Rezumat Loterie solară de Philip K. Dick

Rezumat la cartea "Loterie Solară" de Philip K. Dick, în care este vorba despre o lume condusă de logica și cifrele unei strategii militare numerice, minimax, inspirată de serviciile secrete ale SUA și URSS. Maestrul Jocului, șeful guvernului mondial, este ales printr-o loterie computerizată, asigurând egalitatea șanselor. Într-un proces televizat captivant, un asasin este, aparent, ales aleatoriu, iar lupta sa pentru supraviețuire aduce respectul poporului. O intrigă plină de pericole se dezvoltă în jurul încercării de asasinare a noului Maestru al Jocurilor, evidențiind tehnologii telepatice și conspirații politice. În paralel, o echipă călătorește spre marginile sistemului solar în căutarea unui lider misterios.

Citește și
Rezumat Visează androizii oi electrice de Philip K. Dick
Rezumat la cartea Ubik de Philip K. Dick
Rezumat la cartea Substanța M de Philip K. Dick
Rezumat Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch de Philip K. Dick
Rezumat Timpul dezarticulat de Philip K. Dick
Rezumat Jucătorii de pe Titan de Philip K. Dick



Rezumat la cartea Loterie solară de Philip K. Dick


Acțiunea din cartea "Loterie solară" are loc într-o lume dominată de logică și cifre, bazată pe o strategie militară numerică folosită de serviciile de informații ale SUA și URSS numită minimax (parte a teoriei jocurilor). Maestrul Jocului, șeful guvernului mondial, este ales printr-o loterie sofisticată și computerizată (sortare). Acest element de randomizare servește ca formă de control social, deoarece nimeni - cel puțin în teorie - nu are vreun avantaj față de ceilalți în șansele lor de a deveni următorul Maestru al Jocului.

Distracția în societate constă într-un proces de selecție televizat în care un asasin este (presupus) ales în mod aleatoriu. Prin contracararea și suprimarea amenințărilor la adresa vieții sale, folosindu-se de bodyguarzii telepatici, liderul câștigă respectul poporului. Dacă își pierde viața, un nou Maestru al Jocului, precum și un alt asasin, sunt din nou selectați aleatoriu. Maeștrii Jocurilor au ocupat funcții pentru perioade de timp variind de la câteva minute până la mai mulți ani. Prin urmare, speranța de viață medie este de ordinul a câtorva săptămâni.

Romanul spune povestea lui Ted Benteley, un muncitor tânăr idealist nemulțumit de poziția sa în viață. Benteley încearcă să obțină un loc de muncă în prestigiosul birou al Maestrului Jocului, Reese Verrick. Cu toate acestea, Reese tocmai a fost forțat să părăsească funcția, iar Benteley este păcălit să depună un jurământ de fidelitate personală neîntreruptă față de fostul lider mondial. Verrick spune apoi clar că misiunea organizației sale este de a asasina noul Maestru al Jocului, Leon Cartwright, în cel mai anticipat "concurs" din lume.

Pentru a înfrânge rețeaua de securitate telepatică care-l protejează pe Cartwright, Verrick și echipa sa inventează un android numit Keith Pellig, în care mințile diferiților voluntari sunt alternate în scopul de a sparge orice blocaj telepatic stabil asupra asasinului. În cele din urmă, Cartwright îl ucide pe Verrick, iar Benteley, spre marea sa surprindere, devine următorul Maestru al Jocului.

O a doua intrigă se referă la o echipă de discipoli ai lui Leon Cartwright care călătoresc în cele mai îndepărtate colțuri ale sistemului solar în căutarea unei figuri misterioase numite John Preston, care, la 150 de ani de la dispariția sa, se crede că trăiește cumva pe legendara "a zecea planetă" cunoscută sub numele de "Discul Flăcării".