Caracterizarea personajelor din "La Medeleni"

Caracterizarea personajelor principale din romanul "La Medeleni" scris de Ionel Teodoreanu. Textul de mai jos cuprinde scurte caracterizari pentru personajele Olguta, care este “un drac ingeresc, un amestec de puritate si de inclinatii spre mici rautati”, personajul Monica care este prietena Olgutei si asigura echilibrul intre cei doi frati care sunt intr-un continuu “razboi” si Danuț fratele Olgutei care este de cele mai multe ori calm, dar de multe ori el devine nervos.

Rezumat pe volume La Medeleni.







Caracterizarea personajelor din "La Medeleni"
Dupa cum sustine si autorul Ionel Teodoreanu, Olguta este unul din cele mai reusite personaje ale operelor literare. Dupa parerea tatalui ei ea este “un drac ingeresc, un amestec de puritate si de inclinatii spre mici rautati”.
Ea dovedeste inteligenta, precocitate si perspicacitate. Ea este voluntara, temperamentala si manifesta un teribilism al varstei. Este vulcanica si se agita mereu, nu accepta sa fie contrazisa si incearca sa subordoneze to ce o inconjoara. Ea este autoritara si nonconformista. Este inzestrata cu o abilitate deosebita. Se pricepe sa ii judece pe cei din jur si le cunoaste micile slabiciuni. Ea intruchipeaza acea energie izvorata din realitate imbinata cu manifestarile firesti ale varstei.

Monica, prietena Olgutei asigura echilibrul intre cei doi frati care sunt intr-un continuu “razboi”. Monica este sensibila si suava, ca o zana buna. Este generoasa, buna la suflet, blanda si apropiata de cei din jur. Ea sare intotdeauna in ajutorul celui necajit. Cu insistenta si rabdare ea o determina pe Olguta sa-i accepte ajutorul. Este corecta si sincera. Pentru ea notiunea de rau nu exista. Ea este supusa si ascultatoare. Refuza delicat Ea este recompensa Olgutei. Cele doua personaje se completeaza reciproc si ne cuceresc prin farmecul si frumusetea lor.

Danut, fratele Olgutei este de cele mai multe ori calm, dar de multe ori el devine nervos. Este o persoana nedumerita. El viseaza ca le salveaza pe Monica si pe Olguta, dar el este de multe ori potolit de Olguta. El este o persoana salbatica. In acest roman el este ca un personaj negativ care, impreuna cu Olguta tulbura viata linistita pe care o duc la mosia familiei LA MEDELENI.