Două rezumate scurte la legenda "Moartea lui Constantin Brâncoveanu"

Două rezumate scurte la legenda care spune "Moartea lui Constantin Brâncoveanu", domn al Țării Românești între anii 1688 și 1714. Povestirea "Moartea lui Constantin Brâncoveanu" este prezentă în manualul de română de clasa a 5-a.






Rezumat scurt 1 la legenda Moartea lui Constantin Brâncoveanu
Vestea că Domnitorul Constantin Brâncoveanu adunase averi mari și bătuse monezi mari de aur, ajunsese la urechile sultanului, care considerase că este un act de trădare. Într-o dimineață, când domnitorul s-a trezit, a văzut paznicii palatului înjunghiați sau omorâți. Și-a chemat fii la el să le de-a vestea și apoi a fost dus la Constantinopol împreună cu cei patru fii, cu soția și cu fiica sa, cu nepotul şi cumnatul său, vistierul Văcărescu.

Sultanul i-a spus lui Constantin Brâncoveanu că dacă se va lepăda de credința creștinească, va trăi și el și familia lui. Domnitorul a refuzat, iar sultanul a început să-i omoare fii unul câte unul în fața lui, crezând că aceștia vor trece la credința musulmană.

Sultanul îi mai cere încă o dată lui Constantin Brâncoveanu să renunțe la credință, însă acesta refuză și este omorât fiind jupuit de viu.





Rezumat scurt 2 la legenda Moartea lui Constantin Brâncoveanu
Domnitorul Constantin Brâncoveanu aduna averi mari si acest fapt ii trezeste banuieli sultanului. Intr-o dimineata de joi, domnitorul s-a trezit si a vazut pe geam sultanul si oamenii lui. Constantin Brâncoveanu isi indeamna fiii sa-si pregateasca armele, dar otomanii ii prind si ii duc la Istambul.

Sultanul il intreaba pe domnitor daca s-a gandit sa nu mai dea ascultare Portii si ii reproseaza ca a batut bani de aur trecand peste autoritatea lui. Domnitorul ii raspunde ca numai D-zeu poate sa judece cum a condus tara. Sultanul ii pune in vedere ca daca vrea sa-l lase in viata pe el si pe fiii lui, sa treaca la credinta musulmana.

Constantin Brancoveanu refuza, iar la porunca sultanului, cei trei copii sunt omorati pe rand in fata lui. Acesta isi plange fiii si ii blesteama pe turci. Dusmanii ii jupoaie pielea si il batjocoresc. Constantin Brancoveanu moare ramanand credincios religiei stramosesti.