îi mai pasă de posibile comploturi de asasinat împotriva sa. Acesta recunoaște că a folosit I Ching pentru a scrie romanul său. Juliana folosește copia ei a cărții I Ching pentru a afla răspunsuri despre "Lăcusta abia se târăște". Este convinsă că cartea lui Abendsen conține un adevăr secret și, conform I Ching, are dreptate: Germania și Japonia chiar au pierdut cel de-Al Doilea Război Mondial. Ea îl părăsește și se îndepărtează, în noapte.