Rezumat Adversarul secret de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Adversarul secret" de Agatha Christie, în care este vorba despre Tommy Beresford și Prudence "Tuppence" Cowley, eroii cărții, care formează agenția de detectivi "The Young Adventurers, Ltd." în Londra anului 1920. În căutarea agentei britanice dispărute, Jane Finn, ei descoperă un complot complex și un inamic misterios, Domnul Brown. Într-un final tensionat, adevărurile ies la iveală, dezvăluind o rețea de trădări și identități false. Cu ingeniozitate și curaj, Tommy și Tuppence rezolvă misterul, punând capăt conspirației și aducând vinovații în fața justiției, într-un final fericit ce marchează logodna lor și descoperirea adevărului ascuns.



Rezumat la cartea Adversarul secret de Agatha Christie


În Londra anului 1920, soldatul lăsat la vatră Tommy Beresford se reunește cu prietena sa din copilărie și voluntară în război, Prudence "Tuppence" Cowley. Fără slujbă și bani, ei înființează agenția de detectivi particulari numită "The Young Adventurers, Ltd". Primul lor client, un domn Whittington, îi face lui Tuppence o ofertă suspicios de generoasă. Amintindu-și de o anecdotă aparent fără legătură a lui Tommy, când Whittington o întreabă pe Tuppence cum o cheamă, ea îi dă numele fals "Jane Finn". Whittington este șocat și îi oferă 50 de lire drept șpagă și dispare. Carter, un vechi prieten al lui Tommy din serviciul britanic de informații, le spune că Jane Finn era o agentă britanică care a dispărut în timp ce încerca să livreze un tratat secret la ambasada americană din Londra. Tommy și Tuppence sunt de acord să o găsească, dar Carter îi avertizează despre un agent inamic cunoscut doar ca "Domnul Brown". În căutarea lui Jane Finn se află și vărul ei Julius Hersheimmer, un multimilionar american.

Investigația lui Tommy și Tuppence îi conduce la casa doamnei Marguerite "Rita" Vandemeyer, o femeie cu mai mulți prieteni influenți, inclusiv Whittington și consilierul regelui Sir James Peel Edgerton. Tuppence obține un post ca menajeră la doamna Vandemeyer și cere ajutorul unui băiat tânăr care lucrează acolo numit Albert. Tuppence o aude pe doamna Vandemeyer menționându-l pe Domnul Brown și o obligă să recunoască că îi cunoaște adevărata identitate. Doamna Vandemeyer țipă, se prăbușește și șoptește "Domnul Brown" către Tuppence chiar înainte de a muri. Tuppence primește o telegramă semnată de Tommy și pornește în urmărirea lui.

Între timp, Tommy îl urmărește pe Boris Ivanovici, un alt asociat al Ritei, până la o casă din Soho, unde Tommy este luat prizonier în timp ce încearcă să asculte o întâlnire a conspiratorilor bolșevici. O tânără franceză de la casa respectivă, Annette, îi aranjează evadarea, dar refuză să plece cu el. Tommy se întoarce la Ritz și o găsește pe Tuppence.

Sir James o descoperă pe Jane Finn, care și-a recăpătat memoria după un accident. Ea le spune unde a ascuns tratatul, dar ei găsesc în schimb un mesaj de la Domnul Brown. În timp ce caută hârtie de scris în sertarul lui Julius, Tommy găsește o fotografie cu Annette. Tommy concluzionează că Annette este adevărata Jane Finn și că Jane Finn pe care au întâlnit-o a fost o momeală pentru a le opri investigația. Obține o copie originală a telegramei trimisă lui Tuppence și observă că destinația ei a fost modificată pe copia pe care a citit-o. Tommy și Albert se îndreaptă spre destinația corectă.

Hersheimmer aranjează eliberarea lui Tuppence și a Annettei. La reședința lui Sir James, Jane povestește: după ce a primit pachetul, a devenit suspicioasă pe doamna Vandemeyer. Jane a pus foi albe în pachetul original, ascunzând tratatul în paginile unei reviste. Călătorind din Irlanda, a fost jefuită și dusă la casa din Soho. Observând intenția răpitorilor, Jane a simulat amnezia, comunicând doar în franceză. A ascuns tratatul într-un tablou din camera ei și de atunci a continuat cu rolul de "Annette". Tuppence bănuiește că Hersheimmer este Domnul Brown. Sir James este de acord, adăugând că adevăratul Hersheimmer a fost ucis în America și că impostorul său a omorât-o pe doamna Vandemeyer. Ei se grăbesc spre Soho, recuperând tratatul din casa respectivă. Sir James dezvăluie că el este adevăratul Domn Brown și le spune planul său de a-i ucide, de a se răni și apoi de a da vina pe evazivul Domn Brown. Julius și Tommy, care se ascund în cameră, îl înving pe Sir James. Acesta comite sinucidere folosind o otravă ascunsă în inelul său, dovada convingătoare pentru a-l face pe Domnul Carter să creadă în vina vechiului său prieten.

Rolul lui Tommy în rezolvarea misterului îl convinge pe bătrânul său unchi bogat să-l sprijine financiar și să-l desemneze pe Tommy moștenitor. Romanul se încheie cu Hersheimmer logodindu-se cu Jane, precum și cu Tommy și Tuppence făcând același lucru.