Rezumat capitol "Prima zi de școală" (Elevul Dima dintr-a șaptea)

Rezumat scurt la capitolul "Prima zi de școală" din romanul "Elevul Dima dintr-a șaptea" scris de prozatorul român, Mihail Drumeș. Rezumatul capitolului "Prima zi de școală" în care este vorba prima zi de clasa a șaptea a elevului Dima. El pleacă către școală cu Magotu, un alt băiat care stătea în gazdă la Marița.

Vezi rezumatul romanului Elevul Dima dintr-a șaptea






Rezumat scurt capitol "Prima zi de școală"
Elevul Dima se trezește și observă că afară plouă, lucru care îl întristează, mai ales pentru că este prima zi de școală în clasa a șaptea la o școală nouă din Craiova. Îi vine dor de casă, de Moș Ioniță, de Grivei și de mama lui și recunoaște în sinea lui că îi vine să plângă. Nici cafeaua cu lapte făcută de Marița nu poate s-o bea din cauza tristeții.

Dima pleacă împreună cu Magotu spre școală și când ajung, observă că pe coridoarele școlii era o larmă de nedescris. Trec pe lângă un băiat care citea o carte și semăna cu un actor care-i plăcea foarte mult și află de la Magotu că numele lui este Șoimaru și este în clasa a cincea.

Ajunși în clasă, Magotu îl prezintă celorlalți colegi și apoi ocupă o bancă în spate care era deja luată de alți colegi. Cei doi colegi se întorc în clasă și vor locurile înapoi, însă Magotu refuză. Intră în clasă directorul școlii și îi spune lui Dima să treacă într-o bancă din fața clasei, în care va fi coleg cu Niculescu.

Directorul îi trimite apoi în amfiteatru pentru a asista la șfeștania școlii și din întâmplare se așează lângă Șoimaru, băiatul pe care îl văzuse pe hol cu cartea în mână. Dima intr-ă în vorbă cu el și află că băiatul știe limba franceză și se bucură că are cu cine să exerseze limba lui Votaire.

Magotu îi arată profesorii clasei și îi spune numele fiecăruia. Află că toți profesorii au câte o poreclă, mai puțin profesorul de limba română, căruia îi spun simplu pe nume, Iliuță. Totodată, Magotu îi explică și de unde vine porecla fiecăruia.

Festivitatea se termină și după ce își ia rămas bun de la Șoimaru și îl invită pe la el, pleacă împreună cu Magotu să vadă dacă s-a afișat programul de cursuri. Cei doi observă cu programul nu s-a afișat încă și pleacă spre casă.