Rezumat Tristan și Isolda de Alexandru Mitru

Rezumat la legenda "Tristan și Isolda" scrisă de scriitorul român Alexandru Mitru și inclusă ân volumul "Din marile legende ale lumii". Rezumat de două pagini la povestea de iubire "Tristan și Isolda" în care este vorba despre un băiat de rege care este crescut de unchiul său regele Marc. După ce se luptă cu uriașul Morholt, este rănit de sulița acestuia și pleacă pe mare pentru a-și găsi sfârșitul. Este găsit și vindecat de o fată frumoasă numită Isolda.







Cândva, în timpul regelui Arthur, în Cornwall domnea regele Marc. El se războia mereu cu saxonii și într-una din lupte, este aproape să fie ucis, însă este salvat de sabia lui Rivalen, regele din Loonois. El îl răsplătește pe Rivalen dând încuvințarea ca acesta să se căsătorească cu sora lui Blanchefleur.

După nuntă, Loonois este atacat de dușmani, iar regele Rivalen ca să o protejeze, își duce soția într-un castel fortificat apărat de supusul lui loial, Rohalt. În timpul luptelor care au durat destul de mult, Blanchefleur care așteapta să nască, primește veste că soțul ei a murit și după ce naște un băiat, moare și ea.

Cavalerii regelui hotărăsc ca ținutul Loonois să fie condus de Rohalt, care trebuie să-l crească ca pe propriul fiu pe Tristan, băiatul regelui Rivalen. Gorvenal, fostul scutier al regelui Rivalen îl învață pe Tristan arta de a lupta, domesticirea fiarelor, cântatul la harpă și toate cele necesare unui cavaler.

La vârsta de 15 ani, Tristan este răpit de pirați și cum marea devenise foarte agitată, aceștia cred că zeul mării este înfuriat și îl aruncă pe băiat în mare. Apa îl duce pe țărmul regelui Marc, care deși nu știa că este nepotul său, fu încântat de priceperea lui în cântatul la harpă și îl făce bard al curții.

După ceva timp, apăre și Rohalt care cutreierase mările căutându-l pe Tristan. Regele Marc află cine este băiatul și după ce îl face cavaler și îi promise că va fi ca un tată pentru el, Tristan se hotărăște să rămână la curte.

După ceva timp, apăre în Cornwall o ceată de cavaleri în frunte cu uriașul Morholt, care cer tribut sau război. Ca să nu fie război, Morholt le propuse ca unul din oamenii din Cornwall să lupte cu el pe o insulă pustie. Tristan se oferă să lupte cu el și îl învinge pe acesta, iar irlandezii se retrag.

În luptă fu rănit și Tristan de sulița lui Morholt și oricât încercară să-l vindece oamenii din Cornwall, nu reușiră. Tristan simțindu-se tot mai slăbit, îi cere supusului său să-l urce pe o barcă și să-i dea drumul în largul mării. După un timp, leșină, iar când se trezește, se găsește într-o cameră unde îl îngrijea o fată frumoasă.





Află că fata se numește Isolda și este sora regelui Irlandei. Când este întrebat la rându-i despre identitatea sa, Tristan spune că este din Loonois, omițând însă să spună că este nepotul regelui Marc și că îl omorâse pe unchiul ei. Tristan se întoarce la palatul regelui Marc căruia îi povestește înflăcărat despre frumoasa prințesă Isolda. Regele Marc care era neînsurat, i se aprind călcâiele după fată și îl trimite înapoi pe Tristan ca s-o pețească pentru el, pe Isolda.

Îndurerat și cu sufletul plin de iubire, Tristan se supune și pleacă cu o corabie spre Irlanda. Ajuns în Irlanda, află că prin acele locuri sălășuia un balaur care în fiecare zi mânca câte o fată și că regele promisese celui care va ucide balaurul, pe fata lui de soție.

Tristan se luptă cu balaurul și îl ucide, însă este amețit de miasmele scoase de răsuflarea acestuia și leșină. Este dus la palat unde îl îngrijește chiar Isolda. Cei doi se îndrăgostesc unul de altul, însă nu se pot bucura de iubire pentru că fata își află este băiatul și de ce a venit. Regele este de acord și fac pe loc nunta dintre Isolta și Tristan, reprezentantul regelui Marc.

Cei doi se întorc în Cornwall și Isolda își ia în primire rolul de regină, însă amândoi suferă din cauza iubirii care se înfiripase între ei. Regele Marc realiză până la urmă că Tristan o iubea pe Isolda și îi cere să părăsească Cornwall. Tristan și Isolta se întâlnesc să-și ia rămas bun, dar regele îl aude pe nepotul său vorbind cu nevinovăție și îi spuse acestuia să rămână, însă să nu mai vorbească cu regina decât în prezența lui.

Odată, regele pleacă cu toți cavalerii, dar Tristan rămase acasă. El se duce să vorbească cu Isolda, însă este prins și alungat. Regina este dată leproșilor, însă Tristan o salvează și fug în pădure unde trăiesc împreună timp de 2 ani.

După doi ani, se întoarc la palat, unde regele îi iartă. Tristan pleacă în lume și ajunge la porțile regelui Arthur pentru care luptă câțiva ani în războaie. În tot acest timp, el s-a mai întâlnit în secret cu regina, dar până la urmă a fost prins și săgetat de o săgeată otrăvită. La auzul veștii, Isolda se duce la el și mor împreună. Au fost înmormântați în Tintagil, iar din mormintele lor a răsărit câte un trandafir, care au crescut până s-au îmbrățișat. Regele a poruncit să fie tăiați, însă trandafirii creșteau din nou. Până la urmă, au fost lăsați să crească în continuare, făcând ca iubirea dintre Tristan și Isolda să triumfe.