Rezumat Crimă la vicariat de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Crimă la vicariat" de Agatha Christie, în care este vorba despre misterul uciderii colonelului Protheroe într-un mic oraș englez. În timp ce parohii se ocupă de bârfe și indiscreții, detectiva bătrână Miss Marple își folosește perspicacitatea pentru a dezlega crima. Într-un context ironic, cei care mărturisesc inițial fapta, Lawrence Redding și Anne, soția colonelului ucis, sunt adevărații vinovați. Intriga devine mai complexă odată cu dezvăluirea răzbunării lui Dufosse, care susține că Lucius Protheroe era deja mort când a venit să îl ucidă. O combinație captivantă de deducții și răsturnări de situație face din această poveste un clasic al genului detectiv.



Rezumat la cartea Crimă la vicariat de Agatha Christie


Cartea "Crimă la vicariat", este un roman polițist din 1930 scris de legendara autoare de mistere Agatha Christie, care se referă la uciderea colonelului Lucius Protheroe, un bărbat atât de disprețuit încât mai multe persoane mărturisesc că au comis crima după ce fapta s-a întâmplat. Romanul îi are în prim-plan pe detectiva bătrână și necăsătorită Miss Marple în prima sa apariție din colecția de mistere a lui Agatha Christie.

Parohii din micul oraș St. Mary Mead se adună după slujbă pentru a bârfi despre diverse lucruri, inclusiv posibilele indiscreții ale lui Lettice, fiica lui Lucius Protheroe, care, se pare, trăiește în concubinaj cu artistul Lawrence Redding, și dispariția unui bilet de o liră din cutia de colectare. Miss Marple acceptă să ia prânzul cu Anne, soția nefericită a lui Lucius Protheroe. Seara, Miss Marple i se alătură lui Anne, lui Lawrence Redding, vicarului Leonard Clement, soției vicarului, Griselda, nepotului lor, Dennis, și preotului Hawes la casa parohială pentru cină. Fiecare dintre ei descrie cum l-ar ucide pe dezgustătorul colonel Lucius Protheroe; toți cu excepția lui Miss Marple. Servitoarea, Mary, îl urăște și ea pe Lucius Protheroe, după ce acestuia i-a făcut mare plăcere să-l trimită pe iubitul ei la închisoare cu acuzația de braconaj.

A doua zi, Lucius Protheroe este găsit ucis cu un glonț în cap în reședința parohială la ora 6:40. Un ceas spart indică ora 6:20, ceea ce o face pe Miss Marple să creadă că aceasta este ora morții, deși inspectorul Slack spune că crima ar fi putut avea loc în orice moment între 6:20 și 6:40. Lawrence Redding recunoaște crima, predându-se poliției. El spune că a făcut-o pentru Anne, fiica lui Lucius Protheroe. La rândul ei, Anne recunoaște crima, poate pentru a-l proteja pe Lawrence Redding. Miss Marple își oferă ajutorul inspectorului Slack, care inițial o respinge crezând-o o bătrână șovăitoare care nu poate ajuta prea mult. Ea îl contrazice arătând că ceasul spart a fost întors cu 15 minute, probabil pentru a o incrimina pe Anne, despre care se presupune că ar fi fost în reședința parohială la acea oră. Miss Marple crede, de asemenea, că focul de armă auzit în pădure la 6:30 a fost împușcătura care l-a ucis pe Lucius Protheroe, făcând ca ora 6:30 să fie ora morții, și că trupul lui Lucius Protheroe a fost mutat în reședința parohială.

Între timp, inspectorul Slack îl prinde pe Dufosse încercând să scape de pe proprietate în miez de noapte. Dufosse mărturisește că a încercat să-l ucidă pe Lucius Protheroe ca răzbunare pentru faptul că acesta l-a predat pe fiul său Henri naziștilor în timpul războiului. Cu toate acestea, Dufosse spune că Lucius Protheroe era deja mort în momentul în care a ajuns la reședința parohială pentru a-l ucide.

Pe parcursul cărții, Miss Marple folosește perspicacitatea sa și cunoștințele despre politica personală a diverselor persoane din parohie pentru a rezolva crima. La final, ironic, cei doi oameni care au recunoscut inițial crima, Lawrence Redding și Anne, soția colonelului ucis, sunt cei vinovați, ceea ce înseamnă că răspunsul la enigmă era în fața ochilor în toată această vreme.