Personajele din romanul "Mândrie și prejudecată"

Toate personajele din romanul "Mândrie și prejudecată" scris de britanica Jane Austen. Mai jos gasi 23 de personaje din cartea "Mândrie și prejudecată" cu roluri mai mult sau mai putin importante in desfasurarea actiunii. Si personajele principale si cele secundare au o descriere pentru a va ajuta sa va dati seama care este rolul fiecaruia in roman.

Vezi si
Rezumat 1 - "Mândrie și prejudecată"
Rezumat 2 - "Mândrie și prejudecată"






Elizabeth Bennet: Lizzy pentru familia sa, este protagonista feminină a romanului, tânără inteligentă și spirituală. A doua născută a familiei Bennet, este a doua ca frumusețe dintre cele cinci surori. Îi plac mult plimbările în aer liber. Începe să se îndoiască de judecata ei când descoperă cum s-a înșelat în privința lui Darcy și a lui Wickham. La început îl consideră pe domnul Darcy antipatic, orgolios, vanitos și arogant datorită prejudecăților. Se îndrăgostește de el spre sfârșitul romanului. Primește trei cereri în căsătorie: una de la domnul Collins și două de la domnul Darcy. La sfârșit se căsătorește cu domnul Darcy. Devine prietenă intimă cu Georgiana Darcy.

Fitzwilliam Darcy: gentilom bogat de 27 de ani, cu o rentă de 10.000 de lire sterline pe an, proprietarul splendidului domeniu Pemberley în Derbyshire. Orgolios și taciturn este însă un prieten fidel și un om onest cu înalte principii morale. Se îndrăgostește aproape imediat de Elizabeth, împotriva voinței sale. Din dragoste pentru Elizabeth o găsește pe sora acesteia, Lydia și îl plătește pe Wickham pentru a o lua în căsătorie. În loc să fie descurajat de refuzul ei, ia în serios criticile ei și își schimbă comportamentul. La final se căsătorește cu ea. Este cel mai complex personaj masculin din toate romanele lui Jane Austen.

Jane Bennet: domnișoara Bennet are 22 de ani, fiind cea mai mare dintre surorile Bennet. Este admirată pentru frumusețea ei și stimată pentru blândețe și bunătate. E singura fără prejudecăți și chiar dacă e frumoasă nu este deloc vanitoasă. Se îndrăgostește și se căsătorește cu domnul Bingley.

Domnul Bennet: gentilom flegmatic și indolent, proprietarul micului domeniu Longbourn. Este afecționat în mod particular celei de-a doua fiice, Elizabeth. Are obiceiul de a se refugia în bibliotecă între cărțile sale, fugind astel de prostia soției și fiicelor mai mici.

Doamna Bennet: mamă a cinci fete, scopul ei este de a-și mărita cât mai curând măcar una dintre ele. Vorbește prea mult și cel puțin jumătate din ceea ce spune le face să se rușineze pe cele două fiice mai mari.

Domnul Bingley: gentilom înstărit cu o rentă anuală de 5.000 de lire sterline. Prieten cu Darcy are un caracter prietenos și plăcut ceea ce-l face simpatic tuturor. Se îndrăgostește de Jane aproape imediat, chiar dacă se lasă influențat de prietenul său și pleacă la Londra. La sfârșit se căsătorește cu Jane.

Caroline Bingley: sora lui Charles Bingley.Snoabă, speră să se căsătorească cu Darcy. Disprețuitoare cu toți cei ce nu sînt de rangul ei, o invidiază pe Elizabeth pentru atențiile acordate de Darcy.

Doamna Hurst: sora mai mare a domnului Bingley, căsătorită cu domnul Hurst.

Domnul Hurst: insipid și superficial este interesat doar de mâncare, băutură și jocul de cărți.






Lydia Bennet: mezina familiei și preferata doamnei Bennet. Frivolă, superficială și egoistă este portretul mamei sale. Unica sa preocupare e ceea de a flirta cu tinerii regimentului cu speranța de a se căsători cât mai curând pentru a profita apoi de statutul de femeie măritată. Fuge cu Wickham și doar datorită domnului Darcy, acesta o ia în căsătorie.

Catherine Bennet: cu doi ani mai mare decât Lydia, frivolă, superficială și ignorantă. Lipsită de personalitate, o copiază pe aceasta.

Mary Bennet: a treia din surorile Bennet singura urâțică, dedică tot timpul său studiilor, cântă la pian, dar fără talent.

Domnul Gardiner: fratele doamnei Bennet și doamnei Philips, cult, inteligent și distins îl surprinde plăcut pe Darcy. Ajută familia Bennet când Lydia fuge cu Wickham.

Doamna Gardiner: soția domnului Gardiner, este afecționată de Jane și Elizabeth. Are patru copii. Este sensibibilă și educată.

Domnul Collins: verișor îndepărtat al domnului Bennet, va eredita proprietatea acestuia la moartea sa. E un tânăr pastor anglican neatrăgător, nu prea inteligent, dar pompos și pretențios.

Charlotte Lucas: prietena lui Elizabeth, urâțică și fără avere, are 27 de ani și acceptă să-l ia de soț pe domnul Collins.

Lady Catherine de Bourgh: mătușa aristocratică a lui Darcy, îngâmfată și autoritară. Are o fiică Anne, pe care dorește să o căsătorească cu Darcy.

Anne de Bourgh: fiica lui lady Catherine, e o tânără insignificantă, palidă și slabă. Nu demonstrează nici un interes pentru Darcy.

Colonelul Fitzwilliam: verișor cu Darcy, are cam 30 de ani. O place pe Elizabeth în timpul vizitei acesteia la Rossing.

George Wickham: de origine modestă a copilărit cu Darcy, fiind foarte iubit de tatăl acestuia. Fermecător și educat, mare iubitor al jocurilor de noroc. Plin de datorii, fuge cu Lydia la Londra.

Domnul William Lucas: vecin cu familia Bennet și tatăl lui Charlotte. Trăiește cu amintirea prezentării sale la curte cu mulți ani în urmă. Se impresionează ușor în fața persoanelor de rang înalt.

Maria Lucas: sora Charlottei, o va acompania pe Elizabeth când o va vizita la Rossing.

Doamna Philips: sora doamnei Bennet și a domnului Gardiner, seamănă la caracter cu doamna Bennet.

Georgiana Darcy: sora domnului Darcy, are 16 ani, simplă și timidă, cântă foarte bine la pian.