Rezumat "Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos"

Rezumat scurt al basmului "Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos" scris de scriitorul român Petre Ispirescu. Rezumat la celebra poveste "Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos" in care este vorba despre un imparat care avea un mar de aur care se cocea in fiecare dimineata. In fiecare dimineata, merele dispareau si imparatul nu reusea sa manace mere. Fat Frumos plca sa prinda hotul si impreuna cu lupul cel nazdravan reusira sa-l prinda.

Un rezumat pentru clasa a cincea.







Rezumat scurt Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos
Un imparat avea pe langa palatul lui o gradina asa de frumoasa incat in fiecare zi o ingrijea cu placere chiar el. In aceasta gradina, crescuse si un mar, care facea mere de aur. Intr-o zi marul infloreste si pana seara cresc si fructele in el. A doua zi cand a vrut sa manance mere din el, imparatul a vazut ca fusera luate de altcineva.

Asa s-a intamplat in fiecare dimineata, pana cand imparatul a pus un slujitor sa pazeasca marul, dar chiar si asa, a doua zi merele nu mai erau in pom.

Imparatul avea si trei fii, care s-au oferit sa pazeasca marul. In prima noapte, baiatul cel mare a adormit si a doua zi, merele disparusera. La fel s-a intamplat si cu baiatul mijlociu.

In a treia zi, fiul cel mic, Fat Frumos, se duse si el. Isi lua arcul si sagetile si se aseza pe un butuc. Adormi de cateva ori, insa cazu de pe butuc si somnul ii trecu complet. Spre dimineata, baiatul auzi un zgomot si trase cu sageti spre pom. Se apropie de mar si gasi cateva pene de aur pe jos. In pom mai gasi cateva mere pe care i le duse imparatului, iar imparatesei ii dadu penele de aur.

Fat Frumos isi lua cu el armele si un rob credincios si pleca sa caute hotul de mere. Tot mergand ei asa, ajunsera intr-o padure deasa unde vazura un lup cu fruntea de arama, pe care Fat Frumos vru sa-l ucida. Lupul in schimb ii ceru sa-l crute spunandu-i ca il va ajuta.

Fat frumos il cruta pe lup si acesta ii spuse ca hotul era imparatul pasarilor. Ii dadu un merisor de aur si ii spuse ca atunci cand va avea nevoie de el, sa se uite la merisor si el va veni imediat sa-l ajute.

Fat frumos pleca mai departe si ajunse la o cetate, in care imparatul avea o colivie de aur. El isi dadu seama ca aceea trebuie sa fie colivia imparatului pasarilor si seara sari in gradina si puse mana pe colivie. Pasarea tipa si imediat venira o sumedenie de pasari care ii trezira pe slujitori cetatii. Acestia il prinsera pe Fat Frumos si il dusera in fata imparatului.






Imparatul ii spuse ca pedeapsa este moartea lui, dar poate sa scape daca ii aduce iapa cea focoasa de la curtea imparatului vecin. Fat Frumos pleca sa fure iapa dar fu prins de imparat, care ii spuse ca daca vrea sa scape de pedeapsa cu moartea, trebuie sa o aduca la curte pe Zana Craiasa.

Fat Frumos pleca si pe drum isi aminti de merisor. Il scoase si se uita la el, iar lupul aparu imediat. Lupul cel nazdravan si Fat Frumos plecara impreuna si ajunsera intr-o padure aproape de cetatea in care se afla Zana Craiasa. Lupul sari in gradina si o prinse pe Zana Craiasa si o aduse in bratele lui Fat Frumos. Cei doi se indragostira imediat unul de altul, iar lupul ii promise ca va face in asa fel incat ei sa ramana impreuna.

Plecara spre palatul imparatului si lupul se dadu de trei ori peste cap si se transforma in Zana Craiasa. Se duse in fata imparatului si acesta ii dadu lui Fat Frumos iapa. Cand imparatul vru sa se casatoareasca cu Zana Craiasa, aceasta se dadu de trei ori peste cap si se transforma din nou in lup.

Lupul cel nazdravan fugi dupa dupa Fat Frumos si apoi se dadu iar peste cap, transformandu-se in iapa cea focoasa. Se dusera la imparat, iar acesta ii dadu lui Fat Frumos colivia si el ramase cu asa zisa iapa. Pe un camp, se transforma iar in lup si fugi la Fat Frumos.

Ii spuse acestuia sa nu-si mai doreasca lucruri pe care nu le poate dobandi si isi luara ramas bun. Fat Frumos se duse la tatal sau cu toate cele dobandite si apoi se cununa cu Zana Craiasa si traira fericiti pana la adanci batraneti.