Rezumat Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky

Rezumat la cartea Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky în care este vorba despre întâlnirea dintre o expediție umană și o civilizație de păianjeni avansată tehnologic. Cartea Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky este o poveste SF care explorează întâlnirea dintre două specii inteligente: oamenii și păianjenii. Povestea începe cu o expediție umană care călătorește prin spațiu în căutarea unei noi case. Oamenii găsesc o planetă care pare perfectă pentru ei, dar este deja locuită de păianjeni. Păianjenii sunt o specie inteligentă și avansată, care au dezvoltat o tehnologie uimitoare. Ei au o înțelegere profundă a universului și o legătură puternică cu natura. Oamenii și păianjenii se înfruntă la început, dar în cele din urmă ajung să înțeleagă că trebuie să lucreze împreună pentru a supraviețui. În cele din urmă, păianjenii folosesc o tehnologie numită nanovirus pentru a schimba modul în care oamenii îi percep. În loc să-i vadă ca pe niște inamici, oamenii încep să-i vadă pe păianjeni ca pe niște prieteni și frați. Cartea se încheie cu o imagine optimistă a viitorului, în care oamenii și păianjenii trăiesc împreună în pace și armonie.



Rezumat la cartea Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky


Romanul este împărțit în două povești care alternează de la capitol la capitol. Pentru acest rezumat al cărții, fiecare secțiune va fi împărțită pentru simplitate, în povestea umană și povestea păianjenilor. Structura exactă a romanului va fi în rezumatele individuale, precum și în secțiunea de structură.

Romanul începe pe nava numită Brin 2, unde Avarna Kern privește o planetă verde pe care ea o numește în secret Kern's World. În timp ce ține un discurs echipajului despre succesul lor, ea se gândește că acest proiect este apogeul muncii sale grele. Kern's World, alături de multe alte planete, fac parte dintr-un proiect de terraformare care va permite colonizarea umană în afara Pământului. Pentru Kern însă, planeta ei este un experiment asupra vieții și evoluției, în timp ce ea intenționează să elibereze o grămadă de maimuțe alături de un nanovirus avansat pentru a vedea dacă pot evolua în inteligență precum oamenii. Le spune celorlalți că este pentru a crea o specie supusă viitorilor coloniști, dar cel mai mult îi pasă de experimentul ei. Cu toate acestea, în timp ce se pregătește să elibereze maimuțele și o capsulă Sentry care va orbita și observa planeta timp de un an, un om pe nume Sterling destinat să călătorească cu capsula, începe o conversație în sala mașinilor. Acolo, el dezvăluie că este agent al unui grup numit NUN, care crede că singura viață din galaxie ar trebui să fie pe Pământ și disprețuiește ideea lui Kern de a crea o nouă specie. Neputând să-și salveze echipajul, Kern se grăbește la capsula Sentry pe care o lansează împreună cu experimentul ei. Cu toate acestea, din cauza problemelor create de Sterling, maimuțele ard în atmosferă și nava este distrusă. Kern își încarcă o parte a creierului în sistemele capsulei și trimite un semnal de alarmă la care știe că nu se va răspunde timp de cel puțin 40 de ani. AI-ul capsulei, numit Eliza, o pune pe Kern în somn criogenic.

Cu toate acestea, 14 ani mai târziu, Kern este trezită și află că un semnal electronic a șters fiecare dispozitiv din galaxia cunoscută și că toate transmisiile dinspre Pământ au dispărut. Eliza îi spune lui Kern că au supraviețuit pentru că încărcarea lui Kern a făcut-o imună la semnal. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că Kern este prinsă în capsula de pază pentru o perioadă nedeterminată de timp. Lamentându-și eșecul experimentului și violența lipsită de sens de pe Pământ, Kern îi spune lui Eliza să o trezească când crede că are nevoie de ea, iar Eliza acceptă. Totuși, Kern nu știe că nanovirusul a supraviețuit căderii pe planetă și a început procesul de evoluție pe o specie de păianjen, cu primul păianjen numit Portia, care depune primele ouă infectate cu nanovirus, despre care naratorul spune că vor crește și vor prelua lumea pentru ei înșiși.

2000 de ani mai târziu, un clasicist pe nume Holsten Mason este trezit de o ingineră pe nume Isa Lain pentru că au interceptat un semnal necunoscut. El este dus la comandantul de navă Vrie Guyen care îi cere lui Holsten să-l traducă. După ceva timp, Holsten își dă seama că este un semnal de alarmă al Imperiului Vechi provenit exact din locul în care vechile hărți ale stelelor spuneau că ar fi o planetă locuibilă. Încântat, Guyen spune că toți vor reveni la somn criogenic până când vor ajunge pe planetă. Holsten și Lain stau trezi mai mult timp și ajung să se culce împreună înainte de a se întoarce în capsulele lor criogenice. Doi ani mai târziu, Holsten este trezit din nou alături de tot echipajul cheie. Guyen îi informează despre planeta pe care au ajuns, explicând că este un proiect de terraformare al Imperiului Vechi și că aici ar fi trebuit să fie casa lor. În timp ce ceilalți membri ai echipajului sunt sceptici, Holsten confirmă că există dovezi ale acestor proiecte și Guyen spune că trebuie să se apropie de planetă. Holsten apoi lucrează împreună cu Lain pentru a încerca să descifreze semnalul. Holsten cunoaște limba, dar nu poate să-și dea seama ce răspuns vrea să primească semnalul. În timp ce lucrează să-l descifreze, Holsten realizează că semnalul se reflectă de pe planetă, ceea ce implică faptul că ar putea exista viață acolo. La cererea lui Lain, Holsten trimite același semnal de alarmă înapoi, care îl face să se oprească.

Pe Kern's World - numită planeta verde de către oameni - o nouă generație de Portia călătorește cu prietena ei Bianca și cu un mascul fără nume în afara teritoriului lor în căutare de informații. Virusul nano a evoluat atât aspectele fizice, cât și pe cele intelectuale ale păianjenilor, ceea ce a dus la crearea unui concept pe care păianjenii îl numesc Înțelegere. Această Înțelegere este o monedă valoroasă care, odată învățată, este transferată copiilor lor, construindu-se de-a lungul mai multor generații. După ceva timp, grupul lui Portia ajunge la un cuib mic și oferă să schimbe Înțelegerea despre afide - o creatură pe care au domesticit-o pentru a face miere - în schimbul unor informații despre pământul de dincolo de cuib. După ce Bianca se luptă cu liderul pentru dominanță, cu praștia făcută manual de Portia, un al doilea păianjen acceptă schimbul. Află că vecinii cuibului sunt foarte agresivi, iar Portia decide să investigheze singură, deoarece ar putea fi o amenințare pentru casa ei, Marele Cuib. Ei călătoresc în colonia furnicilor și află despre armele lor și despre modul în care este creată colonia. În cele din urmă, Portia găsește un cristal necunoscut și îl fură, fără să știe că a furat ochiul zeului furnicilor.

Între timp, pe Gilgamesh, Holsten începe să comunice cu o AI numită Eliza. Cu toate acestea, își dă seama rapid că există o retransmitere secundară, mai eratică, alături de Eliza, care pare confuză în ceea ce privește locul în care se află sau ce i se întâmplă. Eliza le spune că nu sunt bineveniți pe planetă dar apoi, Kern însăși preia sistemele Gilgamesh și apare pe ecranul lor. Ea le spune că nu le va permite să-i perturbe experimentul, numindu-i un tip mai rău de maimuțe. Ea se oferă să-i trimită pe altă planetă, ceea ce Guyen acceptă cu reticență. Odată ce Kern a părăsit Gilgamesh, Karst dezvăluie imagini pe care le-a obținut de la suprafața planetei dar drona sa este distrusă de un păianjen uriaș, chiar dacă Kern le-a spus că experimentează doar cu maimuțe.

Generații mai târziu, o nouă Portia și rudele ei sunt în război cu furnicile fără minte. Ea privește distrugerea unuia dintre orașele lor numit Cei Șapte Copaci, în timp ce furnicile l-au incendiat. Portia se întoarce la Marele Cuib și se întâlnește cu grupul ei de semeni pentru a decide cum să salveze Marele Cuib. Portia călătorește apoi la templu unde un mesaj necunoscut de la mesager a adus confort păianjenilor în ciuda războiului. Portia este apoi invitată să se întâlnească cu prietena și savanta ei, Bianca, care are un plan pentru a pune capăt războiului.

Între timp pe Gilgamesh, Holsten este trezit de un grup de rebeli care refuză să fie trimiși pe colonia de pe lună pe care Guyen le-a ordonat să se ducă. Liderul, pe nume Scoles, îl duce pe Holsten la Lain dar înainte îi explică, cu ajutorul unei femei pe nume Nessel, că colonia de pe lună este o capcană mortală și că Guyen îi forțează să meargă acolo doar pentru propriul său ego. Când Guyen refuză să negocieze, Scoles și echipajul lui îi iau pe Lain și pe Holsten într-o navă și o lansează spre Kern's World în ciuda faptului că niciunul dintre ei nu știe nimic despre Kern sau despre păianjeni. Karst îi urmărește într-o navă separată și Kern îi contactează deși este conștient că sunt fugari. Holsten încearcă să-i convingă cu argumente, dar în același timp lucrează cu Lain pentru a-i induce în eroare cu o imagine a păianjenilor, acest lucru permițându-le să ajungă în atmosferă. Cu toate acestea, nava se rupe în două și se prăbușește la suprafață.

Între timp, Bianca o folosește pe Portia și un grup de luptătoare feminine pentru a planta o armă în colonia de furnici. Ea le deghizează cu coaja și mirosul unui gândac care trăiește printre furnici, dar arma se declanșează prematur. Totuși, substanțele chimice copleșesc furnicile și Bianca este capabilă să le reprogrameze ca furnici domestice proprii. Ea îi spune apoi Portiei că ceva mare a căzut din cer.

Holsten se trezește pe suprafața planetei fără marfa pe care Scoles voia să o folosească pentru a coloniza. Când trimit pe cineva să verifice aerul, sunt atacați de o hoardă de furnici și păianjeni cu o furnică care explodează în interiorul navei. Sunt forțați să se retragă în vechea sală de marfă când Karts sosește și cere eliberarea lui Lain și Holsten. Odată recuperați, Karst îi împușcă pe toți ceilalți rebeli și spune că trebuie să părăsească planeta sau Kern îi va distruge. Cu toate acestea, Nessel fuge și este ulterior capturată de păianjeni care o studiază pe ea și pe ceilalți oameni morți (pe care îi numesc giganți), crezând că sunt un dar de la mesager care să le aducă succesul.

Generații mai târziu, o epidemie devastatoare se răspândește în societatea păianjenilor. Portia se străduiește să găsească un remediu și îl folosește pe asistentul ei Fabian pentru a aduce înapoi trei păianjeni mici imuni la boală. Încearcă să le descopere secretul, dar prietena ei Bianca sosește și se oferă să ajute dacă Portia va vorbi cu templul și o va lăsa pe Bianca să vorbească cu mesagerul. Cei trei folosesc apoi notițe de la o altă savantă pe nume Viola și descoperă atât ADN-ul, cât și existența nanovirusului. Ei folosesc acest lucru pentru a crea un ser care salvează Marele Cuib cu prețul a multor vieți. Acest lucru creează o nouă idee, cum că mesagerul este în fiecare păianjen și că Înțelegerea poate fi transmisă între adulți în loc să se bazeze exclusiv pe urmași.

Între timp, Gilgamesh - după ce a lăsat în urmă un grup de coloniști pe o lună - sosește la un alt proiect pe care îl numesc planeta gri. Vitas explică că este locuită de o ciupercă care consumă tot ce atinge și că nu pot coloniza aici. Cu toate acestea, Guyen este cel mai interesat de tehnologia Imperiului Vechi, spunându-i echipajului să doteze Gilgamesh cu tot ce pot. În secret, Guyen îl forțează pe Holsten să lucreze la un proiect secret, luându-l în cele mai îndepărtate zone ale stației. Lain îl ajută pe Holsten în secret, deoarece nu are încredere în Guyen. Ei găsesc un dispozitiv pe care Holsten îl traduce ca fiind o specie de mașină de încărcare. Aceasta îl entuziasmează pe Guyen, dar abia la cina cu Lain, Holsten își dă seama că există dovada unei mașini care funcționează în mintea fragmentată a lui Kern.

Mai multe generații trec și păianjenii sunt copleșiți de un fanatism religios, deoarece mesagerul a început să vorbească direct cu ei. Cu toate acestea, designul complex al mesagerului îi încurcă pe păianjeni care simt că eșuează în planul divin, în ciuda descoperirilor semnificative de progrese tehnologice de sine stătătoare. Cu toate acestea, societatea lor începe să se fragmenteze între cei care cred în mesager și cei care vor să îl pună la îndoială. Există, de asemenea, o diviziune tot mai mare între masculi și femele, deoarece un mascul deosebit de inteligent pe nume Fabian, decide să-și părăsească partenera Portia și să se îndrepte spre Cei Șapte Copaci alături de eretica Bianca, și să-și construiască propriul lor grup. Fabian are o nouă Înțelegere despre cum să reprogrameze furnicile în orice moment cu o singură substanță chimică, permițându-le să îndeplinească mai multe sarcini fără a necesita colonii complet noi. Acest lucru devine esențial pe măsură ce Cei Șapte Copaci se apără de o cruciadă trimisă de Marele Cuib. Datorită lui Fabian, Cei Șapte Copaci forțează Marele Cuib să se predea, iar fanatismul religios este înlocuit cu o ruptură serioasă între studiile religioase și credințe practice, științifice. Înțelegerea lui Fabian a declanșat o revoluție, dar a fost ucis înainte ca acest lucru să se întâmple.

Între timp, Holsten este trezit și plasat într-o celulă la bordul lui Gilgamesh, unde sute de încărcături umane au fost eliberate și încep să se înmulțească. După aproape o lună de traduceri fără sens, Holsten este capturat din nou, dar dus la Lain de această dată. Ea îi spune că Guyen a creat o sectă din marfa trezită, numindu-se salvatorul lor. El vrea să se urce pe Gilgamesh, dar Lain crede cu tărie că acest lucru va bloca sistemele. Când Karst și Vitas refuză să ajute, Holsten este capturat a treia oară, dar cere să vorbească cu Guyen însuși. Comandantul este incredibil de bătrân și trăiește cu ajutorul suportului avansat de menținere în viață. El îi spune lui Holsten că nu a intenționat ca proiectul să dureze atât de mult și că urăște generațiile de vieți irosite pentru asta. Cu toate acestea, crede că el este singura persoană care poate să-i conducă spre planeta verde. Holsten aproape îl crede, până când Guyen dezvăluie că toată lumea de pe colonia lunară a murit și că aceștia au meritat să moară. Apoi începe încărcarea și Vitas permite să se întâmple asta până când Lain îl împușcă în cap. Cu o parte a creierului lui Guyen în sistem, Lain îi spune lui Holsten să se adăpostească în timp ce ea se luptă să-l țină pe Guyen sub control.

Mai multe generații trec din nou și o nouă Portia, Bianca și Viola lucrează împreună pentru lansarea Sky Nest, o construcție de tip balon care va duce o mică echipă în spațiu. În acest moment, Înțelegerea este o marfă care poate fi schimbată în orice moment folosind biblioteci instalate în diverse metropole. Bianca însăși este capabilă să dețină o cantitate excesivă de Înțelegeri și le schimbă între ele pentru a îndeplini orice sarcină necesară. Pe măsură ce Portia și echipa ei se îndreaptă spre spațiu, Bianca îi spune mesagerului că vin să o vadă pe Ea. Ea trimite apoi diverse fotografii ale păianjenilor și a casei lor. Acest lucru provoacă o criză emoțională în Kern când realizează că nu interacționează deloc cu maimuțe, ci cu păianjeni monstruoși. Cu toate acestea, ea ajunge să realizeze că aceștia sunt copiii ei, indiferent de cum arată, și că este de acord să-i ajute. Pe Sky Nest, Portia și Fabian se pregătesc să lanseze primul satelit al păianjenilor. Cu toate acestea, atunci când Portia aproape moare înghețată, Fabian își sacrifică viața pentru a o ține în viață. Portia continuă să se concentreze pe metode mai sigure de călătorie în spațiu pe măsură ce păianjenii se pregătesc pentru invazia iminentă a Gilgameshului.

La sute de ani lumină distanță, Holsten este trezit de un extraterestru pe care nu-l recunoaște. Îi spune că ei sunt de fapt descendenții umani ai echipajului cheie și că bunica lor este Lain. Holsten o întâlnește pe vechea lui dragoste care îi explică că încărcarea lui Guyen aproape a distrus Gilgamesh-ul și că a fost plecată 15 ani încercând să repare daunele. Se plânge că nu a putut beneficia de susținerea lui Holsten, dar spune că nu voia să-l piardă pe măsură ce îmbătrânește singură. Apoi dezvăluie că au o fiică care doarme în criogenă ca un embrion alături de alte sute. Ea îi cere lui Holsten să se întoarcă la somn pentru a putea ajuta la crearea unui lumi pe planeta verde unde fiica lor să poată trăi în liniște.

Din nou, trec multe generații când Holsten este trezit alături de Vitas și Karst pentru a lucra cu echipajele navei care au menținut Gilgamesh-ul în mișcare în drum spre planeta verde. În timp ce Karst pregătește o invazie, sunt șocați să descopere că păianjenii au construit o pânză complexă pe orbită, ceea ce face dificilă o coborâre pe planetă. Ei decid să o trezească pe Lain care acum este foarte bătrână și care este hotărâtă să ajungă pe planeta Kern înainte de a muri. Cu toate acestea, păianjenii au petrecut și ei nenumărate generații pregătindu-se pentru această bătălie cu Gilgamesh, iar Kern însuși a fost chiar încărcat într-un tip de sistem informatic condus de Fabian, cel mai bun prieten al acestuia. În timp ce Gilgamesh începe atacul asupra plaselor, păianjenii, conduși de Bianca, se lansează spre navă. În cele din urmă, își găsesc drumul în navă și atacă orice om (pe care continuă să-i numească giganți) pe care îl văd, inclusiv Karst, toți soldații săi și fiecare familie pe care o găsesc. În cele din urmă, păianjenii eliberează un gaz toxic necunoscut în alimentarea cu aer a oamenilor înainte de a merge în laboratorul lui Vitas. Ea, de asemenea, este mușcată de păianjeni în timp ce Lain și Holsten realizează că sunt singurii care au rămas. Cu toate acestea, Karst - pe care îl credeau mort - le spune să cedeze căci păianjenii sunt la fel ca ei.

Pe măsură ce naveta ajunge pe planetă, se dezvăluie că păianjenii au mers să eradicheze oamenii, împotriva sfatului lui Kern de a nu face asta. În schimb, au recreat nanovirusul să funcționeze pe oameni folosind studii ale vertebratelor și observații ale giganților anteriori. Virusul însă, nu îmbunătățește evoluția, ci reprogramează creierul uman să vadă păianjenii ca pe copiii lor și niciunul dintre oameni să nu se mai teamă. Lain însăși este adusă de pe navă de Holsten și moare fericită pe lumea spre care a condus și omenirea.

Peste cel puțin trei generații, o tânără Helena Holsten Lain se pregătește pentru un zbor pe nou creata Voyager, o navă vie cu o inimă artificială făcută din părți de la Avrane Kern. Ea face parte dintr-o echipă mixtă condusă de Portia care planifică o explorare în cosmos după ce a găsit un semnal necunoscut. Lucrând împreună, cele două specii își combină Înțelegerea și se întorc înapoi în regiuni necunoscute ale spațiului.