Rezumat "Mândrie și prejudecată" de Jane Austen

Rezumat al cărții roman "Mandrie si prejudecata" scrisă de scriitoarea engleză Jane Austen si publicata in anul 1813. Rezumat la celebra povestire "Mândrie și prejudecată" in care atentia naratoarei, cat si a celorlalte personaje se concentreza in mod deosebit asupra lui Jane si a lui Elizabeth, doua dintre fiicele familiei Bennet.








Rezumat "Mândrie și prejudecată" de Jane Austen

In primele douazeci de capitole ale cartii ,,Mandrie si prejudecata”, Jane Austen ne introduce in atmosfera romanului, a carui actiune se petrece in Longbourn si Netherfield, in Anglia. Atentia naratoarei, cat si a celorlalte personaje se concentreza in mod deosebit asupra lui Jane si a lui Elizabeth, doua dintre fiicele familiei Bennet. Mama acestora, o femeie cu minte destul de putina si cu calitati care mai puteau fi completate, dupa cum se exprima chiar autoarea, avea os ingura dorinta extreme de importanta si anume, sa-si vada toate cele cinci fete casatorite. Dorinta acesteia ia amploare la sosirea in sat a domnului Bingley, un domn destul de bogat, care, conform zvonurilor, castiga in jur de patru sau cinci mii pe an. Acesta isi face simtita prezenta inca de la inceput, dar ,,iese in societate” odata cu balul dansant, la care merge impreuna cu cele doua surori ale sale, cu cumnatul sau si cu varul sau, domnul Darcy. Domnul Darcy era un omn demn de tot dispretul ,incat mandria era singura sa calitate, in conditiile in care se zvonea ca avea un venit de zece mii pe an. Cand unul dintre domnii care erau gazdele balului se ofera sa-I faca cunostiinta cu Elizabeth, acesta considera ca Lizzy nu este destul de draguta pentru el, considerand-o acceptabila. Domnul Bingley, spre fericirea doamnei Bennet se indragosteste treptat de fiica acesteia cea mare, Jane, si, disperata, oarecum la gandul de a isi vedea fetele casatorite, incat, atunci cand Jane primeste o invitatie la cina din partea domnului Bingley, aceasta ii spune ca, desi se apropia ploaia, este mai bine sa calareasca pana in Netherfield, in loc sa ia trasura, pentru ca astfel acesta impreuna cu familia sa ii vor propune sa ramana peste noapte.
Jane isi asculta mama si, udata pana la piele, capata o raceala atat de grava incat trebuie sa ramana in Netherfield pentru cateva zile in plus. Ingrijorata la culme despre starea de sanatate a surorii sale, Lizzy se decide sa mearga 3 mile pe jos, iar atunci cand a aparut la usa familiei Bingley, a fost primita cu o falsa ospitalitate de catre surorile domnului Bingley, acestea considerand gestul lui Lizzy drept unul extreme de nepoliticos. Atunci cand domnul Darcy incepe sa o observe pe Lizzy, domnisoara Bingley face orica sa o scoata din ochii varului sau, intrucat era indragostita de el.
La cateva zile dupa acestea revin acasa, in Longbourn, primesc vizita domnului Collins, varul acestora, care era si mostenitorul mosiei de la Longbourn, deoarece tatal lor, neavand niciun baiat, a fost obligat sa ii lase lui mostenire casa. Acesta era un preot a carui ,,protectoare” era Lady Cathrine de Bourgh, o personalitate extreme de importanta in orasul sau. Intre timp, Lizzy il intalneste pe domnul Wickham, iar dragostea pentru el o face sa refuse cererea in casatorie a lui Collins. Un lucru care o deranjeaza enorm pe Lizzy este faptul ca fiecare refuz al acesteia cu privire la cererea in casatorie este considerate de catre dl Collins drept un moft al sexului feminin(dupa parerea acestuia domnisoarele refuza prima cerere in casatorie doar din orgoliu). Dup ace, cu ajutorul tatalui sau reuseste sa scape de Collins si de nervii mamei sale, care o amenintase, ca, daca nu se va marita cu Collins, ea nu va mai vrea sa o mai vada vreodata, reuseste sa se intalneasca la intrarea in oras cu dl Wickman, cu care sta de vorba. Ajunse acasa, Jane si ea sunt extreme de tulburate de scrisoarea de soseste de la Caroline  Bingley, in care Jane este informata ca dl Bingley impreuna cu familia sa se intoarce la Londra. Lizzy incearca sa o linisteasca, spunandu-I ca Bingley nu poate sta departe de ea pentru nimic in lume.
La numai cateva zile de la refuzul lui Lizzy, Charlote Lucas, o prietena foarte buna de familie, isi anunta cu toata fericirea si incantarea din lume logodna sa cu William Lucas, lucru care o puse pe Lizzy pe ganduri.
Intre timp, timpul trecea, iar teama Janei cu privire la neintoarcerea domnului Bingley se marea din ce in ce mai mult. Acesteia ii era extrem de frica ca surorile sale, domnul Darcy si farmecul surorii dl Darcy vor devein mai puternice decat dragostea pentru ea.
Dupa cea de-a doua vizita a domnului Darcy, fratele doamnei Bennet venise in vizita si, Jana a profitat de fiecare ocazie sa o convinga sa mearga la Londra cu ei. Ajunsa acolo, din relatarile din scrisorile catre Elizabeth, aceasta se intalnise cu Caroline si cu doamna Hurst, de la care a aflat ca fratele lor este atat de ocupat cu domnul Darcy, incat nici ele nu prea il mai vedeau.
La insistentele lui Charlotte Collins, dup ace si-a vizitat sora, Eliza a mers in vizita la varul sau si la sotia acestuia, unde, primirea atat de calduroasa a lui Charlotte a facut-o sa nu regrete nici o clipa faptul ca a venit.
Vizita lui Lizzy la Hunsford impreuna cu tatal lui Charlotte si sora acesteia a fost extrem de surprinsa de sosirea colonelului Fitzwilliam si a domnului Darcy.
In timp ce se plimba cu dl Fitzwilliam prin parc, Lizzy afla ca varul sau, dl Darcy, nu fusese de accord cu o anumita relatie a dl Bingley si  ca facuse tot ce ii statuse in putere pentru a impiedica acest lucru.  Concluzia Elizabethei: singurul lucru care putea fi ranit era mandria dl Darcy.
Totul lua o intorsatura extrema odata cu cererea in casatorie a lui Darcy adresata lui Lizzy. Aceasta a fost, bineinteles, refuzata, cu adaugarea unor cuvinte destul de grele la adresa mandriei lui Darcy, care recunoscuse fara nicio retinere faptul ca nu accepta sub nici un fel relatia Janei cu Bingley, deoarece el nu dorea in familia sa astfel de rude; totusi, dragostea sa fata de Lizzy, terminata probabil cu acea cerere in casatorie, rezistase cateva luni.
Printr-o scrisoare catre Lizzy, Fitzwilliam Darcy ii explica acesteia totul printr-o scrisoare, fiecare amanunt cu privire la cele doua cazuri in care fusese ,,acuzat”: despartirea Janei de dl Bingley si problemele domnului Wickman. Daca ceea ce este scris acolo este adevarat, atunci, intr-adevar, dl Wickman este un mincinos deoarece, din spusele dl Darcy, acesta ar fi incercat sa fuga cu sora lui, Georgiana, doar pentru ca ea avea ca mostenire suma de treizeci de mii de lire, aceasta fuga fiind ,,demascata” cu doar o zi inainte de a avea loc; scopul despartirii Janei de dl Bingley a fost acela ca, atat dl Darcy, cat si Caroline, observasera dragostea puternica a lui Bingley pentru Jane, dar parca, sentimentele ei si faptul ca reuseai destul de greu sa-I ajungi la inima i-au facut pe acestia sa considere ca este mai bines a-I desparta, pentru ca dl Bingley sa nu sufere mai tarziu.
Odata ajunsa acasa, dupa primirea plina de dragoste a parintilor, Lizzy i-a povestit totul lui Jane, care, extreme de socata de adevarata fata a lui George Wickman, a sfatuit-o sa nu dea in vileag adevaratul comportament al acestuia, deoarece domnul Darcy nu ii permisese sa spuna tuturor cunoscutilor.
Atunci cand doamna Gardiner, matusa sa, o invita pe Elizabeth si pe familia sa sa viziteze Pemberley, aceasta daduse un raspuns negative, de teama de a nu fi nevoita sa-l reintalneasca pe dl Darcy; atunci cand toti se culcasera, aceasta o intreba pe menajera cateva informatii despre Pemberley, de la care afla ca proprietarii nu se aflau acolo pentru vara. Urmau deci sa plece la Pemberley.
Un lucru care o mahni enorm pe Elizabeth, care il intalni pe dl Darcy chiar cand erau gata de plecare. Dupa ce ochii li se intalnira imediat si obrajii li se imbujorara, au stat cateva minute fara sa scoata nici un cuvant, luandu-si doar ramas bun.
Totusi, Lizzy a fost invitata a doua zi sa o cunoasca pe Georgiana, lucru care ii facu destul de multa placere, la fel ca si conversatia cu dl Bingley, care mai aducea in discutie despre Jane.
Dupa cateva zile in care nu primise nici o scrisoare de la Longboun, Eliza este cutremurata la citirea a doua scrisori: sora ei mai mica, Lydia, fugise impreuna cu dl Wickman.
Dupa cateva zile bune in care dl Bennet impreuna cu cumnatul sau ii cautasera in toata Londra, acestia au fost gasiti si s-au casatorit, sub acceptul familiei Lydiei.