Rezumat Misterioasa afacere de la Styles de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Misterioasa afacere de la Styles" de Agatha Christie, în care este vorba despre intrigi mortale din timpul Primului Război Mondial. Văduva Emily Cavendish se recăsătorește cu Alfred Inglethorp, declanșând o succesiune de evenimente înspăimântătoare. În mijlocul unei conspirații, Alfred și complicele Evelyn Howard plănuiesc asasinarea lui Emily pentru a pune mâna pe averea ei. Cu un fir subțire între adevăr și ficțiune, planurile malefice sunt descoperite de detectivul Hercule Poirot, care dezvăluie adevărații vinovați și aduce lumină asupra crimelor terifiante comise la conacul Styles.



Rezumat la cartea Misterioasa afacere de la Styles de Agatha Christie


În mijlocul Primului Război Mondial, văduva Emily Cavendish se căsătorește cu Alfred Inglethorp, secretarul responsabil de multe dintre activitățile ei caritabile din timpul războiului. Primul ei soț a murit acum mulți ani, lăsând conacul Styles și o considerabilă sumă de bani soției sale, să facă cu ei ce dorește. Emily Inglethorp este însă o deținătoare inconsecventă a proprietății respective, având obiceiul de a-și rescrie adesea testamentul. Fiii săi vitregi, John și Lawrence Cavendish, au avut în mod tradițional cel mai mult de câștigat din moștenirea ei, dar adăugarea lui Alfred Inglethorp le-a dat peste cap așteptările.

Aproape instantaneu, trădătorul Alfred Inglethorp pune la cale un plan de a-și ucide soția și de a-i lua averea. Colaborează cu Evelyn Howard, una dintre cele mai apropiate asociate ale lui Emily. Împreună, ei plănuiesc să introducă stricnină în medicamentul ei obișnuit, știind că, datorită unei reacții chimice specifice, otrava nu va avea efect până când ultima picătură cristalizată de stricnină se va așeza pe fundul amestecului și va fi înghițită. Pentru a devia suspiciunea, ei pun la cale un plan bizar pentru a arunca bănuiala asupra lui John Cavendish, legând fals cumpărarea de stricnină de scrisul fiului vitreg și aranjând ca el să fie într-o locație îndepărtată fără alibi când fapta este săvârșită. În noaptea în care ultima înghițitură urmează să fie luată, Alfred taie firul la clopoțelul de serviciu al lui Emily și așteaptă de la distanță ca moartea să survină.

Mai multe împrejurări complică planul. În primul rând, John îl invită pe vechiul său prieten Arthur Hastings să vină să stea la Styles; curiozitatea și conexiunile lui Arthur se vor dovedi a fi o problemă enervantă pentru Alfred și Evelyn. Emily uită să-și ia medicamentul. Supărată de sugestia scrisorii false că fiul vitreg ar avea o aventură, Emily îl exclude din testament. Cu toate acestea, în timp ce căuta un timbru cu care să trimită testamentul actualizat avocatului ei, dă peste o scrisoare neterminată de la Alfred către Evelyn, care conține detalii referitoare la planul lor perfid. Emily arde în grabă testamentul și petrece o noapte neliniștită temându-se pentru viața ei.

A doua zi, Alfred părăsește conacul, sigur că Emily va lua medicamentul și va muri. Emily primește o cafea în timpul nopții, dar o varsă pe podea, lăsând în urmă o pistă falsă. Ea consumă cacao și, din nefericire, doza fatală de bromură. Fără să știe Alfred, Mary, soția geloasă a lui John, a pus drogul mai devreme în ceașca cu cacao a lui Emily cu o pudră inofensivă pentru somn, în scopul de a intra în camera Emiliei și a fura scrisoarea ce-l incrimina pe John. Emily începe să sufere convulsii în timp ce Mary speriată încă se află în cameră. Mary fuge în grabă, lăsând în urmă diverse indicii false. Mai rău, Lawrence complică lucrurile ascunzând dovezi care ar putea-o incrimina pe Cynthia, tânăra care stă în camera de lângă cea a Emiliei.

A doua zi, familia este nerăbdătoare să-l acuze pe Alfred de crimă, dar nu găsește nimic care să-l lege de fapta respectivă. Evelyn, de asemenea, face un spectacol din a-l acuza pe Alfred de crimă. Ea vrea ca el să fie judecat pentru crimă, deoarece are un alibi solid, care îl va exonera de orice acuzare viitoare. Arthur îl recrutează imediat prietenul său Hercule Poirot să investigheze. Poirot, un refugiat de război belgian și fost detectiv, locuiește în orașul învecinat datorită bunăvoinței lui Emily Inglethorp. El este dornic să-și pună mintea ascuțită și faimoasă, în slujba ei. Inspectează camera și apoi ordonă imediat să fie ținută închisă. Alfred nu este niciodată singur în cameră suficient de mult timp pentru a ascunde scrisoarea pe care Emily o descoperise despre el și Evelyn. În schimb, el rupe această scrisoare în trei bucăți și le îndoaie, punându-le deasupra șemineului pentru a fi folosite ca hârtie de aprins focul.

Poirot analizează indiciile, eliminând cu pricepere o pistă falsă după alta. La o anchetă împotriva lui Alfred, Poirot este suspicios și îi prezintă rapid alibiurile lui Alfred, într-un efort de a preveni un proces prea grabnic. Doar după ce John Cavendish este adus în fața instanței pe baza dovezilor inventate de Alfred și Evelyn, Poirot dezvăluie tot ce știe, inclusiv scrisoarea ruptă de de pe șemineu. Criminalii adevărați sunt arestați și toată lumea este uimită de abilitățile lui Poirot. Alfred și Evelyn sunt arestați, iar mulți dintre membrii familiei Cavendish devin mai apropiați ca familie datorită experienței prin care au trecut.