Rezumat Moartea unui comis voiajor de Arthur Miller

 Rezumatul scurt al piesei de teatru "Moartea unui comis voiajor" scrisă de Arthur Miller despre un bărbat pe nume Willy Loman, căsătorit și cu doi copii. Willy este supărat că cei doi băieți ai săi încă nu și-au găsit calea în viață, dar aceștia îi spun că în curând vor avea oportunitatea de a deschide o afacere.


Rezumat Moartea unui comis voiajor
de Arthur Miller


Willy Loman se întoarce acasă epuizat după o călătorie de afaceri pe care a scurtat-o. Îngrijorat de starea de spirit a lui Willy și de recentul accident de mașină pe care l-a avut, soția sa Linda îi sugerează să-i ceară șefului său Howard Wagner să-i permită să lucreze în orașul său natal, astfel încât să nu fie nevoit să călătorească. Willy se plânge Lindei că fiul lor, Biff, nu a făcut încă nimic cu viața lui. În ciuda potențialului pe care Biff îl avea ca jucător de fotbal în liceu, el a eșuat la matematică și, prin urmare, nu a putut intra la o universitate.

Biff și fratele său mai mic, Happy, care rămâne temporar cu Willy și Linda după întoarcerea neașteptată a lui Biff din Occident, își amintesc împreună de copilăria lor. Aceștia discută despre degradarea mentală a tatălui lor, la care au fost martori în ultimii lor anii de liceu. În cele din urmă, Willy intră în cameră și este supărat că cei doi băieți nu au făcut nimic în viață. Într-un efort de a-și liniști tatăl, Biff și Happy îi spun că Biff intenționează să facă o propunere de afaceri a doua zi.

A doua zi, Willy merge să-i ceară lui Howard un loc de muncă în oraș, în timp ce Biff merge să facă o propunere de afaceri, dar amândoi eșuează; Willy se enervează și ajunge să fie concediat când Howard îi spune că are nevoie de odihnă și că nu mai poate reprezenta compania. În tot acest timp, Biff așteaptă ore întregi pentru a vedea un fost angajator care nu-și amintește de el și îl refuză. Biff fură impulsiv un stilou. Willy merge apoi la biroul vecinului său Charley, unde dă peste fiul acestuia, Bernard, acum un avocat de succes. Bernard îi spune că Biff a vrut inițial să meargă la școala de vară pentru a compensa eșecul la matematică, dar ceva s-a întâmplat la Boston când Biff a mers să-l viziteze pe tatăl său care i-a schimbat părerea. Charley îi dă lui Willy, acum șomer, bani pentru a-și plăti prima de asigurare de viață, iar Willy îl șochează pe Charley remarcând că, în cele din urmă, un bărbat „valorează mai mult mort decât viu”.



Fericiți, Biff și Willy se întâlnesc la cină într-un restaurant, dar Willy refuză să audă vești proaste de la Biff. Happy încearcă să-l facă pe Biff să-l mintă pe tatăl lor. Biff încearcă să-i spună ce s-a întâmplat dar Willy se enervează și își aduce aminte de ce s-a petrecut la Boston în ziua în care Biff a venit să-l vadă: Willy fusese la Boston pentru a munci iar Biff a mers să-l viziteze pentru a-l ruga să-l convingă pe profesorul său să-i schimbe nota de la matematică. Willy se afla în mijlocul unei aventuri cu o recepționistă, când Biff a ajuns neașteptat la camera de hotel și a văzut-o pe femeie, care era pe jumătate îmbrăcată. Biff nu a acceptat povestea pe care tatăl său i-a spus-o și cu furie, l-a respins făcându-l mincinos și fals, înainte de a ieși afară. Din acel moment, părerea lui Biff despre tatăl său s-a schimbat și l-a derutat.

Biff părăsește restaurantul frustrat, urmat de Happy și de două fete pe care acesta le-a sedus, lăsând în urmă un Willy confuz și supărat. Când se întorc mai târziu acasă, Linda îi confruntă supărată pentru că și-au abandonat tatăl. Biff încearcă să se împace cu Willy, dar discuția se aprinde rapid de la un alt argument. Biff îi spune clar tatălui său că el nu este destinat a face lucruri mărețe, insistând că amândoi sunt pur și simplu oameni obișnuiți meniți să ducă vieți obișnuite. Biff îl îmbrățișează pe Willy și începe să plângă în timp ce încearcă să-l facă pe acesta să renunțe la așteptările sale nerealiste. În loc să asculte ceea ce spune Biff, Willy pare să creadă că fiul său l-a iertat și că va urma ceea ce i-a spus, iar după ce Linda se duce la culcare, el trece printr-o ultimă halucinație, în care crede că vorbește cu Ben, fratele său mort de mult timp. În mintea lui Willy, Ben aprobă schema pe care Willy vrea s-o facă și anume, să se sinucidă pentru a-i oferi lui Biff banii de pe polița de asigurare. Willy iese din casă, iar Biff și Linda strigă disperați în timp ce sunetul mașinii lui Willy dispare ușor.

Scena finală are loc la înmormântarea lui Willy, la care participă doar familia sa, Charley și Bernard. La înmormântare, Biff își păstrează convingerea că nu vrea să devină un om de afaceri ca tatăl său. Happy, pe de altă parte, alege să urmeze urmele tatălui său, în timp ce Linda deplânge decizia soțului ei chiar înainte de ultima plată pentru casă.